GAIA

GAIA

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

8.000 ευρώ και …ένα φιλί της ζωής!

laografiko_mouseio_4
Το Λαογραφικό Μουσείο Αιτωλοακαρνανίας είναι μια ζεστή γωνιά, όπου ξεδιπλώνεται ολοζώντανα η σύγχρονη ιστορία του νομού μας, απ’ το 1821 για σχεδόν δύο αιώνες. Με δέος ανακαλύψαμε ότι στον χώρο αυτό, δεν έχει ισοπεδωθεί κάθε αξία στο βωμό της παγκοσμιοποίησης και του καταναλωτισμού.

Δυόμισι χιλιάδες αντικείμενα, στριμωγμένα σε δυο ανεξάρτητα κτίρια της οδού Κέντρου και άλλα στοιβαγμένα σε κάποιες αποθήκες, αποκτούν πνοή απ’ την άσβεστη φλόγα του πολιτισμού που μεταλαμπαδεύουν τα μέλη του Παναιτωλοακαρνανικού Συλλόγου Γυναικών και ιδιαίτερα η πρόεδρός του κ. Μαίρη Χρυσικοπούλου, διατηρώντας, αλλά και συνεχίζοντας με βάση την παράδοση, την Λαϊκή Φυσιογνωμία της περιοχής μας.
Το Λαογραφικό – Ιστορικό – Φιλολογικό Μουσείο Αιτωλοακαρνανίας ιδρύθηκε το 1977 με πρωτοβουλία της Δημοτικής τότε Συμβούλου Μαίρης Χρυσικοπούλου και τα πρώτα του εκθέματα ήταν δύο μυλόπετρες. Σήμερα, χάρις στην συγκινητική προσφορά των κατοίκων της περιοχής, είναι ένα από τα μεγαλύτερα Μουσεία και συνεργάζεται με όλα τα αντίστοιχα Μουσεία και οργανισμούς, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού, ενώ συμμετέχει ενεργά σε κάθε δραστηριότητα που το αφορά, με σκοπό τη μελέτη, συντήρηση και προβολή του Λαϊκού μας πολιτισμού, πράγμα που θα διατηρήσει περισσότερο από κάθε τι άλλο την εθνική μας ταυτότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
laografiko_mouseio_5Το Μουσείο καλύπτει στο σύνολό του μια χρονική περίοδο 100 ετών, από την Επανάσταση του 1821 μέχρι το 1920. Τα αντικείμενα προέρχονται κυρίως από την περιοχή μας. Παράλληλα όμως στεγάζει και υλικό από όλη την Ελλάδα, όπως συμβαίνει σε όλα τα Περιφερειακά Μουσεία.
Τα εκθέματα, περίπου 2.500, όπως προαναφέραμε, καλύπτουν τους εξής τομείς:
Αστικό δωμάτιο, Ιστορικό τμήμα Θρησκευτικό, Νομισματικό, Φιλολογικό, Αγροτική καθημερινή ζωή, Παραδοσιακές καλλιέργειες, το Υφαντό, το Ψωμί, Καραγκιόζης, Θέατρο, Μνήμη Μικράς Ασίας, Λαογραφική Βιβλιοθήκη, Αίθουσα Εκδηλώσεων. Και σε λεπτομέρειες: Φορεσιές, δαντέλες, κεντήματα, υφαντά, ξυλόγλυπτα, φωτογραφίες, έγγραφα, έπιπλα, οικιακά σκεύη, εργαλεία.
Τα έξοδα για να μπορέσει να λειτουργεί το Μουσείο σε ετήσια βάση ανέρχονται, πολύ συντηρητικά σύμφωνα με την πρόεδρό του, στις 8.000 ευρώ, και αφορούν το ενοίκιο, ασφάλιστρα, φως, νερό, τηλέφωνο, καθαρίστρια και άλλα λειτουργικά έξοδα, σεμινάρια, εκδηλώσεις κ.α.
Το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων αυτών έχει επωμιστεί ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου που ιδρύθηκε το 1982. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει, βέβαια, η σταθερή υποστήριξη απ’ τον Δήμο Αγρινίου. Πάντα με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως και τώρα συνέβη, με την έγκριση (ομόφωνα) ποσού 8.000 ευρώ, ώστε να καλυφθούν τα έξοδα και να συνεχίσει το μουσείο την απρόσκοπτη λειτουργία του.
Κατά την άποψη του agrinioreport.com, πάντως, λύση στο πρόβλημα θα υπάρξει μόνο όταν το Μουσείο μεταστεγαστεί σε ενιαίο χώρο, ικανό να αναδείξει και την πραγματική αξία του. Τέτοιοι χώροι υπάρχουν ή μπορεί να βρεθούν. Το Αγρίνιο άλλωστε διαθέτει σήμερα κτίρια, που, σε σύντομο χρόνο, θα είναι διαθέσιμα για δράσεις πολιτισμού…
Φώτης Μπερίκος , agrinioreport.com