GAIA

GAIA

Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Η ομιλία του εκδότη Θεόδωρου Σβέρκα στο Money Show στην Αθήνα


Το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012 – στο HILTON η Εφημερίδα Παλμός Αιτωλοακαρνανίας διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα 
ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
στη συγκεκριμένη εκδήλωση ο εκδότης της εφημερίδας κ. Σβέρκας Θεόδωρος εκφώνησε τον παρακάτω λόγο:

Οι θύελλες κάνουν τις βελανιδιές ν’απλώνουν βαθύτερες ρίζες.
Τζωρτζ Χερμπερτ

Κυρίες και κύριοι,




Η εφημερίδα Παλμός Αιτωλοακαρνανίας  στα πλαίσια της εκδήλωσης 
Μάνευ Σόου διοργανώνει την σημερινή μας εκδήλωση των 15 χρόνων παρουσίας στα τοπικά δρώμενα της αγαπημένης μας Αιτωλοακαρνανίας. Σας ευχαριστούμε για την πρόθυμη ανταπόκρισή σας στην πρόσκληση μας, που επαναβεβαιώνει την υψηλή στάθμη της πνευματικής ζωής της αγαπημένης μας πατρίδας. Ευχαριστούμε επίσης όλους αυτούς που θα βραβευτούν τον καθένα ξεχωριστά , που πρόθυμα όπως πάντοτε προστρέχουν σε κάθε κάλεσμα δικό μας και των συμπολιτών μας.
Ο Παλμός γεννήθηκε μετά από πολλές άλλες προσπάθειες που επιχείρησα στην Δημοσιογραφική μου καριέρα, μαζί με την σύζυγό μου ξεκινήσαμε αυτόν 
τον δημοσιογραφικό Γολγοθά της ενημέρωσης που εσείς έχετε την ευκαιρία κάθε εβδομάδα να διαβάζετε μέσα από τις στήλες του. Εσείς είστε ο κριτής και η δύναμη να πάμε λίγο παρακάτω γιατί όπως λέει ο ποιητής για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή.
Ο Παλμός είναι γέννημα του Αθλητικού Πανοράματος, της Ημερησίας, του Αχελώου T.V. και F.M., του Φιλελευθέρου, και μιας προσπάθειας στην Ελεύθερη Ραδιοφωνία, εδώ γνώρισα πολλές νίκες και πολλές αποτυχίες μα όμως για την αγάπη μου γι’αυτό που κάνω αλλά πάνω απ’όλα για τους αναγνώστες και τους ακροατές προσπάθησα να δώσω μέσα από τα λάθη μου  το χρέος μου που έτυχε κι εσείς να γνωρίζετε για μια δημοσιογραφία που θα ήταν αντάξια των προσδοκιών σας.
Η Αιτωλοακαρνανία είναι και παραμένει το όνειρό μας αυτός ο μεγαλύτερος σε έκταση Νομός της χώρας με πλούσιο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, διαθέτει 5 φυσικές και 3 τεχνητές λίμνες, 3 μεγάλα ποτάμια, 2 λιμνοθάλασσες, ήπιες δαντελωτές ακτές, απάνεμα φυσικά λιμάνια και πλούσιους βιοτόπους. 
Αν και κοντά στο πλούσιο υδάτινο περιβάλλον της αναπτύσσονται εύφορες πεδιάδες, ωστόσο μεγάλο τμήμα της κατέχεται από ορεινούς όγκους καθορίζοντας εν πολλοίς και το χαρακτήρα της οικονομίας της, που ανέκαθεν υπήρξε αγροτικός και κτηνοτροφικός.
 Η καίρια και στρατηγικής σημασίας θέση του στον Ελλαδικό χώρο καθώς βρίσκεται πάνω σε σημαντικούς χερσαίους και θαλάσσιους δρόμους επικοινωνίας υπήρξε η αιτία για την αδιάκοπη κατοίκησή του από τον άνθρωπο ήδη από τα παλαιολιθικά χρόνια. Το ενδιαφέρον του ανθρώπου στράφηκε αρχικά στις παραλίες και παραποτάμιες περιοχές που δέχονταν ποικίλες επιδράσεις και όπου η ανάπτυξη υπήρξε ταχύτερη ενώ η ορεινή ενδοχώρα όπως είναι φυσικό κατοικήθηκε με κάποια καθυστέρηση.
Σ’αυτή τη γωνιά του Ελλαδικού χώρου που διαθέτει 7 αρχαία θέατρα, γεννήθηκε για πρώτη φορά η επικοινωνία, δια μέσω των αρχαίων φρυκτωριών. 
Η Αιτωλοακαρνανία ανέκαθεν έπλαθε την ιστορία με το μύθο, τους αγώνες με την διεκδίκηση σήμερα υπάρχει έντονος προβληματισμός για την καθημερινότητα γι’ αυτό δανείζομαι τα λόγια του Ανίβα «ή θα τον βρούμε τον δρόμο ή θα τον φτιάξουμε» κι αυτό θα γίνει μέσα από την ανάπτυξη που πιστεύω ότι θα έρθει με το άνοιγμα των δρόμων Ίόνια οδός , Ακτίου – Αμβρακίας και η Παρατριχώνια οδός, που αποτελεί το όνειρο όλων των Παρατριχωνίων.
