GAIA

GAIA

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Ενημερωτική ημερίδα για τη στέβια


        
koi-hmerida-stevia-papastrateio1
Ενημερωτική εκδήλωση για την καλλιέργεια του φυτού της Στέβια πραγματοποιήθηκε απόψε στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου από την Ένωση Αγρινίου, σε συνεργασία με την εταιρεία EYROSTEVIA & SUN FRUITS....
Θέμα της εκδήλωσης οι «Προοπτικές καλλιέργειας Στέβιας στην περιοχή Αγρινίου για την προσεχή καλλιεργητική περίοδο».
Από τη συμμετοχή στην εκδήλωση, φαίνεται πως είναι πολλοί εκείνοι οι καλλιεργητές που πείστηκαν να δοκιμάσουν, αφού σε πρώτο στάδιο ενημερωθούν, την καλλιέργεια του φυτού αυτού που, όπως έχει εξηγήσει ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου κ. Θωμάς Κουτσουπιάς καλλιεργείται όπως η πλέον γνωστή παραγωγή των Αιτωλοακαρνάνων αγροτών, ο καπνός.
koi-hmerida-stevia-papastrateio2
«Η σημερινή ημερίδα είναι σταθμός για τη γεωργία στην Αιτωλοακαρνανία. H Ένωση Αγρινίου έχει υπογράψει μια αποκλειστική συνεργασία για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια και ποικιλία για την Ελλάδα και θα ξεκινήσουμε να καλλιεργούμε στέβια με συμβόλαιο και στην Αιτωλοακακρνανία.  Αυτό θα  δώσει τη δυνατότητα στους γεωργούς να έχουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα από αυτή την καλλιέργεια. Στα σχέδιά μας είναι να γίνει άμεσα ένα εργοστάσιο και η μεταποίηση να γίνεται στην Αιτωλοακαρνανία και στο Αγρίνιο. Αυτή η εξέλιξη θα έχει μόνο θετικά για την Αιτωλοακαρνανία» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Κουτσουπιας.
Όπως ο ίδιος εξήγησε, από τα βασικά πλεονεκτήματα του φυτού, είναι πως, η συγκεκριμένη ποικιλία που θα καλλιεργηθεί στην Αιτωλοακαρνανία, είναι η μόνη που δεν χρειάζεται αποξήρανση από τον παραγωγό, το συμβόλαιο των τριών δολαρίων το κιλό που υπογράφεται από τον παραγωγό, αλλά και η μεγάλη ποσότητα που δίνει η καλλιέργεια της συγκεκριμένης ποικιλίας.
koi-hmerida-stevia-papastrateio4
Μεταξύ των ομιλητών της εκδήλωσης, ο καθηγητής κ. Λόλας, ο οποίος σε δηλώσεις του στο agriniopress.gr ανέφερε πως «ειδικά για την περιοχή του Αγρινίου υπάρχουν πολλά δεδομένα που δείχνουν ότι η στέβια μπορεί να ευδοκιμήσει αποδοτικά, αρκεί να γίνουν σοβαρές προσπάθειες σχετικά με την καλλιέργεια».
koi-hmerida-stevia-papastrateio5

koi-hmerida-stevia-papastrateio3