Από την Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013 ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα παιδιού του ΟΑΕΔ για δικαιούχους με ένα παιδί .
Το επίδομα παιδιού του ΟΑΕΔ είναι επιπλεόν επίδομα από αύτο του ΟΓΑ αλλά με διαφορετικά κριτήρια.Το επίδομα παιδιού ΟΑΕΔ χορηγείται στις κάτωθι περιπτώσεις :
(α) Στους ημερομίσθιους που παρέχουν εξαρτημένη εργασία με σχέση ιδιωτικού δικαίου σε οποιονδήποτε εργοδότη της χώρας, καθώς και στους αμειβόμενους με μηνιαίο μισθό που είτε δεν δικαιούνται οικογενειακό επίδομα από τον εργοδότη τους βάσει Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, Νόμου, Κανονισμού Επιχείρησης ή άλλων διατάξεων, είτε ....
δικαιούνται από τον εργοδότη τους ποσό επιδόματος ίσο ή μικρότερο από εκείνο που χορηγεί ο ΔΛΟΕΜ για τον ίδιο αριθμό παιδιών (σχετ. ν.δ. 3868/58 «Περί συστάσεως ΔΛΟΕΜ» και άρθρο 18 παρ. 4 ν. 1346/1983). (Εξυπακούεται ότι δεν χορηγείται επίδομα παιδιών στους αμειβόμενους με μηνιαίο μισθό, οι οποίοι βάσει Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, Νόμου, Κανονισμού Επιχείρησης ή άλλων διατάξεων, δικαιούνται από τον εργοδότη τους μεγαλύτερο ποσό επιδόματος από εκείνο που χορηγεί ο ΔΛΟΕΜ για τον ίδιο αριθμό παιδιών).
(β) Στους απασχολουμένους με σύμβαση μίσθωσης έργου, εφόσον εργάζονται με συνθήκες που απαντώνται στις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας (αρθ. 1 παρ. 1 ν. 4075/2012). (γ) Στους απασχολούμενους σε εργοδότες με τους οποίους είναι σύζυγοι ή συγγενείς α” και β” βαθμού (αρθ. 1 παρ.2 4075/2012). Ημερομηνίες για τις αιτήσεις στον ΟΑΕΔ για το επίδομα παιδιού Ως ημερομηνία έναρξης καταβολής του επιδόματος παιδιού του ΟΑΕΔ είναι: 1) την Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013 για δικαιούχους με τρία παιδιά και άνω 2) τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013 για τους δικαιούχους με δύο παιδιά 3) την Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013 για τους δικαιούχους με ένα παιδί.
Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά δικαιούχων επιδόματος παιδιού που κατατίθενται μέσω εργοδότη, ΚΕΠ ή ταχυδρομείου θα παραλαμβάνονται από τις Υπηρεσίες ανεξάρτητα από των αριθμό παιδιών. Οι Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών, σε περιπτώσεις που αυτοί κρίνουν, δύνανται να παραλαμβάνουν δικαιολογητικά από δικαιούχους, ανεξάρτητα από τον αριθμό παιδιών, σε χρονική περίοδο εκτός της ορισθείσας. Ως ημερομηνία Λήξης της προθεσμίας κατάθεσης αίτησης για το επίδομα παιδιού ορίζεται η 31-01-2014. (Στο σημείο αυτό υπενθυμίζεται στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Οργανισμού το με αριθμ. πρωτ. Β126860/08.07.2011 γεν. έγγραφο της Δ/νσης Ασφάλισης με θέμα: «Απόρριψη αιτήσεων Οικογενειακού Επιδόματος λόγω μη προσκόμισης δικαιολογητικών»).
Προυποθέσεις για το επίδομα τέκνων του ΟΑΕΔ
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη του οικογενειακού επιδόματος είναι:
• η πραγματοποίηση τουλάχιστον 50 ημερών εργασίας κατά το προηγούμενο της επιδότησης ημερολογιακό έτος, για τις οποίες να έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες εισφορές υπέρ Δ.Λ.Ο.Ε.Μ., ή
• τουλάχιστον δίμηνη τακτική επιδότηση λόγω ανεργίας ή • τουλάχιστον δίμηνη συνεχής ανικανότητα για εργασία ή
• τουλάχιστον δίμηνη αποχή από την εργασία λόγω άδειας κυοφορίας -λοχείας.
Στο σημείο αυτό στην απόφαση που παρουσιάζει το dikaiologitika.gr , τονίζεται ότι ως πλασματικός χρόνος ασφάλισης δεν μπορεί να θεωρηθεί ο χρόνος χορηγηθείσας από τον ΟΑΕΔ Ειδικής Παροχής Προστασίας της Μητρότητας, διότι δεν υπάρχει σχετική νομοθετική πρόβλεψη.
