GAIA

GAIA

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Χαμόγελο, Ελπίδα & Ασφάλεια


Ξεκίνησε η λειτουργία του σπιτιού του Χαμόγελου του Παιδιού στα Καλύβια. Φιλοξενούνται ήδη τα πρώτα παιδιά, που το δικό τους χαμόγελο δηλώνει ότι αυτή η προσπάθεια άξιζε τον κόπο
Ένα μεγάλο χαμόγελο αθωότητας και ευγνωμοσύνης άνθισε στο Αγρίνιο. Το σπίτι του Χαμόγελου του Παιδιού στα Καλύβια του Δήμου Αγρινίου άνοιξε τις πύλες του και υποδέχτηκε τα πρώτα παιδιά, ανάμεσα στα οποία και ένα τετράχρονο κοριτσάκι που έχει κλέψει τις καρδιές όλων. Η διετής κοπιαστική προσπάθεια της τοπικής κοινωνίας, του Δήμου Αγρινίου και του συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ολοκληρώθηκε, προσφέροντας την ελπίδα σ’ αυτά τα παιδιά, αλλά και σε πολλά περισσότερα που σταδιακά θα συμπληρώσουν το παζλ, ορισμένα μάλιστα με εισαγγελική εντολή, καθώς ήδη υπάρχουν σε εξέλιξη τέτοιες υποθέσεις.

Στη «Συνείδηση» έχουμε εκφράσει την άποψη – και επιμένουμε σ’ αυτή – ότι η πόλη και η ευρύτερη περιοχή δεν χρειαζόταν ένα Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας, καθώς αυτή η ανάγκη θα μπορούσε σχετικά εύκολα να καλυφθεί με συνδυασμό άλλων δράσεων και αξιοποίηση δομών και υποδομών που ήδη υπάρχουν. Οφείλουμε, ωστόσο, να τονίσουμε σήμερα ότι αυτό που αντικρίσαμε στο κτίριο του πρώην παιδικού σταθμού Καλυβίων, ήταν συγκλονιστικό! Δεν υπάρχει τίποτε πιο όμορφο στον κόσμο απ’ το χαμόγελο του παιδιού. Και τα παιδιά που φιλοξενούνται εκεί μόνο χαμόγελα είχαν πια να μας χαρίσουν… Παιδιά, που χωρίς να αποχωριστούν τις οικογένειές τους, απολαμβάνουν σε ένα πλήρες πρόγραμμα μελέτης και δραστηριοτήτων, όπως και τη φροντίδα ανθρώπων που δεν κάνουν απλά καλά τη δουλειά τους, αλλά νοιάζονται. Έχουν ταυτιστεί μ’ αυτό που κάνουν και παρά το γεγονός ότι το σπίτι λειτουργεί λίγες μόνο ημέρες, έχουν «δεθεί» με τα παιδιά, διαμορφώνοντας μια σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης μαζί τους. Παιδιά που αισθάνονται πλέον ασφάλεια και που δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως έχουν αποκτήσει ένα δεύτερο σπίτι, μια ακόμη οικογένεια. Το σημαντικότερο όλων είναι πως η δομή λειτουργεί κατά τρόπο που ενώνει τη φυσική οικογένεια των παιδιών. Πέραν  δηλαδή απ’ τη μεταφορά από και προς το σχολείο, με το λεωφορείο του συλλόγου, πέρα απ’ τη μελέτη, τη διατροφή, τη φροντίδα υγιεινής, τη μέριμνα ανάπαυσης και τη δημιουργική απασχόληση, το Χαμόγελο του Παιδιού αναπτύσσει δράσεις συμβουλευτικής με τις οικογένειες των παιδιών. Το ζητούμενο άλλωστε είναι να εξαλειφθούν οι παράγοντες εκείνοι που επιβάλουν τη φιλοξενία τους στο κτίριο των Καλυβίων. Επαναλαμβάνουμε ότι οι διαδικασίες (που δεν είναι και εύκολες) έχουν ολοκληρωθεί για δέκα παιδιά και ήδη τα πρώτα απολαμβάνουν τη φροντίδα του Χαμόγελου. Η δυναμικότητα της υποδομής είναι για 20 παιδιά.

Οι υποδομές είναι καθ’ όλα άψογες και οι χώροι έχουν έτσι διαμορφωθεί, ώστε να καλύπτουν κάθε ανάγκη των παιδιών, τα οποία και έδειξαν απίστευτη προσαρμοστικότητα και υπευθυνότητα. Το μεγάλο στοίχημα τώρα είναι να στηριχθεί το Χαμόγελο για να μπορέσει να αγκαλιάσει και τα παιδία που δεν έχουν ή που δεν πρέπει να επιστρέφουν το βράδυ στο σπίτι τους και στο ακατάλληλο γι’ αυτά οικογενειακό περιβάλλον. Η τοπική κοινωνία και ο Δήμος Αγρινίου (που σε επίπεδο αλληλεγγύης μπορούμε να υπερηφανευτούμε πως είμαστε πρωτοπόροι) θα εξακολουθήσουν να στηρίζουν με σθένος την όλη προσπάθεια. Ο Σύλλογος το Χαμόγελο του Παιδιού ευχαριστεί από καρδιάς όλους όσοι συνέβαλαν στο να υπάρχει σήμερα αυτό το τόσο καλό αποτέλεσμα.

Του Κώστα Χονδρού, από την εφημερίδα "Συνειδηση"