GAIA

GAIA

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Τέλος Οκτωβρίου η προκήρυξη για το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών

0agrotes221Με το κλιμακωτό πριμ από 12.500 έως 20.000 ευρώ φαίνεται ότι προκηρύσσεται τελικά το επόμενο πρόγραμμα Νέων Αγροτών, που αναμένεται να βγει στον «αέρα»στο τέλος Οκτωβρίου, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.
Στην ουσία μέσω του προγράμματος αναμένεται να δοθούν σε περίπου 6.000 δικαιούχους όλης της χώρας ένα βοήθημα πρώτης εγκατάστασης στον καθένα, ανάλογα με την περίπτωση. Οι δικαιούχοι, από εκεί και πέρα, δεσμεύονται ότι θα είναι αγρότες για 10 χρόνια....

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος αναμένεται να είναι 100 εκατ. ευρώ και θα δοθεί σε όσους θέλουν να είναι αγρότες, ηλικίας έως 40 ετών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να κατοικούν ή να μετακομίσουν στην ύπαιθρο.
Τα πριμ πρώτης εγκατάστασης κλιμακώνονται ανάλογα με το είδος της περιοχής διαμονής αν δηλαδή είναι ορεινή, μειονεκτική ή πεδινή, το είδος της παραγωγής και με το επίπεδο εισοδήματος της εκμετάλλευσης.
Πιο συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υπολογίσουν τα χρήματα που θα πάρουν με βάση τα παρακάτω στοιχεία:
Περιοχή μόνιμης κατοικίας:
Ορεινή- 7.500 ευρώ
Μειονεκτική- 5.000 ευρώ
Λοιπές περιοχές- 2.500 ευρώ
Είδος εκμετάλλευσης στη μελλοντική μορφή:
Κτηνοτροφική- 7.500 ευρώ
Φυτική- 7.500 ευρώ
Μεικτή- Μελισσοκομία- 5.000 ευρώ
Επίπεδο εισοδήματος της εκμετάλλευσης:
Πάνω από το 120% του εισοδήματος αναφοράς- 5.000 ευρώ
80%- 120% του εισοδήματος αναφοράς- 2.500 ευρώ
Προϋποθέσεις υπαγωγής των δικαιούχων
Οι απαραίτητες προϋποθέσεις των δικαιούχων του προγράμματος είναι:
- Να είναι ηλικίας 18 έως 40 ετών
- Να είναι μόνιμοι κάτοικοι μειονεκτικής, ορεινής ή κανονικής περιοχής με πραγματικό πληθυσμό έως και 100.000 κατοίκους
- Να διαθέτουν επαρκή επαγγελματική ικανότητα ή να αναλάβουν την δέσμευση να την αποκτήσουν μέσα σε 36 μήνες από την ημερομηνία λήψης της ατομικής απόφασης έγκρισης
- Να υποβάλλουν επιχειρηματικό σχέδιο μέγιστης χρονικής διάρκειας πέντε ετών με δεσμευτικούς στόχους και ενδιάμεσες χρονικές προθεσμίες για την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων τους
Δεν είναι όλα ρόδινα
«Ελπίδες σε κατοίκους κυρίως των αστικών κέντρων αλλά και τη νεολαία που ζει στην ύπαιθρο ότι θα ξεφύγουν από τον εφιάλτη της ανεργίας μοιράζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης» απαντούν όσοι είναι ήδη στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών ή και αγροτοσυνδικαλιστές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι «οι δικαιούχοι αφήνονται στην τύχη τους, καθώς οι τράπεζες δεν δίνουν χρήματα για επενδύσεις, το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί και δεν ελέγχεται από το κράτος, δεν υπάρχει έλεγχος στις εισαγωγές ακόμα και υποβαθμισμένων αγροτικών προϊόντων, φορολογούνται τα αγροτεμάχια, ενώ η υποχρεωτική τήρηση βιβλίων και στοιχείων από τους αγρότες (μέτρο που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2014) δίνει τη... χαριστική βολή».
Είναι χαρακτηριστικό ότι πάρα πολλοί νέοι αγρότες, που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα από την προκήρυξη του 2009, δεν έχουν εισπράξει τη δεύτερη δόση του πριμ πρώτης εγκατάστασης, έστω κι αν έχουν καταθέσει από το χειμώνα όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, δηλαδή πλήρεις φακέλους. Ο λόγος της καθυστέρησης δεν έχει ανακοινωθεί, μέχρι τώρα, επίσημα.
Μεγάλη καθυστέρηση υπήρξε αρχικά από πλευράς υπουργείου, καθώς δεν ήταν έτοιμο να κάνει τα επιδοτούμενα σεμινάρια μέσω του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, η παρακολούθηση των οποίων είναι προϋπόθεση για την καταβολή των χρημάτων. Σε πολλές περιπτώσεις πάντως τα σεμινάρια έγιναν έστω και καθυστερημένα, χωρίς να ακολουθήσει η εξόφληση των νέων αγροτών.
«Αν μαζί με το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών δεν «τρέξει» και πρόγραμμα Πρόωρης Συνταξιοδότησης, τότε δεν θα βρεθούν επιλέξιμες εκτάσεις», συμπληρώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου Γιώργος Τζωρτζάκης.
agronews.gr