Σημειώνεται ότι για τους ασφαλισμένους που ασκούν το δικαίωμα επίσχεσης εργασίας ισχύουν οι οδηγίες που περιέχονται στα με αριθμ. πρωτ. Β117233/5-6-2006 και Β127990/3-8-2012 γεν. έγγραφα της Δ/νσης Ασφάλισης.
Τα παιδιά για τα οποία καταβάλλεται επίδομα παιδιού, πρέπει:
α) να έχουν ηλικία μέχρι 18 ετών ή μέχρι 22 ετών αν σπουδάζουν
β) αν είναι ανίκανα για εργασία, για όσο χρόνο διαρκεί η ανικανότητα
γ) να είναι άγαμα
δ) να διαμένουν στην Ελλάδα ή σε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα δικαιολογητικά για το επίδομα παιδιού του ΟΑΕΔ 2013 1.
Βεβαίωση του εργοδότη υπογεγραμμένη και σφραγισμένη από αυτόν (συνημμένο υπόδειγμα στο παράρτημα της παρούσας εγκυκλίου). Τονίζεται ότι την παραπάνω Βεβαίωση Εργοδότη θα προσκομίζουν μόνον οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό, όχι οι ημερομίσθιοι (π.χ. οικοδόμοι, εργάτες στη ζώνη Περάματος).
Εν προκειμένω, υπενθυμίζεται η βάσει προηγούμενων Εγκυκλίων της Δ/σης Ασφ/σης (π.χ. με αριθμ. Β114563/31.03.2009) υποχρέωση των Υπηρεσιών του Οργανισμού για δειγματοληπτικό έλεγχο των Βεβαιώσεων Εργοδοτών (στο 10% των περιπτώσεων τουλάχιστον).
2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, (και αυτεπάγγελτη αναζήτηση) για την χορήγηση του επιδόματος τρίτου παιδιού (άρθρο 18 ν. 1346/1983). (μόνο από νέους δικαιούχους)
3. Κοινή υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρεται ποιος από τους δύο θα εισπράξει το επίδομα, αν είναι δικαιούχοι του επιδόματος και οι δύο σύζυγοι. Στην περίπτωση αυτή θα αναγράφονται απαραίτητα ο A.M. του οικείου ασφαλιστικού φορέα και ο Α.Φ.Μ. και των δύο συζύγων.
Στο σημείο αυτό παρέχονται οι ακόλουθες διευκρινίσεις: Σύμφωνα με τις παρ. 4 του άρθρου 2 της με αριθμ. 6/28.02.2012 Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΦΕΚ 38/Α 728.02.2012), η οποία εκδόθηκε με εξουσιοδότηση του άρθρου 1 παρ. 6 του ν. 4046/2012 (ΦΕΚ 28/Α’/14.02.2012) ορίζεται ότι: «4. Οι κανονιστικοί όροι Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα λήξει ή θα καταγγελθεί, εξακολουθούν να ισχύουν επί ένα τρίμηνο από τη λήξη ή την καταγγελία τους.
Κανονιστικοί όροι Συλλογικής Σύμβασης που έχει ήδη λήξει ή καταγγελθεί ισχύουν για ένα τρίμηνο από την ισχύ του ν. 4046/2012. Με την πάροδο του τριμήνου και εφόσον εν τω μεταξύ δεν έχει συναφθεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, εξακολουθούν να ισχύουν από τους κανονιστικούς αυτούς όρους αποκλειστικώς οι όροι εκείνοι που αφορούν
α) τον βασικό μισθό ή το βασικό ημερομίσθιο και
β) τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας, εφόσον τα επιδόματα αυτό προβλέπονταν στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που έληξαν ή καταγγέλθηκαν, ενώ παύει αμέσως να ισχύει κάθε άλλο προβλεπόμενο σε αυτές επίδομα.
