GAIA

GAIA

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Υπ Δικαιοσύνης ΅Το νομικό οπλοστάσιο της χώρας ήταν εξ αρχής επαρκές και εφαρμόζεται΅

Τη δική της αξία προσέδωσε η παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου στις εργασίες της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος αφού ο κ. Αθανασίου αναφερόμενος στο θέμα των ημερών που δεν είναι άλλο από τις εξελίξεις στη Χρυσή Αυγή τόνισε μεταξύ άλλων ότι παρακολουθεί το θέμα και βρίσκεται σε συνομιλία με τους δικαστικούς λειτουργούς αλλά δεν μπορεί να δώσει εντολές και τόνισε ότι θα πρέπει να αφήσουμε την Δικαιοσύνη να εκτελέσει το έργο της.Είπε ακόμα ότι έχει αποδείξει ότι χειρίζεται την υπόθεση με υπευθυνότητα και σθένος. ΅Η Δικαιοσύνη κλήθηκε να διαχειριστεί το θέμα. Να προστατέψει την Δημοκρατία από τις ακρότητες στο όρια του Συντάγματος και των νόμων του κράτους. Το νομικό οπλοστάσιο της χώρας ήταν εξ αρχής επαρκές και εφαρμόζεται΅....



Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι πραγματοποιήθηκε μετά την ψήφιση του νέου Κώδικα των Δικηγόρων ενώ διεξάγεται σε μια περίοδο που η Δικαιοσύνη συγκεντρώνει τα βλέμματα των πολιτών αφού φέρει την ευθύνη της εφαρμογής των νόμων.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου σε δηλώσεις του λίγο πριν τη έναρξη των εργασιών της συνεδρίασης τόνισε ΅Μετά την ψήφιση του νέου κώδικα περί δικηγόρων η σημερινή είναι μια ολομέλεια η οποία έχει ξεχωριστή σημασία΅. Ο κ.Αθανασίου αναφέρθηκε επίσης στο μεγάλο αγώνα 60 ετών ώστε να αλλάξει ο θεσμικός ρόλος των δικηγόρων υποστηρίζοντας ΅ φαντάζομαι αυτό είναι το κύριο θέμα της σημερινής συζήτησης και με πολύ καλή συνεργασία που είχαμε με την Ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων βγήκε ένα καλό αποτέλεσμα και πιστεύω ότι σε γενικές γραμμές όλοι είναι ικανοποιημένοι, και είναι ένα νομοθέτημα που θα αντέξει στον χρόνο΅. Παράλληλα αναφέρθηκε και στο ρόλο του ως παλαιού δικαστικού τονίζοντας πως είχε πάντα πολύ καλή συνεργασία με τους Δικηγορικούς Συλλόγους και με την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων όπου υπήρξε ένα καλό αποτέλεσμα ενώ πιστεύει ότι είναι όλοι ικανοποιημένοι σε γενικές γραμμές και πρόκειται για ένα νομοθέτημα που θα αντέξει στο χρόνο.
Σε ερώτηση για τη δημιουργία φυλακών στην Αιτωλοακαρνανία ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν μπήκε καν στη διαδικασία να ξεκαθαρίσει το θέμα παρά προχώρησε μόνο σε μια γενικόλογη απάντηση λέγοντας ΅ Είναι ένα τεράστιο θέμα, κάνουμε έναν γενικότερο σχεδιασμό, θα κάνουμε φυλακές ασφαλείας, θα δούμε πως ακριβώς θα γίνει.Προσπαθούμε παράλληλα να έχουμε μια αποσυμφόρηση των φυλακών με διάφορα νομοθετήματα. Είναι ένα θέμα για το οποίο θα γίνει ένας γενικότερος σχεδιασμός΅.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δ.Σ Αγρινίου Λεωνίδας Υφαντής καλωσορίζοντας τον Υπουργό και τους συναδέλφους τους τόνισε τη σημασία που έχει η διεξαγωγή των εργασιών της Ολομέλειας στο Αγρίνιο σημειώνοντας ΅Το γεγονός γίνεται ακόμη πιο σημαντικό, γιατί είναι η πρώτη Ολομέλεια μετά το ψήφισμα του νέου κώδικα περί δικηγόρων, ένος καταστατικού χάρτη που χαράζει νέα δεδομένα στην άσκηση της δικηγορίας΅.
Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν ο ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γεώργιος Μποροδήμος, ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Καραγκούνης, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων κ. Ιωάννης Αδαμόπουλος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Κατσιφάρας , ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Π. Μοσχολιός, ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ Κοσμάς κ.α.
Το πρόγραμμα της Ολομέλειας των Πρόεδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος ήταν το ακόλουθο
12 Οκτωβρίου 2013, ημέρα Σάββατο
Συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλ/νίας (οδός Παπαστράτου αρ. 53 & Σμύρνης, Α΄ όροφος).
Ώρα 9:30: Ανάπτυξη θεμάτων ημερήσιας διάταξης
«Κώδικας περί Δικηγόρων»
Αρνητικά – Θετικά, Θέματα – Προβληματισμοί, Προοπτική και Στόχοι της Ολομέλειας μετά την ψήφιση του νέου Κώδικα (συζήτηση – απόφαση)
« Η καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης σε συνδυασμό με τις επιχειρηθείσες και επιχειρούμενες από την Πολιτεία τροποποιήσεις των Κωδίκων και τις λοιπές νομοθετικές παρεμβάσεις».
Ώρα 14.00: Γεύμα στη λίμνη Τριχωνίδα στο «Κτήμα Πιθάρι».
ΙΕΡΗ ΠΟΛΗ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
12 Οκτωβρίου 2013, ημέρα Σάββατο
Συνεδριακή αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλ/νίας (πρώην Νομαρχία, Ν.Α. Αιτωλ/νίας)
Ώρα 18.30: Συνέχιση εργασιών Ολομέλειας
Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου κ. Ιωάννη Ατσαλάκη και από επισήμους προσκεκλημένους
Ώρα 19.00: Συνέχιση συζήτησης θεμάτων της ημερήσιας διάταξης
«Ασφαλιστικά Ταμεία: Βιωσιμότητα – Προοπτική»
Ώρα 21.30: Λήξη εργασιών και επίσκεψη στο Ιστορικό Μουσείο «Διέξοδος».
Ώρα 22.00: Δείπνο στον πεζόδρομο ( οδός Αθ. Ραζή-Κότσικα).
ΙΕΡΗ ΠΟΛΗ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
13 Οκτωβρίου 2013, ημέρα Κυριακή
Ώρα 10.30: Συνέχιση εργασιών Ολομέλειας
«Φορολογικά θέματα δικηγόρων μετά τις νέες ισχύουσες φορολογικές διατάξεις σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Κώδικα περί Δικηγόρων»
«Επιστροφή στις Αρχές και στις Αξίες της Δικαιοσύνης» και «Ο θεσμικός ρόλος και η δεοντολογία του δικηγορικού λειτουργήματος (και μετά το νέο Κώδικα)»
Ώρα 13.00: Πέρας εργασιών Ολομέλειας. Συμπεράσματα του Προέδρου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας κ. Ιωάννη Αδαμόπουλο, Πρόεδρο Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Ώρα 14.00: Παράθεση γεύματος στην ακτή Τουρλίδας Μεσολογγίου.
agrinionet.gr