Την Τετάρτη 30 και την Πέμπτη 31 Μαρτίου του 2016, στην Ιερή Πόλη Μεσολόγγι, πραγματοποιήθηκαν τρεις δραστηριότητες με θέμα τις Εξαρτήσεις, με την επιστημονική ευθύνη του Γραφείου Κοινωνικής Διακονίας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, το οποίο είναι από το 2007 μέλος του Πανελληνίου Δικτύου Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης και το 2010 διοργάνωσε την 8η Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πρόληψης....
Οι δύο πρώτες συναντήσεις οργανώθηκαν αυτοτελώς από το Γραφείο Κοινωνικής Διακονίας, μέσα στο Μεσολόγγι, και φιλοξενήθηκαν στον εξαίρετο Πολυχώρο του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής «Διονύσιος Σολωμός», την Τετάρτη από τις 18.00 ως τις 22.00. Προηγήθηκε ένα κλειστό ως προς τον αριθμό των συμμετεχόντων εργαστήριο με εισηγητή τον Δρ Σωτήρη Λαϊνά, Συντονιστή των Προγραμμάτων Προαγωγής της Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ. και μέλος του Δ.Σ. του Ο.ΚΑ.ΝΑ., και μέλη είκοσι δύο (22) επιστήμονες που εργάζονται σε χώρους σχετικούς με την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, φαρμακοποιούς, νοσηλευτές, γιατρούς, εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κοινωνικούς λειτουργούς και επιστήμονες, νομικούς. Στο Εργαστήριο αυτό συμμετείχε ενεργά με τις παρεμβάσεις της και η Εθνική Συντονίστρια.
Ακολούθησε η ανοιχτή ομιλία της Δρ Τέτας Παπουτσοπούλου – Διαμαντοπούλου, Εθνικής Συντονίστριας για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών, στην οποία συμμετείχαν οι προαναφερθέντες καθώς επίσης και μεγάλος αριθμός πολιτών. Η ομιλία της με θέμα «Σύγχρονες Τάσεις στην Πολιτική Αντιμετώπισης των Ναρκωτικών» περιέλαβε σημαντικά στοιχεία, Ελληνικά και διεθνή, για το πρόβλημα των εξαρτήσεων, ειδικότερα μάλιστα από ναρκωτικά και άλλες νόμιμες και παράνομες ουσίες, σε όλες τις παραμέτρους του και, επίσης, τους τρόπους που μπορούν να το αντιμετωπίσουν οι κοινωνίες.
Κάποια στοιχεία αξίζει να επισημανθούν, ως συμπεράσματα από τις δύο αυτές συναντήσεις:
- Οι δύο εισηγήσεις ήσαν επιστημονικά έγκυρες και ταυτόχρονα διατυπωμένες σε γλώσσα που, σεβόμενη το ακροατήριο, γινόταν κατανοητή και αξιόπιστη ώστε να μπορούσε να αξιοποιηθεί δημιουργικά από τους ακροατές κάθε τι λεγόμενο. Ήταν προφανής η έγνοια των εισηγητών να είναι χρήσιμη η επαφή τους αυτή με τους επαγγελματίες και το ευρύ κοινό της Ιερής Πόλης.
- Ως αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο οι εισηγητές, και μάλιστα η Εθνική Συντονίστρια ως κορυφαία θεσμική έκφραση της Πολιτείας στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών και ευρύτερα των εξαρτήσεων, αντιμετώπισαν το ακροατήριό τους, προέκυψε πλούσιος και δημιουργικός διάλογος, στον οποίο όλοι οι συμμετέχοντες είχαν τυπική και ουσιαστική δυνατότητα να συμμετάσχουν. Μάλιστα ο υπογράφων, ως συντονιστής των συναντήσεων, βρέθηκε στη δύσκολη θέση να οριοθετήσει χρονικά την ολοκλήρωση του διαλόγου αφού είχε παρέλθει προ πολλού ο προγραμματισμένος χρόνος.
- Εκφράστηκε σαφέστατη η επιθυμία των συμμετεχόντων να επαναληφθούν τέτοιες συναντήσεις.
Η παρουσία μάλιστα του Διευθυντή του Τομέα Ψυχικής Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και Προέδρου της Τομεακής Επιτροπής Ψυχικής Υγείας Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας και των Διοικήσεων των επιστημονικών συλλόγων όπως η Α᾽ ΕΛΜΕ, ο σύλλογος των Εκπαιδευτικών Α᾽βάθμιας και Προσχολικής Αγωγής, των Φαρμακοποιών, των Δικηγόρων, μαζί με το αρμόδιο Γραφείο της Ιεράς Μητροπόλεως σε μια επιστημονική εκδήλωση, καταδεικνύει την ωριμότητα με την οποία η τοπική κοινωνία έχει θεσμικά κινητοποιηθεί. Οι σύλλογοι αυτοί μάλιστα συμμετείχαν σε κορυφαίο επίπεδο δια των προέδρων τους κυρίων Μάριου Παπαθεοδώρου των Δικηγόρων, Δημήτρη Τσάμη των Δασκάλων και Νηπιαγωγών, Πέτρου Πετρόπουλου των Φαρμακοποιών, του Γραμματέα της Α᾽ ΕΛΜΕ Κώστα Κατσαρού που εκπροσώπησε και τον αδυνατούντα να συμμετάσχει πρόεδρο Κώστα Κούστα. Οι ίδιοι αυτοί σύλλογοι κάλυψαν, μαζί με την Μητρόπολη, τα έξοδα γι´ αυτές τις συναντήσεις. Ο σύλλογος «Διονύσιος Σολωμός» προσέφερε τον εξαίρετο χώρο, καρπό της εργασίας και των εξ ιδίων δαπανών των μελών του, μιας δημιουργικής κοινότητας ανθρώπων, στον οποίο φιλοξενήθηκαν. Τέλος, η μαγνητοσκόπηση των συναντήσεων έγινε από τον κύριο Γιώργο Παυλάκη.