Πολύς και ανηφορικός ο δρόμος της τοπικής ενημέρωσης γιατί οι ειδήσεις δεν είναι πάντα ευχάριστες πόσο περισσότερο σήμερα που η αγροτική μας  οικονομία έχει συρρικνωθεί. Εδώ θα πρέπει να ρίξουμε μεγαλύτερη βαρύτητα ώστε ο πρωτογενής τομέας να ξαναβρεί την θέση που του πρέπει. 
Ο Παλμός για τον οποίο σήμερα γίνεται αυτή η εκδήλωση συμμερίζεται τα λόγια του Πάμπλο Νερούδα που λέει «Μπορεί να κόψεις όλα τα λουλούδια αλλά δεν μπορείς να εμποδίσεις την άνοιξη να έρθει» γιατί ότι είναι τοπικό είναι και παγκόσμιο.
Η εφημερίδα μας γίνεται εξ ολοκλήρου από εμένα και την σύζυγό μου από το γράψιμο μέχρι τη διακίνηση, είναι ενας καθημερινός μαραθώνιος που πότε κερδίζεται και πότε χάνεται, εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους αρθρογραφούν στην εφημερίδα μου, είναι αυτονόητο πως για να ενεργούν οι άνθρωποι συλλογικά πρέπει προηγουμένως να έχει διαπλαστεί μεταξύ τους μέχρι ενός βαθμού το αίσθημα της ομογενείας, να έχουν συνεπώς αναγνωριστεί κοινά αποδεκτοί σκοποί και γενικές κατευθυντήριες αρχές και αξιώματα , να έχει γίνει συνείδηση η συμμόρφωση σε παραδεκτούς κανόνες συμπεριφοράς, μα πάνω απ’όλα  θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς που φιλοξενείτε και ξεφυλλίζετε διαβάζοντάς τον ΠΑΛΜΟ κάθε εβδομάδα.  
Εδώ θα ήθελα λίγο να σταθώ και στο δύσκολο έργο που επιτελούν όλοι ανεξαιρέτως οι συνάδελφοι μου στα μέσα τα οποία υπηρετούν. Εγώ όμως θα μιλήσω για τον τοπικό τύπο και τους εκδότες του για τον τυποκτόνο  νόμο 3548/ 2007 ο οποίος είναι η ταφόπλακα του επαρχιακού τύπο, που για να πάρεις μια διακήρυξη πρέπει,  να μου επιτραπεί ο λόγος, να πουλήσεις το σπίτι σου.
 Αυτός ο νόμος πρέπει να αλλάξει ακόμα πρέπει να δοθούν αναπτυξιακά κίνητρα για τον επαρχιακό τύπο ώστε να πάψει να υποκύπτει σε διάφορα συμφέροντα καλά ή κακά.
Φίλοι και φίλες, ο Παλμός είστε εσείς κι από εσάς παίρνει δύναμη για να ανταπεξέρχεται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει καθημερινά. Αλλά και οι καλύτεροι κριτές είστε εσείς με τις παρατηρήσεις σας και τις υποδείξεις που καθημερινά λαμβάνουμε.
 Εύχομαι πάντα να ανταποκρίνομαι στις απαιτήσεις σας και να είμαι ο συνδετικός κρίκος σε σάς και στις καλές ειδήσεις που θα έρχονται από την  αγαπημένη μας Αιτωλοακαρνανία οιωνοί και άγγελοι καλών και ευχάριστων γεγονότων και όχι δυσάρεστων.
Κλείνοντας για τις άγιες αυτές μέρες θα ήθελα  να κλείσω με αυτά τα λόγια: 
η κρίση των ποιητών είναι κρίση της ιστορίας και το οξύτερο βλέμμα τους, επισκοπεί τα παρελθόντα, τα παρόντα και τα μέλλοντα αυτοί ανακαλύπτουν του τόπου το αληθές πνεύμα και την κρυμμένη ομορφιά.
Για το νομό μας, που τραγουδήθηκε και εξακολουθεί να τραγουδιέται από πλήθος συμπατριωτών, οι ποιητές έχουν να πουν τον καίριο λόγο. Και ο λόγος αυτός ως φωνή αύρας λεπτής συνοδεύει τις γιορτινές ευχές μας για μια Αιτωλοακαρνανία ακόμη πιο ανθρώπινη , ακόμη πιο ποιητική ακόμη πιο όμορφη μια Αιτωλοακαρνανία με μια ξεχωριστή θέση ανάπτυξη ανάμεσα στους νομούς 
της πατρίδας μας. «Ας γίνουμε η αλλαγή που ο καθένας ποθεί» όπως θα έλεγε ο Γκάντι. «Γιατί πλέον δεν είμαστε στο εγώ αλλά στο εμείς». Να σας ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά για την τιμή που μου κάνετε να είστε εδώ σήμερα. Και εύχομαι σε όλους καλές γιορτές και καλή αντάμωση σε μια άλλη παρόμοια σύναξη στον τόπο μας.

Κυρίες και κύριοι ας περάσουμε στη βράβευση των τιμώμενων προσωπικοτήτων του τόπου μας, οι οποίοι πρόσφεραν ο καθένας από το δικό του μετερίζι ότι καλύτερο μπορούσε για την Αιτωλοακαρνανία.