GAIA

GAIA

Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

ΜΕΓΑΛΗ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΟΡΙΣΤΩΝ (ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ)

Σε μια κατάμεστη αίθουσα και με συμμετοχή από 350 και πλέον ατόμων, πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 16 Απριλίου 2016, η εκδήλωση για τον αντιδικτατορικό αγώνα με την παρουσία των βρισκόμενων στη ζωή προσωπικοτήτων και συγκεκριμένα του Κων/νου Αλαβάνου, του Γιάννη Μπαλάφα και του Νίκου Μπερτσιά. Επίσης
εκπροσωπήθηκαν οι οικογένειες των πολιτικών εξορίστων που δεν βρίσκονται εν ζωή, του Στέλιου Πανταζόπουλου, Γιώργου Κατσιφάρα, Τάκη Παππά, Σπύρου Κοτσαρίδα, των Αντιστρατήγων: Ανδρέα Έρσελμαν, Γεώργιου Κουμανάκου, Νίκου Παπανικολάου, Πανουργιά Πανουργιά, Αντώνη Δροσογιάννη, Περικλή Παπαθανασίου. Το κλίμα ήταν συγκινητικό και συναισθηματικά φορτισμένο ,αφού όλοι θυμήθηκαν το , με τις ταλαιπωρίες και τις διώξεις των δικών τους ανθρώπων, αλλά και τη συμπαράσταση και την αγάπη που έδειξαν απέναντί τους οι Θέρμιοι.

Απεύθυναν χαιρετισμό στην εκδήλωση ο Κων/νος Αλαβάνος, πολιτικός, πρώην βουλευτής και Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, ο Αγωνιστής και πολιτικό στέλεχος της Αριστεράς Νίκος Μπερτσιάς, ο Στέφανος Πεσμαζόγλου, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, γιος του πολιτικού και πανεπιστημιακού Γιάγκου Πεσμαζόγλου, ο Γιάννης Μπαλάφας, Βουλευτής και Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο Αντιστράτηγος ε.α., Δημήτριος Αλευρομάγειρος, ο μάχιμος στρατηγός της Αντίστασης στην Κύπρο .


Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κων/νος Μαραγιάννης που καλωσόρισε όλους τους παρευρισκομένους και τόνισε ότι η δημοτική αρχή κάνει μια τολμηρή και πρωτότυπη προσπάθεια καταγραφής και ανάδειξης μιας σημαντικής πλευράς της τοπικής της ιστορίας, με στόχο να αναδείξει μια ιστορική μνήμη που διδάσκει και μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό μάθημα αυτοσυνείδησης , ευθύνης και αποφασιστικότητας για τη 
νέα, κυρίως ,γενιά που σήμερα έχει ανάγκη από πραγματικά διδάγματα πατριωτισμού, πέρα από εθνικιστικές στρεβλώσεις και τις πατριδοκαπηλίες, που μέσα στη γενικότερη σύγχυση και κρίση βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για καλλιέργεια…. Τιμάμε, τόνισε, τη δημοκρατία και όλους αυτούς που βασανίστηκαν και πολλοί δεν άντεξαν τα φρικτά βασανιστήρια στην «Μπουμπουλίνας», στα κρατητήρια, στα ξερονήσια , τους νεκρούς του Πολυτεχνείου, στον αγώνα του οποίου συμμετείχε ο πρόωρα χαμένος συμπολίτης μας Βαγγέλης Μούρτος. .. 
Ο Δήμαρχος Σπύρος Κωνσταντάρας τόνισε τη σημασία της εκδήλωσης για την καταγραφή της τοπικής ιστορίας και επισήμανε ότι η παρουσία όλων των αγωνιστών και των συγγενών τους, αποτελεί τιμή για την πόλη που αποτέλεσε την κοιτίδα της δημοκρατίας, κατά την αρχαιότητα. Απευθυνόμενος προς τους προσκεκλημένους τόνισε ότι θα πρέπει να είστε 

υπερήφανοι για τον αγώνα που δώσατε για τη δημοκρατία και την υπεράσπιση των ιδεών σας. Αναφέρθηκε, επίσης, στην προσωπική γνωριμία που είχε με το δικηγόρο Τάκη Παππά , έναν υπέροχο άνθρωπο και δεινό αγορητή, ενώ αναφορά έκανε και στον Υφυπουργό Γιάννη Μπαλάφα που, όταν τον επισκέφθηκε στο Υπουργείο, αμέσως είπε να περάσει ο Δήμαρχος από το Θέρμο. Τέλος, τόνισε την ανάγκη της συνέχισης της επικοινωνίας.

