GAIA

GAIA

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Προβληματισμός για την Ιόνια Οδό – Μοσχολιός : δεν δεχόμαστε το «κούρεμα»


Προβληματισμός επικρατεί με αφορμή τις ανακοινώσεις του Υπουργού Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σχετικά με την επανεκκίνηση των έργων στους 4 οδικούς άξονες της χώρας, ανάμεσά τους και η Ιόνια Οδός. Στις ανακοινώσεις του υπουργείου γίνεται λόγος για κούρεμα του 20% του φυσικού αντικειμένου του έργου. Ωστόσο σε αντίθεση με την Ολυμπία Οδό, όπου είναι σαφές ότι το υπουργείο και οι κατασκευαστικές θέλουν να φτάσει μόνο
μέχρι την Πάτρα, στην περίπτωση της Ιόνας Οδού κανείς δεν γνωρίζει ποιο ακριβώς κομμάτι του αυτοκινητοδρόμου θα είναι αυτό το 20% το οποίο θα περικοπεί… Κατά πάσα πιθανότητα όσο αφορά την Αιτωλοακαρνανία το κομμάτι που κινδυνεύει είναι αυτό που ούτως ή άλλως βρίσκεται στο «αέρα» και δεν είναι άλλο από τη διέλευση της Παλιοβούνας όπου δεν έχει αποφασιστεί αν θα γίνει σήραγγα ή όχι… Πάντως θα πρέπει να σημειώσουμε πως όσο αφορά την Ιόνια Οδό υπάρχουν και εκτιμήσεις που λένε πως θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος, μιας στο αντικείμενο της Ιόνιας Οδού περιλαμβάνεται το «χρυσοφόρο» τμήμα Μεταμόρφωση-Σκάρφεια στον ΠΑΘΕ που λέγεται ότι «έσωσε» την Ιόνια Οδό καθώς μπορεί να καλύψει κάθε πιθανή ζημία που θα μπορούσε να προκαλέσει η λειτουργία της Ιόνιας Οδού από μόνη της.
Στο θέμα πάτνως παρενέβη ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας Παύλος Π. Μοσχολιός αλλά και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, λέγοντας αμφότεροι ότι δεν δεχόνται το «κούρεμα» των αυτοκινητοδρόμων.
Η δήλωση Μοσχολιού:
«Για μια ακόμη φορά η κεντρική πολιτική ηγεσία επιλέγει την μονομερή ανάπτυξη στο ανατολικό τμήμα της χώρας.Για μια ακόμη φορά, ψαλιδίζονται οι προοπτικές της Δυτικής Ελλάδας.Δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχθούμε την περικοπή του φυσικού αντικειμένου της Ολυμπίας και της Ιονίας οδού, που οδηγεί σε περαιτέρω απομόνωση και υποβάθμιση της Περιφέρειάς μας.
Είμαστε έτοιμοι, Τοπική Αυτοδιοίκηση, φορείς και κάτοικοι της περιοχής, να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε την ολοκλήρωση των δύο μεγάλων έργων, ώστε, σε συνδυασμό με άλλα έργα και δράσεις, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδας.»
Η δήλωση Κατσιφάρα :
«Ολυμπία Οδός χωρίς την Αρχαία Ολυμπία, το σύνολο της Ηλείας και της Αχαΐας, δεν νοείται, ούτε είναι ποτέ δυνατόν να γίνει αποδεκτή. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με βάση και την απόφαση που πήρε το βράδυ της Τρίτης το Περιφερειακό Συμβούλιο, αξιώνει άμεσα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Μια συνάντηση που αποκτά, πλέον, εξαιρετικά επείγοντα χαρακτήρα μετά και την σημερινή αρνητική εξέλιξη.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για πολλοστή φορά και προς πάσα κατεύθυνση, κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχθεί την παραμικρή συζήτηση γύρω από την περικοπή του τεχνικού και φυσικού αντικειμένου των δυο μεγάλων οδικών αξόνων, της Ολυμπίας και της Ιόνιας Οδού. Δεν πρόκειται να δεχθεί εκπτώσεις και συμβιβασμούς.
Με την τύχη και το μέλλον της Δυτικής Ελλάδας δεν έχει δικαίωμα κανένας να παίζει. Και όποιος δεν το κατανοεί αυτό θα μας βρει μετωπικά απέναντι του, με κάθε τρόπο και κάθε μορφή αντίδρασης και κινητοποίησης».