Η προσαρμογή των συμβάσεων στις διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου γίνεται χωρίς να απαιτείται προηγούμενη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων. Οι όροι του τρίτου εδαφίου που διατηρούνται, εξακολουθούν να ισχύουν μέχρις ότου αντικατασταθούν από εκείνους της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ή της νέας ή της τροποποιημένης ατομικής σύμβασης. [...]» Συνεπώς, οι Υπηρεσίες θα συγκρίνουν ανά ατομική περίπτωση το επίδομα παιδιών που υποχρεούται να καταβάλλει ο εργοδότης βάσει της παραπάνω διάταξης, με το επίδομα παιδιών που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ. Επαναλαμβάνεται ότι δεν δικαιούνται επίδομα παιδιών οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό, που βάσει Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, Νόμου, Κανονισμού Επιχείρησης ή άλλων διατάξεων, δικαιούνται από τον εργοδότη τους μεγαλύτερο ποσό επιδόματος από εκείνο που χορηγεί ο ΔΛΟΕΜ για τον ίδιο αριθμό παιδιών (άρθρο 18 παρ. 4 ν. 1346/1983).
Επίσης υπενθυμίζεται ότι οι Υπηρεσίες μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με τις αλλαγές στις ΣΣΕ (Κλαδικές, Ομοιοεπαγγελματικές, Επιχειρησιακές κτλ) μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας: http://www.ypakp.gr (αριστερά της οθόνης: ΘΕΜΑΤΑ Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας – Δ.Α. – Κ.Υ.Α.). και επικουρικά μέσω της ιστοσελίδας του ΟΜΕΔ: http://www.omed.gr. Τέλος, σημειώνεται ότι εξακολουθούν να ισχύουν τα με αριθ. πρωτ. Β136143/21.09.2011 και Β149281/12.12.2011 Γεν. Έγγραφα της Δ/νσης Ασφάλισης (υπερίσχυση Ειδικής Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας σε περίπτωση συρροής της με Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας).
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΕΠΙΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ:
1. Ο Α.Μ.ΙΚΑ του δικαιούχου, με βάση τον οποίο αναζητούνται οι ημέρες ασφάλισής του εντός του έτους 2012, κατ” εφαρμογή των οδηγιών που έχουν δοθεί με το με αριθμ. πρωτ. 690/06-06-2011 γενικό έγγραφο των Δ/σεων Ασφάλισης και Απασχόλησης του ΟΑΕΔ. Τονίζεται ότι η ως άνω διαδικασία αφορά και στους ασφαλισμένους που καταθέτουν αίτηση για τη λήψη του οικογενειακού επιδόματος μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).
2. Το οικογενειακό Βιβλιάριο Ασθενείας των παιδιών, όπου φαίνεται η θεώρησή του από τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα για το τρέχον έτος (Ι.Κ.Α., Δημόσιο, Ο.Α.Ε.Ε., Τ.Σ.Α. κ.λ.π.). ΠΡΟΣΟΧΗ. Όσον αφορά στα τέκνα πολιτών τρίτων χωρών, άνω των 18 ετών, που φοιτούν σε εκπαιδευτικές μονάδες ενταγμένες στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα ή σε αντίστοιχες εκπαιδευτικές μονάδες του εξωτερικού και έχουν διαγραφεί από το οικογενειακό βιβλιάριο υγείας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, παραπέμπουμε στο με αριθμ. πρωτ. Β141820/5-11-2012 γεν, έγγραφο της Δ/νσης Ασφάλισης. Εφόσον υπάρχει οποιαδήποτε μεταβολή στην οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου (γέννηση, θάνατος παιδιού κ.λπ.) σε σχέση με το επίδομα του προηγούμενου έτους, ο δικαιούχος υποχρεούται να το δηλώσει εγγράφως στην Υπηρεσία με σχετική Υπεύθυνη Δήλωση.
3. Δελτίο Ταυτότητας 4. Βιβλιάριο ΕΤΕ με λογαριασμό ΙΒΑΝ, στο οποίο θα εμφανίζεται το ονοματεπώνυμο του ενδιαφερόμενου ως πρώτου δικαιούχου. Αντίγραφο της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου με υπογραφή του υπαλλήλου της Υπηρεσίας θα κρατείται απαραιτήτως στο φάκελο του δικαιούχου.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Τονίζεται ιδιαίτερα ότι το οικογενειακό επίδομα σε καμία περίπτωση δεν θα καταβάλλεται, εάν ο δικαιούχος δεν εμφανίζεται πρώτος στο βιβλιάριο ΕΤΕ. Σημείωση: Θα σημειώνονται υποχρεωτικά όλα τα στοιχεία επικοινωνίας με τον ενδιαφερόμενο (όπως διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο (σταθερό/κινητό) κ.λπ.). ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΕΤΑΙ: Βεβαίωση από το Ληξιαρχείο του τόπου κατοικίας των συμβαλλομένων μερών του συμφώνου συμβίωσης (τόσο στην περίπτωση έναρξης ισχύος όσο και λύσης του συμφώνου). Σημειώνεται ότι εφόσον ένα παιδί γεννήθηκε κατά τη διάρκεια συμφώνου συμβίωσης ή μέσα σε 300 ημέρες από τη λύση ή την αναγνώριση της ακυρότητάς του, θεωρείται γνήσιο τέκνο και ισχύει ό,τι και για τα τέκνα τα οποία προέρχονται από γάμο.
