GAIA

GAIA

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

«Υδατοπερατή» δημόσια διαβούλευση Δ.Μ. Παπαστρατείου Πάρκου Αγρινίου.

  

Μετά από μια ολιγοήμερη προσχηματική διαδικασία που κάποιοι την ονόμασαν διαβούλευση, η μικρή κοινωνική – κριτική διαδρομή της πρότασης διαχειριστικής μελέτης για την ανάπλαση του πάρκου Αγρινίου, έφτασε στο τέλος της.

  • του Θύμιου Κόσσυφα
Πληροφοριακά θα αναφέρω πως υπάρχει συγκεκριμένο καθοδηγητικό πλαίσιο στο νόμο του Καλλικράτη, που περιγράφει αναλυτικά το πως πρέπει να γίνονται οι δημοτικές και δημόσιες διαβουλεύσεις. Η Δημοτική Αρχή Αγρινίου προτίμησε μια
απρόσωπη διαδικασία, που δεν επέτρεπε την άμεση πρόσβαση των πολιτών στις προτάσεις, ούτε και τη δυνατότητα άμεσου διαλόγου και σχολιασμού για την κάθε πρόταση ξεχωριστά.
Η «αυλαία» άνοιξε κι έκλεισε με δύο ξεχωριστές ενημερωτικές εκδηλώσεις, που χαρακτηρίστηκαν από την ξέχειλη επικοινωνιακή προπαγάνδα. Επιλεκτική παρουσίαση με πρόσθετα στοιχεία εντυπωσιασμού και όλως περιέργως, η πλειοψηφία του κοινού στην κατάμεστη αίθουσα, να προέρχεται από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, με σκοπό να χειροκροτεί τα…αχειροκρότητα!
Στην πρώτη εκδήλωση η μελετητική ομάδα δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά στη λέξη «σκυρόδεμα». Τυχαία να υποθέσω…
Όταν όμως τα τεύχη της μελέτης ήρθαν στα χέρια των δημοτών, διαπίστωσαν πως άλλα άκουσαν τ’ αυτιά τους και άλλα έβλεπαν τα μάτια τους.
Οπλισμένο σκυρόδεμα παράλληλα στους διαδρόμους του πάρκου και το πολυσυζητημένο υδατοπερατό χυτό σκυρόδεμα πάχους 15cm (!!!) στη διαδρομή διέλευσης βαρέων οχημάτων,(!!!) όπως αυτή έχει οριστεί στη μελέτη.
Δεν γίνεται καμία αναφορά σχετικά με το κόστος συντήρησης και λειτουργίας του πάρκου που θα παραδώσουν, όπως πρέπει να περιέχεται σε μια διαχειριστική μελέτη. Τι θα συμβεί ακριβώς;
Θα προχωρήσουμε στις «υιοθεσίες» δέντρων (όπως πρότεινε ο συντονιστής της ομάδας μελετητών) και η συντήρηση του πάρκου θα εξαρτάται από ομάδα εθελοντών;
Αυτές οι απορίες και πολλές άλλες που δημιουργήθηκαν στους δημότες, δεν μπορούσαν να εκφραστούν άμεσα και να είναι ορατές σε όλους, λόγω μη δημιουργίας ηλεκτρονικού φόρουμ διαλόγου.
Και φτάσαμε στην πρόσφατη εκδήλωση που σηματοδότησε το τέλος της δημόσιας διαβούλευσης, με την υποτιθέμενη ανακοίνωση των προτάσεων που ενσωματώθηκαν στη μελέτη.
Κατά κοινή ομολογία, δεν ανακοινώθηκε κάτι καινούριο, γιατί πολύ απλά η μελετητική επιστημονική ομάδα δεν ενσωμάτωσε απολύτως τίποτα από τις πολύ όμορφες ιδέες και προτάσεις που κατέθεσαν οι συμπολίτες μας.
Η επιστημονική ομάδα και ο κ. Τζιώλης, δεν αναφέρθηκαν ούτε καν επιγραμματικά, στο τι ακριβώς ενσωμάτωσαν και από ποια πρόταση.
Στάση «μπετόν αρμέ» από τους μελετητές, σαν κι αυτό που ετοιμάζονται να ρίξουν στο οικοσύστημα.
Η πρόταση για χρήση πέτρας αντί οπλισμένου σκυροδέματος παράλληλα των διαδρόμων, απορρίφθηκε δίχως επιχειρήματα αντίκρουσης.
Η ανάλυση που υποσχέθηκε ο κ. Τζιώλης για το πειραματικό υλικό που ονομάζεται υδατοπερατό χυτό σκυρόδεμα και θα καλύψει με όγκο 15cm μια μεγάλη διαδρομή του πάρκου, δεν έγινε ποτέ.
Για τη δική μου επισήμανση που διευκρίνιζε πως το τσιμέντο αυτό στη χώρα μας έχει χρησιμοποιηθεί μόνο σε κήπους σπιτιών, πάρκινγκ, σταθμούς του μετρό και δεν υπάρχει καταγεγραμμένη χρήση σε κανένα εγχώριο οικοσύστημα, δεν ειπώθηκε κουβέντα, παρά μόνο κάποια ειρωνικά χαμόγελα.
Στο τέλος της εκδήλωσης του υπενθύμισα την «παράλειψή» του να αναφερθεί στο υδατοπερατό κατασκεύασμα κι επιδεικτικά τερμάτισε την εκδήλωση.
Δεν πειράζει κ. Γενικέ. Στο Δημοτικό Συμβούλιο θα διατυπωθεί επακριβώς η υδατοπερατή «καινοτομία», όπως αυτή αναλύεται σε δημοσιευμένες επιστημονικές μέλετες των γαλλικών πανεπιστημίων. Τότε το ειρωνικό μειδίαμα, ίσως γίνει κλαυσίγελος…
Υ.Γ. 1) Ενδιαφέρουσα η πρώιμη προεκλογική εξαγγελία του Δημάρχου, που αφορά στη δημιουργία ενός νέου πάρκου στην πόλη μας. Καλορίζικο και με τόνους υδατοπερατού σκυροδέματος!..
Υ.Γ. 2) Παρακολούθησα με μεγάλη προσοχή την τοποθέτηση του κ. Αδάμη, που στόχευε στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των δημοτών. Κατήγγειλε κοπή και δηλητηριάσεις δέντρων από κάποιους ανεγκέφαλους συνδημότες μας.
Θα πρότεινα στον κ. Αντιδήμαρχο, να μελετήσει τη σχετική καταγγελία για την κοπή δέντρων στις εργατικές κατοικίες Αγίου Ιωάννη Ρηγανά από συνεργείο του Δήμου (τα οποία αντικαταστάθηκαν με ασφαλτοτάπητα!!!) και να απαντήσει στην αίτηση που έχει κατατεθεί από τη Δημοτική Παράταξη του κ.Τραπεζιώτη με αριθμό πρωτοκόλλου 17574.
Γνωρίζω πως δεν ήταν αυτός αντιδήμαρχος όταν συνέβη αυτό, αλλά με την ανάληψη της αντιδημαρχίας πρασίνου «κληρονόμησε» και τις τυχόν παραλείψεις και εκκρεμότητες του πρόσφατου παρελθόντος.