GAIA

GAIA

Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Τα προϊόντα της Αιτ/νίας κέρδισαν τις εντυπώσεις στο 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιόλαδου και Ελιάς


eca2385d-eb5f-4917-a704-6ba67766ca9c

Επιτυχημένη ήταν η συμμετοχή του Δήμου Αγρινίου και του Επιμελητηρίου Αιτ/νίας στο 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιόλαδου και Ελιάς, το διήμερο 15 -17 Απριλίου στην Καλαμάτα. Το Φεστιβάλ διοργάνωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Δήμο Καλαμάτας, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και  πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.....


Ο Δήμος Αγρινίου και το Επιμελητήριο συμμετείχαν με Εκθεσιακό Περίπτερο με τοπικά προϊόντα ελιάς και ελαιολάδου, επιχειρήσεων της Αιτ/νίας, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής. Το περίπτερο σημείωσε μεγάλη επισκεψιμότητα και τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα της περιοχής μας κέρδισαν τις εντυπώσεις.

Το επιμελητήριο Αιτ/νιας εκπροσώπησε ο κ. Γεώργιος Ρόμπολας, Προϊστάμενος Τμήματος Εμποροβιομηχανικών θεμάτων και το Δήμο Αγρινίου ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεώργιος Μελιάδης με την η κ. Βασιλική Καραπαπά, Γεωπόνος, Προϊσταμένη Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Αγρινίου.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ διενεργήθηκε διαγωνισμός γευσιγνωσίας ελαιολάδου με την απονομή βραβείων και επαίνων στους νικητές και συνέδριο για την προβολή και την προώθηση του ελαιοκομικού κλάδου, καθώς και για την ποιότητα, την αξία και το ρόλο του ελαιολάδου και της ελιάς στη διατροφή του ανθρώπου.

1a575ac8-01d5-4ce6-ad14-ca2192a13874
Στο ομιλία του, στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Μελιάδης αναφέρθηκε στη σημασία και το ρόλο της αγροτικής οικονομίας για το Δήμο Αγρινίου, μιας περιοχής παραδοσιακά βασιζόμενης στην καπνοκαλλιέργεια και τα τελευταία χρόνια στη ελαιοκομία. Τόνισε  τη ζωτική σημασία του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς για την ελληνική οικονομία, προϊόντα που χρήζουν ταυτότητα, οργάνωση και στρατηγική ώστε να αναδειχθούν και να πάρουν τη θέση που τους αναλογεί.

9cdb31e6-72b3-42e0-8a3b-a401f5d42c88
Η κ. Βασιλική Καραπαπά, Γεωπόνος, Προϊσταμένη Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής, στην εισήγησή της αναφέρθηκε στις δράσεις του Δήμου Αγρινίου που αφορούν στην ελαιοκομία, όπως στην υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας Τεχνικής Κατάρτισης Φορέων Ελαιοκομίας και Προώθησης-Προβολής Προϊόντων Ελιάς και Ελαιολάδου ενώ ειδική αναφορά έκανε στις ολιστικές δράσεις προβολής και προώθησης, οι οποίες υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ελαία» 2014 και 2015.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χαράλαμπος Κασίμης.  

Στο συνέδριο μίλησαν επίσης ο  πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, κ. Μιχάλης Αντωνόπουλος, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., κ. Σπ. Μάμαλης, η κ. Έφη Χριστοπούλου εμπειρογνώμονας της ΕΕ και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας, κ. Ηλίας Καστανάς, καθηγητής ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο κ. Προκόπης Μαγιάτης, καθηγητής φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Αθηνών, η καθηγήτρια Δενδροκομίας Γ.Π.Α. Ελένη Τσαντίλη και πολλοί άλλοι επιστήμονες και εκπρόσωποι φορέων και εταιρειών.
9d7f4081-bb7e-4f43-b3d3-7e47316657b7

Ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Μελιάδης ευχαρίστησε το Επιμελητήριο Αιτ/νίας και τους επιχειρηματίες για την συμμετοχή τους, σημειώνοντας « Ο Δήμος Αγρινίου λαμβάνει πρωτοβουλίες που στόχο έχουν να στηρίξουν την τοπική επιχειρηματικότητα. Μαζί με το Επιμελητήριο ενώνουμε τις δυνάμεις μας , κάνοντας ένα βήμα μπροστά για την επίτευξη της πολυπόθητης εξωστρέφειας, που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής» .