GAIA

GAIA

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Αισιόδοξος ο Παύλος Μοσχολιός για το 2013


Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής η τελευταία, αλλά και μια εκ των κορυφαίων συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου για το 2012, αφού κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός της νέας χρονιάς

Η συζήτηση κινήθηκε σε ήρεμα πλαίσια, ενώ ένα από τα αξιοσημείωτα της ήταν το γεγονός ότι το τεχνικό πρόγραμμα υπερψηφίστηκε και από τρεις συμβούλους της μείζονος αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα του κ. Μουρτζιάπη, Καρακώστα και Δημητρέλη
Τα βασικά σημεία του τεχνικού προγράμματος παρουσίασε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Στάθης Τσούκαλος, αναφέροντας πως σε αυτό είναι εγγεγραμμένα έργα 56,3 εκ. ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία πως τα χρήματα αυτά μπορούν να φτάσουν και τα 85 εκ. ευρώ με νέες εντάξεις μέσα στο 2013. 
Για εικονική πραγματικότητα έκανε λόγο ο εισηγητής της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστας Καλαντζής που χαρακτήρισε το τεχνικό πρόγραμμα "φάντασμα", που δεν περιλαμβάνει κανένα ουσιαστικό έργο και δεν δίνει καμιά προοπτική. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Καζαντζής που παρατήρησε πως η δημοτική αρχή ανακοινώνει διαρκώς εντάξεις έργων όχι όμως και ολοκληρώσεις.
Και ο κ. Νικάκης της ΛΑ.Σ. ζήτησε από την δημοτική αρχή να παραθέσει τα έργα που έχει ολοκληρώσει  και χαρακτήρισε το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου μη αναπτυξιακό, ενώ θεώρησε βέβαιο πως τα χρήματα που προϋπολογίζονται δεν θα έρθουν.
Απαντώντας ο δήμαρχος Αγρινίου Π. Μοσχολιός κατηγόρησε σύσσωμη την αντιπολίτευση ότι αντιμετωπίζει το θέμα με μιζέρια και έλλειψη προτάσεων. Χαρακτήρισε δε το πρόγραμμα υλοποιήσιμο τόσο εξαιτίας των εξασφαλισμένων χρηματοδοτήσεων από το ΕΣΠΑ όσο και με βάση τις ανακοινώσεις του αρμοδίου Υπουργού Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, για σταθερή χρηματοδότηση των δήμων το 2013. Παράλληλα χαρακτήρισε το πρώτο εξάμηνο του 2013, χρονικό διάστημα που ο δήμος θα δρέψει τους καρπούς των σκληρών προσπαθειών που κατέβαλε τα δυο προηγούμενα χρόνια. Έκανε τέλος λόγο για συλλογική δουλειά και κάλεσε όλες τις παρατάξεις να είναι ενωμένες στα δύσκολα.
Στην συζήτηση παρενέβησαν αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ παρέμβαση έκανε και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλ/νίας κ. Ρόκκος που χαρακτήρισε θετικό το γεγονός της αξιοποίησης του ΕΣΠΑ, συμπληρώνοντας όμως πως οι παρεμβάσεις δεν έχουν στόχο, αναφορά που δεν έμεινε αναπάντητη από τον κ. Μοσχολιό, που είπε πως οι παρεμβάσεις έχουν μια συνολική αναπτυξιακή στόχευση για όλο το εύρος του δήμου.
Μετά το τέλος της συγκεκριμένης τακτικής συνεδρίασης ακολούθησε και έκτακτη για την ψήφιση του προϋπολογισμού του δήμου το 2013, τον οποίο εισηγήθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Ράπτης. Ο προϋπολογισμός έχει ύψος 109,9 εκ ευρώ και ο αντιδήμαρχος τόνισε πως παρά την κρίση και την στάση του κράτους απέναντι στην τοπική αυτοδιοίκητη ο δήμος Αγρινίου συνεχίζει να εξορθολογήσει τις δαπάνες του, να παραμένει υγιής οικονομικά και να συνδυάζει το νοικοκύρεμα με την υποστήριξη των κοινωνικών δομών, την αντιμετώπιση της καθημερινότητας και τα μεγάλα έργα υποδομής.
Οι κ. Καζαντζής και Γκρίζης έθεσαν ιδιαίτερα το θέμα της εποπτείας  μέσα από τα όσα προβλέπει το νέο μνημόνιο με τον κ. Μοσχολιό να απαντά πως ο προϋπολογισμός κινείται στο πλαίσιο των νέων αποφάσεων και δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με την εποπτεία, με την οποία όμως εξέφρασε την πλήρη πολιτική αντίθεσή του.
Η κ. Γεωργία Μπόκα, εισηγήτρια της μείζονος αντιπολίτευσης τόνισε πως ο προϋπολογισμός βρίσκεται εκτός αναπτυξιακής τροχιάς, είναι χωρίς υλοποιήσιμα έργα, ενώ εγκάλεσε τον δήμαρχο για την απόφασή του να προχωρήσει στην πρόσληψη Γενικού Γραμματέας που όπως είπε θα επιβαρύνει τον δήμο κατά 36 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο. Η αναφορά της κ. Μπόκα ότι ο δήμος θα έπρεπε να είναι πιο σοβαρός προκάλεσε την αντίδραση του δήμαρχου που της υπενθύμισε πως αν και έχει το δικαίωμα να προσλάβει δέκα συνεργάτες εξυπηρετώντας ενδεχομένως σκοπιμότητες , δεν το έπραξε ποτέ. Έκανε επίσης αναφορά στην θητεία της κ. Μπόκα στην  νομαρχιακή αυτοδιοίκηση (τότε που οι σύμβουλοι έκαναν παρέλαση στους διαδρόμους).
Στην παρέμβαση του ο κ. Νικάκης τόνισε πως ο προϋπολογισμός κινείται με βάση τις επιταγές της τρόικας, κατηγορώντας για συνενοχή την ΚΕΔΕ, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στο σχέδιο Καλλικράτης τονίζοντας πως ο δήμος θα πρέπει επιτέλους να αντισταθεί στην εξαθλίωση του λαού, στην μετατροπή του σε φορομπηχτικό μηχανισμό και τις απολύσεις εργαζομένων.
Κλείνοντας την συζήτηση ο δήμαρχος Αγρινίου   θέλησε να περάσει ένα μήνυμα αισιοδοξίας υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει και οι σύμβουλοι και οι πολίτες να είναι βέβαιοι πως η δημοτικοί αρχή θα πράξει με υπευθυνότητα και σοβαρότητα το έργο της.