Την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 31 Μαρτίου, στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στο Μεσολόγγι, πραγματοποιήθηκε επιστημονική ημερίδα, με το ίδιο θέμα και εισηγητές την Εθνική Συντονίστρια, τον Συντονιστή των Προγραμμάτων Προαγωγής της Αυτοβοήθειας και τον κύριο Δήμο Φωτόπουλο, Ψυχίατρο, Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.ΚΑ.ΝΑ.
Η συνεργασία του ΤΕΙ με το Γραφείο Κοινωνικής Διακονίας είχε αρχίσει ευδοκίμως το περυσινό Απρίλιο, μετά από πρόσκληση του υπευθύνου του Γυμναστηρίου του ΤΕΙ στην Ιερή Πόλη καθηγητή Φυσικής Αγωγής κυρίου Κώστα Λιαπίκου, με μία συνάντηση που είχε θέμα τη Βία και την Επιθετικότητα στους χώρους της Εκπαίδευσης.
Η πρόσφατη Ημερίδα προέκυψε από τη συνεργασία της κυρίας Μαρίας Σβώλου, Νοσηλεύτριας, Υπεύθυνης του Τμήματος Περίθαλψης και Κοινωνικής Μέριμνας του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στην Ιερή Πόλη Μεσολόγγι με τον υπογράφοντα, ως Επιστημονικά Υπεύθυνο του Γραφείου Κοινωνικής Διακονίας της Ιεράς Μητρoπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, των οποίων την πρόταση αποδέχθηκε ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Δρ Βασίλης Τριανταφύλλου. Την οργανωτική ευθύνη είχε το ΤΕΙ και την επιστημονική ευθύνη το Γραφείο Κοινωνικής Διακονίας. Την πραγματοποίηση της ημερίδας υποστήριξε ο Τομέας Ψυχικής Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και η Τομεακή Επιτροπή Ψυχικής Υγείας Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας. Την παρουσίαση των συμμετεχόντων είχε αναλάβει ο κύριος Γιάγκος Ιγγλέσης, Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του ΤΕΙ και το συντονισμό των εργασιών ο υπογράφων.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή μεγάλου πλήθους (πάνω από εξακόσια πενήντα πρόσωπα) καθηγητών και άλλων εργαζομένων του ΤΕΙ, διδασκόντων της Β´βάθμιας εκπαίδευσης, εργαζόμενων της Υγείας, σπουδαστών και μαθητών του Λυκείου και πολιτών.
Μετά τους χαιρετισμούς του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρίου Κοσμά, του Προέδρου του ΤΕΙ Δρ Βασίλη Τριανταφύλλου, του εκπροσώπου της Δημοτικής Αρχής της Ιεράς Πόλεως Αντιδημάρχου Δημήτρη Μπουσμπουρέλη, του Διευθυντή του Τομέα Ψυχικής Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και Προέδρου της Τομεακής Επιτροπής Ψυχικής Υγείας Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας ψυχιάτρου κυρίου Βασίλη Μπρούμα, των Κοσμητόρων του ΤΕΙ κυρίων Αλκιβιάδη Παναγόπουλου και Κοσμά Βιδάλη και του εκπροσώπου των σπουδαστών κυρίου Θανάση Γκρέκη.
Ακολούθησαν οι εισηγήσεις των τριών κορυφαίων επιστημόνων και θεσμικών εκπροσώπων της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων.
Οι διοικήσεις των επιστημονικών συλλόγων του Μεσολογγίου που προαναφέρθηκαν ήταν παρούσες και σε αυτή την ημερίδα.
Στο γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο Πρόεδρος του ΤΕΙ εκφράστηκε η ικανοποίηση των προσκεκλημένων εισηγητών και όλων των συμμετεχόντων για την πραγματοποίηση της ημερίδας και συζητήθηκαν περαιτέρω οι προοπτικές της συνεργασίας τους.
Η παρουσία στην Ιερή Πόλη της Μεσολογγίτισσας Εθνικής Συντονίστριας, του Αντιπροέδρου του Ο.ΚΑ.ΝΑ. και του Συντονιστή των Προγραμμάτων Προαγωγής της Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ., ολοκληρώθηκε με προσκυνηματική επίσκεψη στον Κήπο των Ηρώων, όπου τους ξενάγησε ο κύριος Γιώργος Αποστολάκος.
Για το Γραφείο Κοινωνικής Διακονίας,
ο Επιστημονικά Υπεύθυνος,
Γεράσιμος Π. Ρεπάσος,
Ψυχοθεραπευτής, Ομαδικός Αναλυτής,
Ειδικός στη Διοίκηση και τον Κοινωνικό Σχεδιασμό.