GAIA

GAIA

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Στο ΕΣΠΑ δύο έργα αστικών αναπλάσεων σε Ναύπακτο και Κρέστενα


Την ένταξη στο ΕΣΠΑ δύο έργων αστικών αναπλάσεων, σε Ναύπακτο και Κρέστενα, συνολικού προϋπολογισμού 4.710.080 ευρώ, υπέγραψε το μεσημέρι της Τρίτης ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.  

Αναλυτικά, υπογράφτηκε από τον Περιφερειάρχη η ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου «αστική αναγέννηση Καστρόπολης Ναυπάκτου» με συνολικό προϋπολογισμό 3.752.900 ευρώ Το έργο αφορά την ανάπλαση, διαμόρφωση, αναβάθμιση και ενίσχυση του κεντρικού πυρήνα της πόλης, στην επέκτασή του ανατολικά της Καστρόπολης, που περικλείεται από τις οδούς Αρβανίτη- Θ. Νόβα-Π. Ρήγα-Αθηνών με τις οποίες συνδέονται οι ήδη διαμορφωμένοι κοινόχρηστοι χώροι που συγκροτούνται από τις πλατείες Φαρμάκη, Πιά, Κεφαλόβρυσου, Τζαβελλαίων, Ησιόδου και Οξύλου.


Το σύνολο της παρέμβασης περιλαμβάνει τις παρακάτω εργασίες:
Ανάπλαση και λειτουργική διαμόρφωση των κοινοχρήστων χώρων (πεζοδρομίων, οδών, κλπ) με παράλληλη εξασφάλιση χώρων φύτευσης, δικτύου άρδευσης και αστικού εξοπλισμού.
Εργασίες οδοποιίας (οδοστρωσία, ασφαλτικά, σήμανση).
Εργασίες τοποθέτησης κοινόχρηστου φωτισμού στις υπό ανάπλαση οδούς και πεζοδρόμια.
Εργασίες δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης. Για την ακρίβεια θα αντικατασταθούν οι αγωγοί ύδρευσης αμιάντου από αγωγούς πολυαιθυλενίου από τη δεξαμενή στη θέση Βαρναράχη έως τη γέφυρα του χειμάρρου Σκια και την πλατεία Φαρμάκη. Επίσης θα διαχωριστεί το υφιστάμενο παντορροϊκό αποχετευτικό δίκτυο επί της οδού Αθηνάς από την πλατεία Κεφαλόβρυσου μέχρι την πλατεία Φαρμάκη όπου ο υπάρχον λιθόκτιστος παντορροϊκός αγωγός θα παραμείνει ως αγωγός απορροής ομβρίων και παράλληλα θα τοποθετηθούν δίδυμοι αγωγοί για τη συλλογή των ακαθάρτων. Επίσης θα ολοκληρωθεί το δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων στην περιοχή παρέμβασης με τοποθέτηση νέων αγωγών και σύνδεσή τους με το υφιστάμενο δίκτυο.

Τέλος, στην περιοχή παρέμβασης προβλέπεται και η υπογειοποίηση των εναέριων δικτύων ηλεκτροδότησης.

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας υπέγραψε την ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου «ολοκληρωμένη παρέμβαση πόλεως Κρεστένων Δήμου Ανδρίτσαινας» με προϋπολογισμό 957.180 ευρώ.

Το έργο προβλέπει την ανάπλαση του κεντρικού πυρήνα των Κρεστένων που περιλαμβάνει τις οδούς Αγ. Γεωργίου, Αθ. Διάκου, Καραϊσκάκη, Κανάρη, Ζαλόγγου
και τμήματα των οδών Πανταζοπούλου και Ξενοφώντος.

Αναλυτικά προβλέπεται να πραγματοποιηθούν οι εξής εργασίες:
Αποξήλωση της υφιστάμενης ασφάλτου στις οδούς Πανταζοπούλου από Ξενοφώντος έως Καραϊσκάκη, Αγ. Γεωργίου, Αθ. Διάκου, Καραϊσκάκη, Κανάρη και Ζαλόγγου και ανακατασκευή τους από κυβόλιθους και κανονισμένη πέτρα στα πεζοδρόμια των οδών. Με τις εργασίες αυτές θα ολοκληρωθεί η ανάπλαση της Ξενοφώντος από την είσοδο της πόλης έως την κεντρική πλατεία 25ης Μαρτίου στην οποία θα τοποθετηθεί συντριβάνι που θα συμβάλλει στην ανάδειξη της ανάπλασης. Ταυτόχρονα θα κατασκευαστεί δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων υδάτων στην οδό Πανταζοπούλου με την τοποθέτηση αγωγού οπλισμένου σκυροδέματος, φρεατίων επίσκεψης και υδροσυλλογής. Επίσης θα τοποθετηθεί κοινόχρηστος φωτισμός στα υπό ανάπλαση πεζοδρόμια και οδούς ενώ επίσης προβλέπεται η υπογειοποίηση των εναερίων δικτύων ηλεκτροδότησης στην περιοχή παρέμβασης.

Μετά την υπογραφή και την ένταξη στο ΕΣΠΑ των δύο αυτών παρεμβάσεων ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας τόνισε: «Προχωράμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε τα έργα ΕΣΠΑ με εντάξεις, συμβασιοποιήσεις και εκτελέσεις έργων. Οι στόχοι μας είναι να πετύχουμε πλήρη απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων, να έχουμε ποιοτικά έργα και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις και παράλληλα η δράση μας να καλύπτει, όπως οφείλει, το σύνολο της Περιφέρειας. Έχουμε σε εξέλιξη μια πλήρη γκάμα παρεμβάσεων σε όλους τους άξονες του ΕΣΠΑ που αυτήν την περίοδο αποτελούν τους μοναδικούς πόρους οι οποίοι μπορεί να υποστηρίξουν την αναπτυξιακή διαδικασία που είναι και η μοναδική θετική απάντηση στην βαριά κρίση που μας περιβάλλει».