GAIA

GAIA

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Κινητοποιήσεις Φυσικοθεραπευτών

κατάλογοςΚινητοποιήσεις  αποφάσισαν οι φυσικοθεραπευτές  αρχής γενομένης με το κλείσιμο των εργαστηρίων φυσικοθεραπείας την Παρασκευή 18/10/2013  και τη συμμετοχή στη Πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας. Το Περιφερειακό Τμήμα Αιτωλοακαρνανίας-Λευκάδας του  Πανελλήνιου Συλλόγου  ενημερώνει:
Αγαπητέ  Συμπολίτη, ασφαλισμένε του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
    Πρέπει να γνωρίζεις, ότι η μέχρι τώρα διαχείριση και ο σχεδιασμός για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην Ελλάδα εξαθλιώνει τους παρόχους υγείας. 
Η σωστή παροχή υπηρεσιών φυσικοθεραπείας εξαιτίας του οικονομικού μαρασμού εκφυλίζεται και δεν θεωρείται πλέον ανάγκη αλλά ΔΑΠΑΝΗ....

    Οι οικονομικοί διαχειριστές τις κρίσης μιλάνε συνεχώς για σχέσεις ‘’κόστους – αποτελέσματος’’, προφανώς μόνο για εντυπωσιασμό αφού αρνούνται να δουν και να εφαρμόσουν αυτό, που τα διεθνή ερευνητικά δεδομένα καταδεικνύουν. Ότι δηλαδή η Φυσικοθεραπεία για ένα σημαντικό αριθμό παθήσεων, (πχ Οσφυαλγία και Αυχεναλγία μη ειδικής αιτιολογίας, Αρθρίτιδες) αλλά και άλλες παθήσεις του μυοσκελετικού και νευρικού συστήματος αποτελεί την τροχοπέδη στην πολυφαρμακία, τον περιορισμό των χειρουργικών επεμβάσεων και την γρήγορη επανένταξη των ασθενών στις καθημερινές τους παραγωγικές δραστηριότητες.
    Το να μην λαμβάνονται τέτοια δεδομένα υπόψη σημαίνει προχειρότητα στο σχεδιασμό , άρνηση για σύγκρουση με την κακώς εννοούμενη παροχή υπηρεσιών υγείας των συμφερόντων, που ήταν και εξακολουθεί να είναι, ένας εκ των παραγόντων, που μας οδήγησαν και εξακολουθούν να μας βυθίζουν στην οικονομική κρίση.
    Ο  ΕΟΠΥΥ αντί να ενεργοποιήσει τους ελεγκτικούς του μηχανισμούς και να πατάξει την παραβατικότητα  αυτών, που λυμαίνονται τον χώρο της υγείας, καταφεύγει σε ισοπεδωτικές οριζόντιες περικοπές και οδηγεί στον μαρασμό και την εξαθλίωση κάθε έντιμο πάροχο υπηρεσιών υγείας.
    ΣΗΜΕΡΑ  ΚΑΙ  ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΛΟΓΙΚΗ  με διάφορα  λογιστικά τρικ οι ειδήμονες του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κατεβάζουν τον ετήσιο προϋπολογισμό της Φυσικοθεραπείας  για το 2013  (σχεδόν στο τέλος του χρόνου) από τα 70 εκ στα 49 εκ. ευρώ, από τα 94 εκ.  που ήταν το 2012
    Παρόλο που ενέταξαν στον ΕΟΠΥΥ όλα τα ασφαλιστικά ταμεία μειώνουν διαρκώς τον προϋπολογισμό
    Καλούνται οι φυσικοθεραπευτές να πληρώσουν  για υπερβάσεις προϋπολογισμών  άλλων παρόχων !!!!!!!!
    Με το νέο δεδομένο οι Φυσικοθεραπευτές, θα πρέπει να επιστρέψουν στο τέλος του χρόνου σχεδόν το 50% των αμοιβών τους για το 2013. Έχουν να πληρωθούν από τον Μάρτιο του 2013
Που με  απλά λόγια σημαίνει, για της υπηρεσίες που προσέφεραν και προσφέρουν, από τον Αύγουστο του 2013 μέχρι τέλους του χρόνου( περιπου μισος χρονος) δεν θα πληρωθούν!!!!!!!!!!  
   
     Το ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ-ΛΕΥΚΑΔΑΣ του  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ
Καταγγέλλει  αυτή τη μεθόδευση, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια  στο κλείσιμο των μισών εργαστηρίων  φυσικοθεραπείας , όλης της Ελλάδας και την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών φυσικοθεραπείας στους ασφαλισμένους της χώρας.
    Σε έκτακτη Γεν. Συνέλευση των μελών του αποφάσισε
•             Κλείσιμο των εργαστηρίων φυσικοθεραπείας την Παρασκευή 18/10/2013  και συμμετοχή στη Πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας
•             Ελεύθερη πρόσβαση του ασφαλισμένου στον φυσικοθεραπευτή της επιλογής του
•             Επανεκτίμηση  (αναστολή – διακοπή ) της συνεργασίας μας με τον ΕΟΠΥΥ
•             Άμεση πληρωμή των ληξιπροθέσμων οφειλών
•             Δικαστική διεκδίκηση του οφειλόμενου10% από το 2012 & 2013 έντοκα.
•             Δικαστική διεκδίκηση τόκων υπερημερίας για την υπέρβαση των 60 ημερών στις πληρωμές, για το 2013.
•             Κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων ώστε να μην αποδώσει κανείς φυσικοθεραπευτής «επιστροφή» μέχρι την γνωμοδότηση του ΣΤΕ για την νομιμότητα των rebate & claw back.
•             Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας στους φ/τες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
•             Απορρόφηση των συναδέλφων της εκπαίδευσης στις δομές του Υπουργείου Υγείας
   
     Ταυτόχρονα ο ασφαλισμένος δεν μπορεί και δεν πρέπει να κάνει αποδεκτή την  υποβάθμιση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών υγείας που του αναλογούν.
Θα πρέπει να κατανοήσει και να συμπαραταχτεί  μαζί μας, στην άσκηση πιέσεων για τον οικονομικό ανασχεδιασμό των παροχών υγείας, ώστε η παροχή φυσικοθεραπευτικών υπηρεσιών να είναι αυτή που αξίζει  στον Έλληνα πολίτη.
ΓΙΑ ΤΗ Δ.Ε
ΤΟΥ Π.Τ. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ & ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΟΜΜΑΤΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΖΑΜΠΑΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