Συναισθηματικά φορτισμένοι ήταν οι λόγοι: του Κώστα Αλαβάνου που είπε χαρακτηριστικά ότι εμείς έπρεπε να κάνουμε την τιμητική τελετή για τους Θερμιώτες που μας πρόσφεραν τόση αγάπη και θαλπωρή , ενώ ο Στέφανος Πεσμαζόγλου, μετέφερε τους χαιρετισμούς και την αγάπη της μητέρας του Μιράντας Πεσμαζόγλου, που παρόλο που διανύει το 97ο έτος της ηλικίας της, είχε την επιθυμία, μέχρι το τέλος, να έρθει στο Θέρμο ,από το οποίο έχει τις καλύτερες αναμνήσεις για τους θερμιώτες, κατά τη διάρκεια της εξορίας της στο Θέρμο, με τον αείμνηστο συζυγό της Γιάγκο Πεσμαζόγλου.
Το πολιτικό στέλεχος της Αριστεράς Νίκος Μπερτσιάς τόνισε την αναγκαιότητα για τη διαφύλαξη της δημοκρατία. , Η δημοκρατία , είπε, είναι ένας διαρκής αγώνας και σήμερα υπονομεύεται και περιορίζεται από τους δανειστές ,την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλους αυτούς που επιβάλλουν τα μνημόνια και περιορίζουν την ελευθερία μας.Ο Υφυπουργός Γιάννης Μπαλάφας με την ομιλία του μετέφερε το κλίμα της εποχής, τονίζοντας την ενότητα και τη συνεργασία όλων των ανθρώπων που βρίσκονταν στο Θέρμο, ανεξάρτητα από τις πολιτικές και ιδεολογικές τους διαφορές. Επισήμανε ότι και σήμερα η δημοκρατία υπονομεύεται από πολλούς παράγοντας και χρειάζεται μια διαρκής εγρήγορση των πολιτών για την υπεράσπισή της. Η κυβέρνηση τόνισε με νομοθετικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις δημιουργεί ένα νέο τοπίο ενίσχυσης των ατομικών και κοινωνιών δικαιωμάτων και δημιουργεί συνθήκες ευνομίας και στήριξης των αδύναμων πολιτών. Παράλληλα, ανέφερε την προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, με την 


προκήρυξη των αδειών των καναλιών και το σπάσιμο της διαπλοκής, της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Και σήμερα, όπως και τότε, είναι ανάγκη να είναι ενωμένος ο λαός και να μην παρασύρεται από την παραπληροφόρηση από αυτούς που θέλουν να τον διχάσουν.
Ο Αντιστράτηγος ε.α. Δημήτριος Αλευρομάγειρος τόνισε την αντιστασιακή δράση πολλών αξιωματικών του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας και επισήμανε ότι είναι λάθος και συκοφαντία για τις ένοπλες δυνάμεις αυτό που, συνήθως ακούγεται ότι ήταν με τη 
δικτατορία. Έκανε ξεχωριστή αναφορά στο ήρωα Αξιωματικό Σπύρο Μουστακλή από το Μεσολόγγι, τον οποίο βασάνισε η χούντα, τον άφησε ανάπηρο, αλλά, ποτέ δεν έκανε πίσω και δεν έχασε το θάρρος και τη δύναμη της ψυχής του. Οι δημοκρατικοί αξιωματικοί μέσα από τη «Δημοκρατική Άμυνα», τους «Ελεύθερους έλληνες», την οργάνωση της «Εθνικής Σωτηρίας» και το Κίνημα του Ναυτικού αγωνίστηκαν για την ανατροπή της δικτατορίας. Αναφέρθηκε, επίσης, στις διώξεις από τις τάξεις του στρατού ξηράς 2500 μόνιμων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών.
Συγκινητική ήταν και η παρέμβαση της Χριστίνας Μουστακλή που αναφέρθηκε στους αγώνες και την αντιδικτατορική δράση του συζύγου της αειμνήστου Αντιστράτηγου Σπύρου Μουστακλή.
Ακολούθησε η απονομή των τιμητικών πλακετών από το Δήμαρχο σε αυτούς που ήταν παρόντες και εκπροσώπους των οικογενειών τους. Δόθηκαν τιμητικές πλακέτες στους; Κων/νο Αλαβάνο, πολιτικό, πρώην Βουλευτή και Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, τον Γιάννη Μπαλάφα, πολιτικό, Βουλευτή και Υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, τον Αγωνιστή και πολιτικό στέλεχος της Αριστεράς Νίκο Μπερτσιά, τη σύζυγο και το γιο του αείμνηστου στρατηγού και πολιτικού Αντώνη Δροσογιάννη ,κ. Φανή και τον κ. Δημήτρη, την κόρη και το γαμπρό του αείμνηστου στρατηγού Ανδρέα Έρσελμαν, την κ . Αλεξία και το κ. Στέφανο Νικηφοράκη, την αδελφή του αείμνηστου πολιτικού Γιώργου Κατσιφάρα, την κ.Κων/να Τριανταφυλλοπούλου, το συγγενή του αείμνηστου Σπύρου Κοτσαρίδα από την Άρτα, το Γιώργο Κοτσαρίδα, τη σύζυγο του αείμνηστου στρατηγού και πολιτικού Πανουργιά Πανουργιά, κ. Ρίτα, το γιο του αγωνιστή Δικηγόρου Τάκη Παππά, τον κ. Βίκτωρα, τη σύζυγο του αείμνηστου Στέλιου Πανταζόπουλου, την κ. Μαίρη, τη σύζυγο του αείμνηστου στρατηγού Περικλή Παπαθανασίου, την κ. Μαίρη, τη σύζυγο του αειμνήστου στρατηγού Νικόλαου Παπανικολάου ,την κ Τζένη ,το γιο του αειμνήστου πολιτικού και πανεπιστημιακού Γιάγκου Πεσμαζόγλου, τον κ. Στέφανο, την κ. Χριστίνα Μουστακλή, σύζυγο του ηρωικού Αντιστρατήγου, αείμνηστου Σπύρου Μουστακλή , το στρατηγό κ. Δημήτριο Αλευρομάγειρο, το μάχιμο στρατηγό της Αντίστασης στην Κύπρο , στην πρώτη γραμμή το 1964 και το 1974.