GAIA

GAIA

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Καρκινογόνες Ουσίες σε ρούχα γνωστών εταιρειών Συνολάκια θανάτου από γνωστούς οίκους μόδας



Για επικίνδυνα ρούχα που ανήκουν σε πολύ γνωστές επώνυμες σειρές και μπορεί να προκαλέσουν από ορμονικές διαταραχές μέχρι και καρκίνο προειδοποιεί η Greenpeace! Η είδηση έχει κάνει τον γύρο του κόσμου, αφού αφορά πολυεθνικές εταιρείες που διοχετεύουν ρούχα σε κάθε γωνιά του πλανήτη και βέβαια και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το επίσημο δελτίο Τύπου που εξέδωσε η οικολογική Μη Κυβερνητική Οργάνωση, ανάμεσα στις επώνυμες μάρκες είναι οι Zara, Calvin Klein, Levi’s και Li Ning. ...

Προκειμένου να διενεργήσει την έρευνά της, η Greenpeace αγόρασε μέσα στο 2012 δείγματα ενδυμάτων από είκοσι μάρκες που πωλούνται σε 29 χώρες και περιφέρειες του πλανήτη. Στα δείγματα συμπεριλαμβάνονταν παντελόνια, μπλουζάκια, εσώρουχα και φορέματα τα οποία έχουν κατασκευαστεί κυρίως στην Κίνα, αλλά και σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες: «Περίπου στα δύο τρίτα των 141 δειγμάτων εντοπίστηκαν αιθοξυλιωμένες εννευλοφαινόλες (NPE). Οι μάρκες που βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία είναι τεράστιοι “παίκτες” στη βιομηχανία της μόδας. Μόνο η Ζara παράγει 850 εκατομμύρια ρούχα τον χρόνο. Μπορεί κανείς να φανταστεί την έκταση του χημικού αποτυπώματος που αφήνει στον πλανήτη, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα, όπου κατασκευάζονται πολλά από αυτά τα προϊόντα».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Greenpeace παρουσιάζει ανάλογα στοιχεία. Επειτα από έρευνα που πραγματοποίησε πέρυσι η ΜΚΟ με τίτλο «Τα άπλυτα της παγκόσμιας βιομηχανίας ρούχων», εντόπισε σε γνωστές φίρμες ρούχων, όπως Nike, Adidas, H&M, Puma, Lacoste κ.ά., τα ίδια ίχνη τοξικών ουσιών! Συγκεκριμένα, από τα 78 δείγματα γυναικείων, αντρικών και παιδικών ρούχων που εξετάστηκαν, τα 52 βρέθηκαν να περιέχουν την τοξική ένωση αιθοξυλιωμένη εννεϋλοφαινόλη (ΝΕΡ) που χρησιμοποιείται στην παραγωγή και βαφή υφασμάτων.

Οπως εξηγείται στην έρευνα που δημοσιεύτηκε, οι ενώσεις αυτές απελευθερώνονται στο υδάτινο περιβάλλον και διασπώνται σε ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο υποπροϊόν, την εννεϋλοφαινόλη (ΝΡ). Μάλιστα, τότε η Nike, η Puma και η Adidas είχαν δεσμευτεί δημόσια ότι θα «καθαρίσουν» την παραγωγική τους διαδικασία από αυτές τις ουσίες.


Αναστέλλει την παραγωγή ορμονών
Οι αιθοξυλιωμένες εννευλοφαινόλες (ΝPE) είναι χημικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται συχνά ως απορρυπαντικά σε πολλές βιομηχανικές διαδικασίες και στην παραγωγή φυσικών και συνθετικών υφασμάτων. Στους υπονόμους διασπώνται σε νονυλφελόνη (ΝP), ένα πολύ τοξικό υποπροϊόν που αναστέλλει στον οργανισμό την παραγωγή των ορμονών. Η ΝΡ χαρακτηρίζεται ως ενδοκρινικός διαταράκτης: δηλαδή μιμείται ή μεταβάλλει τη δράση των ορμονών που υπάρχουν σε έναν οργανισμό και μπορεί να προκαλέσει βλάβες τόσο σε αυτόν όσο και στους απογόνους του! Ενδοκρινικοί διαταράκτες όπως η ΝΡ μπορούν να περάσουν στην τροφική αλυσίδα, προκαλώντας ορμονικές διαταραχές και απειλώντας τη γονιμότητα, το αναπαραγωγικό σύστημα, ακόμα και την ανάπτυξη.


Η απάντηση των εταιρειών
Η «Espresso» επικοινώνησε με τις εταιρείες που θίγονται από την ανακοίνωση της Greenpeace προκειμένου να έχει και την απάντηση της άλλης πλευράς. Κάποιες ανταποκρίθηκαν άμεσα, άλλες όχι.

«Ο όμιλος Inditex διαβεβαιώνει ότι ο τομέας Υγείας και Ασφάλειας στο σύνολο της παραγωγικής του υποδομής διασφαλίζεται από εξαιρετικά αυστηρούς και αξιόπιστους ελέγχους, αφού ακολουθεί τους πλέον αυστηρούς κανονισμούς παγκοσμίως» τονίζει ο όμιλος, στον οποίον ανήκει και το brand Zara, και συνεχίζει: «Από τις 12 Νοεμβρίου και στο πλαίσιο των υπό εξέλιξη συζητήσεων, ο όμιλος έχει αποστείλει επιστολή προς την Greenpeace, ενθαρρύνοντας την εφαρμογή των καλύτερων πρακτικών στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας και δηλώνει συγκεκριμένα ότι επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή του στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και τη διαφάνεια που χαρακτηρίζει τη δημόσια παρουσία του και την επικοινωνιακή πολιτική του, με απόλυτο σεβασμό προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των προμηθευτών. Επαναλαμβάνουμε την πρόθεσή μας να προχωρήσουμε σε κάθε απαραίτητη ενέργεια ώστε να καταλήξουμε, το συντομότερο δυνατό, στον κοινό στόχο: της μηδενικής αποδέσμευσης επικίνδυνων ουσιών στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας».

Αμεση ήταν και η απάντηση της εταιρείας Levi’s: «Στη Levi Strauss&Co έχουμε δεσμευτεί για την προστασία του περιβάλλοντος από τους παράγοντες παραγωγής των προϊόντων μας. Γι’ αυτό τον λόγο εδώ και δύο δεκαετίες δουλεύουμε για να βελτιώσουμε τα χημικά μας στάνταρτ. Για την ακρίβεια, είμαστε μια από τις πρώτες εταιρείες που ίδρυσε αυστηρότατη λίστα με χημικά που απαγορεύεται η χρήση τους στα προϊόντα μας. Εχουμε αποφασίσει να δεσμευτούμε και περαιτέρω, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα της μηδενικής χρήσης βλαβερών τοξικών ουσιών, κάτι που ελπίζουμε να υλοποιηθεί μέχρι το 2020. Επίσης, καλούμε και άλλες εταιρείες να συμμετέχουν σε αυτό, έτσι ώστε να βρούμε οικολογικές λύσεις, επειδή πιστεύουμε πως όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα από ό,τι ένας μόνος του».

Espresso