Β. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ
Για τις παρακάτω ειδικές κατηγορίες δικαιούχων απαιτούνται επιπλέον των υποχρεωτικών δικαιολογητικών των παραγράφων Α.1 και Α.2 και τα εξής ανά κατηγορία δικαιολογητικά:
Β1. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ή ΔΙΑΖΕΥΞΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΕΤΑΙ:
• Απόφαση δικαστικής επιμέλειας των παιδιών ή
• Ιδιωτικό συμφωνητικό για την επιμέλεια των παιδιών ή • Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/86 ότι βρίσκεται σε διάσταση ή διάζευξη και ότι η σύζυγος έχει την επιμέλεια των παιδιών και αδυνατεί να προσκομίσει Υ.Δ. του συζύγου που πληροί τις προϋποθέσεις. ΠΡΟΣΟΧΗ: Για τις περιπτώσεις διάστασης ή διάζευξης στις οποίες ως αιτών παρουσιάζεται ο σύζυγος, παραπέμπουμε στο με αριθμ. πρωτ. Β129165/10-8-2012 γεν. έγγραφο της Δ/νσης Ασφάλισης.
Β2. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΧΗΡΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΙ:
1. Απόκομμα σύνταξης μηνός Απριλίου του έτους της επιδότησης
2. Ληξιαρχική Πράξη θανάτου (και αυτεπάγγελτη αναζήτηση) του/της συζύγου. (Προσκομίζεται μόνο κατά την αρχική αίτηση).
Β3. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΤΟΣ ΓΑΜΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΙ:
1. Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1986 για την αναγνώριση ή μη των παιδιών και ότι δεν έχει τελέσει γάμο.
2. Για τα αναγνωρισμένα παιδιά: Σε κάθε περίπτωση δικαιούχος είναι η μητέρα, ως έχουσα εκ του νόμου τη γονική μέριμνα. Η μητέρα που δεν έχει προϋποθέσεις επιδότησης από τον ΔΛΟΕΜ, μπορεί να εισπράξει το οικογενειακό επίδομα για τα εκτός γάμου τέκνα της με τις προϋποθέσεις του πατέρα που τα έχει αναγνωρίσει (τα εν λόγω τέκνα θεωρούνται γνήσια και δεν δικαιούνται προσαύξηση. Σχετ. το με αριθμ.πρωτ. 114558/10-10-1991 γεν. έγγραφο της Δ/νσης Ασφάλισης). Σε αυτή την περίπτωση προσκομίζεται ο Α.Μ.ΙΚΑτου πατέρα που τα έχει αναγνωρίσει. Όταν η μητέρα αδυνατεί να ασκήσει τη γονική μέριμνα, τότε μπορεί να είναι δικαιούχος ο πατέρας. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται Απόφαση Δικαστηρίου, που να του αναθέτει τη γονική μέριμνα. (Προσκομίζεται μόνο κατά την αρχική αίτηση) .
Β4. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΟ ΣΥΖΥΓΟ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΙ:
1. Βεβαίωση του αρμόδιου δημόσιου φορέα για το ποσοστό αναπηρίας και το χρόνο αναπηρίας (50% και άνω – ν.1902/90). 2. Αν ο/η ανάπηρος/η σύζυγος λαμβάνει σύνταξη, βεβαίωση του Ασφαλιστικού Φορέα για το ποσό της σύνταξης κατά το μήνα Απρίλιο του έτους επιδότησης.
Β5. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΙ:
1. Για παιδιά κάτω των 18 ετών: Βεβαίωση του αρμόδιου δημόσιου φορέα ότι τα παιδιά είναι ανάπηρα, εκτός αν τα ανωτέρω στοιχεία διαπιστώνονται από το βιβλιάριο ασθενείας. (Επικυρωμένη φωτοτυπία διατηρείται στο φάκελο).
2. Για παιδιά άνω των 18 ετών: Βεβαίωση του αρμόδιου δημόσιου φορέα ότι τα παιδιά είναι ανάπηρα και έχουν συγκεκριμένο ποσοστό αναπηρίας (67% και άνω), εκτός αν τα ανωτέρω στοιχεία διαπιστώνονται από το βιβλιάριο ασθενείας. (Επικυρωμένη φωτοτυπία διατηρείται στο φάκελο).
