GAIA

GAIA

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Συμφέρουν τελικά οι Ηλεκτρικοί Λέβητες;;;

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΜΠΟΥΣΙΟΥ & ΕΣΤΙΑΣ 3 – ΚΟΖΑΝΗ





ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΙ ΛΕΒΗΤΕΣ ΙΟΝΤΩΝ



Εκ του επιστημονικού συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανολόγων ηλεκτρολόγων, αναλαμβάνεται η παρούσα πρωτοβουλία ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού.

Αναγνωρίζεται απόλυτα η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε και η οποία εν μέρει προέρχεται και από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. 


Απολύτως δικαιολογημένα επανέρχονται σε χρήση παλαιές εναλλακτικές μέθοδοι θέρμανσης, όπως λέβητες βιομάζας ή παρουσιάζονται και νέες, όπως είναι οι ηλεκτρικοί λέβητες ιόντων.

Επειδή υπέπεσε στην αντίληψη μελών του συλλόγου μας, πως παρουσιάζονται οι εν λόγω λέβητες ως να έχουν βαθμό απόδοσης 150%, οφείλουμε ως επιστημονικός σύλλογος να παραθέσουμε την σχετική πραγματική γνώση.

Κατ’ αρχήν δεν υπάρχει στην φύση διεργασία, η οποία να εμφανίζει βαθμό αποδόσεως μεγαλύτερο από 100%, στην πραγματικότητα ούτε τόσο δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Ωστόσο ένας εκ των υψηλοτέρων βαθμών αποδόσεως που μπορεί τοπικά να εμφανιστεί, είναι κατά την μετατροπή της ηλεκτρικής ενέργειας σε θερμότητα. Δηλαδή συσκευές, όπως ηλεκτρικές κουζίνες, ηλεκτρικά αερόθερμα, θερμοπομποί, ηλεκτρικές σόμπες και κάτοπτρα ακτινοβολίας, ηλεκτρικοί λέβητες αντιστάσεων, ηλεκτρικοί λέβητες ιόντων κλπ. εμφανίζουν βαθμούς απόδοσης 97-99%.

Ειδικά όσον αφορά τους ηλεκτρικούς λέβητες ιόντων, επειδή εμφανίζονται στην αγορά ως νέα τεχνολογία, τονίζεται πως αντιθέτως βασίζονται σε τεχνολογία πολύ παλαιά, ήτοι της παραγωγής θερμότητας άμεσα στην μάζα ρευστού υψηλής αγωγιμότητας, μέσω διαρροής ηλεκτρικού ρεύματος. Ο δε βαθμός αποδόσεως είναι ο ίδιος και παραπλήσιος με όλες τις υπόλοιπες προαναφερόμενες ηλεκτρικές συσκευές. Το ιδιαίτερα θετικό χαρακτηριστικό των ηλεκτρικών λεβήτων ιόντων, είναι ο μικρός τους όγκος ως προς την ονομαστική ισχύ τους, ήτοι διαθέτουν υψηλή ειδική ισχύ. 

Απλά, ένας ηλεκτρικός λέβητας αντιστάσεων ή ιόντων ονομαστικής ισχύος 6 KW παράγει στην καλύτερη περίπτωση 5.88 KW θερμότητας στο νερό και απορροφά για κάθε ώρα λειτουργίας του σε πλήρες φορτίο, ακριβώς 6 KWH ηλεκτρικού ρεύματος.

Οτιδήποτε άλλο λέγεται ή δυστυχώς εμφανίζεται με πιστοποιητικά μετρήσεων εκ του εξωτερικού, είναι απολύτως παραπλανητικά. 

Τέλος οφείλουμε, ως ενεργειακοί μηχανικοί, να ενημερώσουμε και να αποτρέψομε τον καταναλωτή να χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια μετατρεπόμενη άμεσα σε θερμότητα, για την θέρμανση χώρων, τουλάχιστον σε μόνιμη και κύρια βάση, διότι ο συνολικός βαθμός απόδοσης του συστήματος παραγωγής μεταφοράς και κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας ως θερμότητα, είναι ιδιαίτερα μικρός και η εν λόγω χρήση επιζήμια για την εθνική οικονομία.





Για τον Σύλλογο





Ο πρόεδρος Ο Γραμματέας

Αφεντουλίδης Αριστείδης Γιαννακίδης Δημήτριος 

Δρ. Ναυπηγός Μηχ/γος Μηχ/κός Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός