GAIA

GAIA

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Η "μητέρα των μαχών" για την εκτροπή...


 Για να «ποτίσουν» τη Θεσσαλία μπορεί να αφήσουν τη Δυτική Ελλάδα με έλλειμμα υδάτων! Και μετεωρολογικά επιχειρήματα στη μάχη κατά της Εκτροπής.
 Για την «μητέρα των μαχών» προετοιμάζονται οι δυο πλευρές ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσης του Αχελώου από το Συμβούλιο Επικρατείας που θα γίνει την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου, ως επακόλουθο των αποφάσεων που έλαβε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχετικά με το προδικαστικά ερωτήματα που είχαν τεθεί σε αυτό από το ΣτΕ .

Οι Θεσσαλοί διαμορφώνουν, ξεκάθαρα πλέον, μια στρατηγική «διαχείρισης υδάτων της Θεσσαλίας» για τα επόμενα χρόνια, με στόχο την αντιμετώπιση του ελλείμματος του υδατικού ισοζυγίου στο γεωγραφικό διαμέρισμα με αποκλειστικό άξονα την εκτροπή. Παράλληλα θέτουν ως «οικολογικό στόχο» τη δημιουργία ενός ενιαίου αυτόνομου κρατικού φορέα διαχείρισης νερών στο υδατικό διαμέρισμα της Θεσσαλικής λεκάνης αλλά και τη δημιουργία ενός «Εθνικού Σχεδίου Επενδύσεων Ανασυγκρότησης της Ελληνικής Γεωργίας».
Για το λόγο αυτό εκτός από τις κινήσεις που κάνουν σε νομικό πλαίσιο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τόσο προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά όσο και προς τους αρχηγούς των κομμάτων και τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Υποδομών και Περιβάλλοντος, αλλά και στον γενικό γραμματέα υδάτων κοινοποίησε προτάσεις προκειμένου να «οριστικοποιηθεί η τελική πρόταση της Θεσσαλίας για το φλέγον ζήτημα, από το οποίο εξαρτάται εν πολλοίς η βιωσιμότητά της, καθώς απειλείται με ερημοποίηση»…Φέρνει δηλαδή το ψυχολογικό βάρος προς τη μια πλευρά με τη δημιουργία τετελεσμένου.
Από την άλλη πλευρά ανάλογη κινητικότητα ίσως να μην παρατηρείται, πάντως ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας έχει με κάθε τρόπο διαμηνύσει στα αρμόδια Υπουργεία την ρητή θέση του γύρω από την υπόθεση της εκτροπής του Αχελώου. Όπως έχει αναφέρει ο κ. Κατσιφάρας είναι αυτονόητο ότι «βρισκόμαστε δίπλα και αλληλέγγυοι στους φορείς της Αιτωλοακαρνανίας» που θα παρίστανται στη συνεδρίαση του Δικαστηρίου, ενώ επαναλαμβάνει τακτικά την θέση του για «την ανάγκη χάραξης μιας ενιαίας και ολοκληρωμένης περιφερειακής πολιτικής για την διαχείριση του υδατικού δυναμικού».
Οι νομικοί σύμβουλοι επίσης είναι στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας για την επόμενη Παρασκευή έχοντας στα χέρια τους μελέτες(εκείνη του καθ. Ιερόθεου Ζαχαρία είναι ήδη στη διάθεσή τους) των επιστημόνων με μια καινούρια-σύμφωνα με πληροφορίες -να αφορά σε μια διάσταση που έχει εντελώς αγνοηθεί μέχρι στιγμής από όσους τάσσονται υπέρ της Εκτροπής.
Πρόκειται για μια μελέτη μετεωρολόγου-φυσικού της ατμόσφαιρας που στηριζόμενη πάνω σε σύγχρονα μοντέλα πρόγνωση καταδεικνύει ότι αν από μια περιοχή φύγουν υδάτινοι όγκοι, της τάξεως που προβλέπεται σε αυτό το σκανδαλώδες έργο, τότε μειώνονται οι χιονοπτώσεις το χειμώνα στους ορεινούς όγκους της, με αποτέλεσμα να δημιουργείται έλλειμμα νερού με την πάροδο του χρόνου. Πρόκειται δηλαδή για μια τρομακτική διάσταση που δεν έχει λάβει υπόψιν του το υπουργείο αλλά και οι θιασώτες του έργου αυτού. Στην προσπάθεια δηλαδή να «ποτιστεί» ο Θεσσαλικός κάμπος(αφού πρώτα αποστραγγίστηκε από κακή διαχείριση που συνεχίζεται), τελικά να υπάρξει έλλειμμα σε νερά στην Δυτική Ελλάδα!
Φυσικά και οι παραστάσεις και οι αποφάσεις αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον. Να σημειωθεί ότι μετά τα υπομνήματα που θα κατατεθούν και τη διαδικασία που ίσως κρατήσει κάποιες μέρες η απόφαση θα είναι ανακοινώσιμη μετά από 2 ή 3 μήνες.