GAIA

GAIA

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Φυλακές στο Καστράκι


Φυλακές στο Καστράκι ανακοινώνει εντός του Ιανουαρίου το Υπ. Δικαιοσύνης

Η συζήτηση για τη δημιουργία σωφρονιστικού καταστήματος (χαμηλής παραβατικότητας) κοντά στο Αγρίνιο, μαίνεται χρόνια. Μετά την περίπτωση της Λεπενούς και των εκεί αποθηκών, στο προσκήνιο ήρθε το Καστράκι και η πρόταση Μοσχολιού, η οποία μάλιστα κατατέθηκε κατά την επίσημη τελετή εγκαινίων του Εφετείου Δυτικής Στερεάς, παρουσία της τότε πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Δικαιοσύνης. Σε αντίθεση με την περίπτωση της Λεπενούς, που αποδείχθηκε ότι δεν πληρούσε τις απαραίτητες προϋποθέσεις, η περιοχή του Καστρακίου και το εκεί οικόπεδο της ΔΕΗ…
προσφέρεται απόλυτα. Αυτό, τουλάχιστον, διαπίστωσε το ειδικό κλιμάκιο του υπουργείου που στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού επισκέφτηκε την περιοχή, εξετάζοντας τις πιθανότητες δημιουργίας φυλακών.
Στο μεσοδιάστημα υπήρξε, φαίνεται, η σχετική κινητικότητα τόσο απ’ τον Αιτ/νάνα υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Καραγκούνη όσο και απ’ τον ίδιο τον υπουργό κ. Αντώνη Ρουπακιώτη, ο οποίος, θυμίζουμε, κατάγεται απ’ τη Λευκάδα, το πρωτοδικείο της οποίας υπάγεται στο Εφετείο Δυτικής Στερεάς στο Αγρίνιο, ώστε να καταστεί εφικτή η επικείμενη επίσημη ανακοίνωση, η οποία και, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Συνείδηση», θα γίνει, εκτός απροόπτου, εντός του μηνός.
Για τον υφυπουργό κ. Καραγκούνη, μάλιστα, το θέμα των φυλακών αποτέλεσε προσωπικό του στοίχημα, καθώς η δημιουργία ενός τέτοιου έργου θα αφήσει την ανεξίτηλη δική του υπογραφή στο νομό μας. Η ανάγκη κατασκευής νέων σωφρονιστικών καταστημάτων είναι δεδομένη και αυταπόδεικτη. Ο υπερκορεσμός των ήδη λειτουργούντων τέτοιων καταστημάτων και η αναγκαία προσαρμογή της νομοθεσίας, ώστε οι πραγματικά πολύ σοβαρές υποθέσεις μόνο να οδηγούν στη φυλακή, με όσες συνέπειες έχει αυτό στο θέμα της εγκληματικότητας, υποχρέωσε την πολιτεία να αναζητήσει λύσεις, που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να υπάρξουν (και να αποδώσουν) χωρίς να περιλαμβάνουν τη δημιουργία νέων φυλακών. Η λειτουργία του Εφετείου και η προγενέστερη προσπάθεια, εκείνη της Λεπενούς, διευκόλυναν την πολιτική ηγεσία στο να ακολουθήσει μια τέτοια κατεύθυνση, πολύ περισσότερο όταν υπάρχει η «βάση» της απαραίτητης έκτασης και το στοιχείο της κοινωνικής αποδοχής.
Περιττό να σημειώσουμε πως εκτός απ’ τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν για την κατασκευή ενός τέτοιου έργου, θα δημιουργηθούν και σταθερές, μόνιμες θέσεις εργασίας, για τη λειτουργία του. Και φυσικά θα υπάρξει ένας μεγάλος κύκλος εργασιών, με ευεργετικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία (τροφοδοσία, συντήρηση κ.τ.λ.). Όλα αυτά βέβαια, μελλοντικά! Και υπό την προϋπόθεση πως πράγματι ο Κ. Καραγκούνης θα ανακοινώσει τις επόμενες μέρες ένα έργο… που θα υλοποιηθεί!
ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