Βασίλης Καμβύσης: Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής
Χημικών Εμπειρογνωμόνων και Πιστοποιημένος Γευσιγνώστης Ελαιολάδου
Ο πιστοποιημένος γευσιγνώστης και πρόεδρος της
Συμβουλευτικής Επιτροπής Χημικών Εμπειρογνωμόνων του ΣΕΒΙΤΕΛ Βασίλης Καμβύσης στην Ημερίδα της Βιοτριχωνίδας για το ελαιόλαδο επεσήμανε ότι η ποιότητα του ελαιόλαδου εξαρτάται από το περιβάλλον αλλά και
τον ανθρώπινο...
παράγοντα, περίπου στην εξής ποσοστιαία αναλογία: ποικιλία (20%),
τεχνικές παραλαβής (30%), αποθήκευση, χρόνος συλλογής (30%) μέθοδος συλλογής
(5%), τρόπος μεταφοράς (5%), συνθήκες αναμονής για ελαιοποίηση (10%). Η οργανοληπτική
αξιολόγηση ενός εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, είναι μία σύνθετη διαδικασία,
τόνισε ο κ. Καμβύσης, που απαιτεί από τον εξειδικευμένο δοκιμαστή να αποφανθεί
όχι μόνο για την ποσοτική υφή, (πόσο έντονα εμφανίζεται κάθε ιδιαίτερη
αισθητική αντίληψη), του εξεταζόμενου ελαίου, αλλά κυρίως να αποτυπώσει,
περιγράφοντας με ακρίβεια, την ποιοτική του υπόσταση. Δηλαδή την βιοποικιλιακή
του ταυτότητα.