GAIA

GAIA

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Σε επιφυλακή το ΚΕΕΛΠΝΟ για το επερχόμενο κύμα εποχικής γρίπης


Προ των πυλών βρίσκεται η εποχική γρίπη. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) βρίσκεται σε επιφυλακή καθώς αναμένεται το (σύνηθες) επιδημικό κύμα της εποχικής γρίπης από τον Ιανουάριο. 
 
Σύμφωνα με την πρόσφατη επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου, οι επισκέψεις σε γιατρούς για γριπώδη συνδρομή είναι αυξημένες, ωστόσο η γενική εικόνα για τη δραστηριότητα της γρίπης είναι ότι κινείται σε χαμηλά επίπεδα. 
 
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η επιδημιολογία του νοσήματος, μετά την πανδημία του 2009,  έχει πλέον αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνήθους εποχικής έξαρσης, γεγονός που τους επιτρέπει να κάνουν μια πρώτη χαρτογράφηση της νόσου.  
 
Γνωρίζουν, για παράδειγμα, ότι το επιδημικό κύμα συμβαίνει μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου και ότι η δραστηριότητα της γρίπης κορυφώνεται μεταξύ Φεβρουαρίου-Μαρτίου. 
 
Οι ειδικοί γνωρίζουν επίσης πλέον ότι κυκλοφορούν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό όλα τα  στελέχη γρίπης, δηλαδή  Α(Η1Ν1)pdm09, Α(Η3Ν2) και Β, τα οποία εμπεριέχονται και στα διαθέσιμα αντιγριπικά εμβόλια.  
 
Τέλος, σε ό,τι αφορά τα σοβαρά κρούσματα γρίπης που χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξέρουν ότι οφείλονται κατά κύριο λόγο στο πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1).
 
Ωστόσο, είναι επιφυλακτικοί στις εκτιμήσεις και τις προγνώσεις τους για την εφετινή περίοδο της γρίπης, «δεδομένου ότι κατά την περσινή περίοδο 2012-2013, δεν καταγράφηκε το σύνηθες επιδημικό κύμα, αλλά μία σταθερή μέτρια δραστηριότητα καθόλη τη διάρκεια της επιδημικής περιόδου».
 
Εκτιμάται πάντως ότι ο αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων γρίπης με ανάγκη νοσηλείας στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), θα κυμανθεί περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, όπου είχαν καταγραφεί 113 σοβαρά περιστατικά, εκ των οποίων τα 49 θανατηφόρα. 
 
Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι οι ευπαθείς ομάδες, όπως χρόνιοι ασθενείς, ανοσοκατεσταλμένοι, ηλικιωμένοι κα πρέπει να υποβληθούν στον εμβολιασμό με το κοινό αντιγριπικό εμβόλιο. 
 
Επιπλέον, συστήνει στους ειδικούς κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης να χορηγούν εγκαίρως αντιικα φάρμακα σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία ανεξαρτήτως παραγόντων κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης. 
 
defencenet.gr