Β6. ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ (18 ΜΕΧΡΙ 22 ΕΤΩΝ) ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΕΤΑΙ:
Βεβαίωση Σπουδών (αυτεπάγγελτη αναζήτηση μόνο στις περιπτώσεις δημόσιων εκπαιδευτικών μονάδων), από την οποία να προκύπτει ότι η σχολή είναι ενταγμένη σε βαθμίδα εκπαίδευσης ή ότι ανήκει στο Δημόσιο, εκδοθείσα από 1π Απριλίου και μετά του έτους επιδότησης.
Τονίζεται ότι τα Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης (Κολλέγια) που λειτουργούν στην ελληνική επικράτεια ΔΕΝ είναι ενταγμένα σε βαθμίδα του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος. Συνεπώς, δεν είναι δυνατή η αναγνώριση λήψης οικογενειακού επιδόματος από τον ΟΑΕΔ για τέκνα ηλικίας άνω των 18 και μέχρι 22 ετών, τα οποία σπουδάζουν στις εν λόγω ιδιωτικές σχολές (σχετ. το με αριθμ. πρωτ. Β101827/17.01.2012 γεν. έγγραφο της Δ/νσης Ασφάλισης).
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην παρούσα Εγκύκλιο επισυνάπτονται ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΧΟΛΩΝ, οι οποίες υπάγονται αντίστοιχα στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας – Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού. Οι Βεβαιώσεις των ιδιωτικών ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ και ΙΕΚ θα πρέπει να είναι θεωρημένες από τις αντίστοιχες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπως εμφανίζονται στους πίνακες 1 και 2 του παραρτήματος
2. Οι Βεβαιώσεις των Ανώτερων Ιδιωτικών Σχολών Δραματικής Τέχνης και Χορού, θα πρέπει να είναι θεωρημένες από το Τμήμα Εκπαίδευσης της Δ/νσης θεάτρου και Χορού του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Β7. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΕΤΑΙ:
Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1986 ότι:
• έχει εγκαταλειφθεί η οικογένεια από τον ένα γονέα
• ο άλλος γονέας δεν έχει προϋποθέσεις επιδότησης • συντηρούνται τα αδέλφια από τον /την αδελφό /αδελφή Β8.
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΟΡΦΑΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΑ ΓΟΝΕΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΙ:
1. Ληξιαρχική Πράξη θανάτου του γονέα, (αυτεπάγγελτη αναζήτηση) (Προσκοσμίζεται μόνο κατά την αρχική αίτηση).
2. Απόδειξη ότι δεν εργάζεται ο επιζών γονέας ή ότι δεν δικαιούται επίδομα παιδιών από τον Ο.Α.Ε.Δ. ή δήλωση του ν. 1599/1986 ότι: • συγκατοικεί με τα παιδιά και επιβαρύνεται με την συντήρησή τους • ο γονέας που επιζεί δεν έχει προϋποθέσεις επιδότησης Β9.
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΤΡΙΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΟΡΦΑΝΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΕΤΑΙ:
Απόφαση δικαστηρίου βάσει της οποίας του έχει ανατεθεί η επιτροπεία των παιδιών. (Προσκομίζεται μόνο κατά την αρχική αίτηση).
Β10. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2ΜΗΝΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ Διερευνάται από την Υπηρεσία του Οργανισμού.
Β11. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2ΜΗΝΗ ΣΥΝΕΧΗ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΙΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ: Βιβλιάριο Ασθενείας
Β12. ΜΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΜΕ ΣΥΖΥΓΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΕΤΑΙ: Βεβαίωση από τη Στρατιωτική Μονάδα με την ακριβή ημερομηνία στράτευσης.
Β13. ΜΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΜΕ ΣΥΖΥΓΟ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΕΤΑΙ: Βεβαίωση της αρμόδιας Δημόσιας Αρχής ή του αρμόδιου Σωφρονιστικού Καταστήματος με την ακριβή ημερομηνία έναρξης εκτίσεως της ποινής. ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ: Επισημαίνουμε την υποχρέωση των Υπηρεσιών μας σύμφωνα και με τις εγκυκλίους της Διεύθυνσης Διοικητικού, να αναζητούν αυτεπαγγέλτως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες τα αναφερόμενα στις παραγράφους ΑΙ.2, Β2.2, Β6, Β8.1 δικαιολογητικά της παρούσας εγκυκλίου, εάν δεν έχουν κατατεθεί από τους δικαιούχους.
(agrinioreport) dikaiologitika.gr