GAIA

GAIA

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Απολογισμός για τα πεπραγμένα του 2015 σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

po-dimotiko2
Γ. Παπαναστασίου: «Νοικοκυρεύουμε το Δήμο και με μεράκι, αισιοδοξία και αγώνα, χτίζουμε το μέλλον ενός Αγρινίου εξωστρεφούς και με ταυτότητα».
Απολογισμός για τα πεπραγμένα του 2015 σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ανακοίνωση του δήμου Αγρινίου:....


Το σύνολο του έργου που υλοποιήθηκε εντός του 2015 στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματός της Δημοτικής Αρχής παρουσίασαν χθες ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γ. Παπαναστασίου και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο κ. Παπαναστασίου τόνισε ότι ανεστράφη η κατάσταση που επικρατούσε στα οικονομικά του Δήμου και για πρώτη φορά το 2014 και 2015 υπάρχει καθαρή θέση, καθώς το ισοζύγιο στα ταμειακά διαθέσιμα είναι θετικό. Την ώρα που ο προϋπολογισμός εκτελείται κανονικά, έχοντας προηγουμένως γίνει, επίσης για πρώτη φορά, αποδεκτός από τις ελεγκτικές αρχές χωρίς καμία παρατήρηση. Κι αυτό παρά την γενική ανασφάλεια και την αβεβαιότητα στη χώρα, αλλά και την πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόσο δια της στέρησης πόρων και της αφαίμαξης αποθεματικών, όσο και μέσω αποφάσεων οι οποίες, είτε έβαλαν ευθέως κατά του πυρήνα των αρμοδιοτήτων των Δήμων, είτε μετακύλησαν ευθύνες της κεντρικής εξουσίας στην τοπική.
Ο Δήμαρχος Αγρινίου αναφέρθηκε στην τεράστια προσπάθεια των υπηρεσιών να κλείσουν τα έργα του ΕΣΠΑ ή να «γεφυρώσουν» τα υπόλοιπα στη νέα προγραμματική περίοδο, ώστε να μην χαθούν πόροι, παρά την πολύμηνη διακοπή των εργασιών, τις δαιδαλώδεις διαδικασίες και τα χαμηλά ποσοστά απορρόφησης των προηγούμενων περιόδων. Αλλά και στην προετοιμασία για ένταξη σε νέα προγράμματα όπως αυτό για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κατασκευή πεζοδρόμων, ενίσχυση του Πράσινου και του υδάτινου στοιχείου.
Παράλληλα, η Δημοτική Αρχή ενισχύει την εξωστρέφεια μέσω της συμμετοχής του Αγρινίου στο Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου όπως η Τριχωνίδα, αλλά και στο Σύμφωνο Δημάρχων με αδελφοποιήσεις πόλεων.
Ο κ. Παπαναστασίου εστίασε στην προσπάθεια που καταβάλλεται μέσα από την αναδιάρθρωση σε διοικητικό επίπεδο ώστε οι υπηρεσίες, παρά τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις,  να ανταποκριθούν καλύτερα στις απαιτήσεις των πολιτών. Υπενθύμισε, μεταξύ άλλων, την επαναλειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας και την επαναφορά της ελεγχόμενης στάθμευσης, με μειωμένο αντίτιμο κατά 50%. Ενώ αναφέρθηκε σε δεκάδες έργα που αφορούν στην καθημερινότητα και πραγματοποίησε ο Δήμος με ίδιες δυνάμεις και χαμηλότερο κόστος, τόσο στο κέντρο όσο και στις δημοτικές ενότητες, (π.χ. Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο, Κολυμβητήριο, κινηματογράφος «Άνεσις», παιδικοί σταθμοί, βαφές αιθουσών σχολείων, δημοπρατημένα έργα ύδρευσης, αποχέτευσης και όμβριων υδάτων, ασφαλτοστρώσεις, κ.α.). Προανήγγειλε δε εξελίξεις στο θέμα του αυτοκινητόδρομου Αγρινίου- Καρπενησίου.
Ο Δήμαρχος Αγρινίου υπογράμμισε επίσης το έργο που επιτελείται στις Κοινωνικές Δομές, κάτι που πιστοποιείται και από το γεγονός ότι το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου είναι το τρίτο σε δικαιούχους σε πανελλήνια κατάταξη. Αναφέρθηκε ακόμη στην προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να εξευρεθεί στέγη σε αστέγους, αλλά και στα προβλήματα που προκάλεσε η μη ένταξη του Δήμου Αγρινίου στο επισιτιστικό πρόγραμμα, χωρίς τη δική του ευθύνη.
Στον Πολιτισμό, είπε ο κ. Παπαναστασίου, ενισχύονται οι δράσεις του ΔΗΠΕΘΕ, της Πινακοθήκης και της Βιβλιοθήκης, με παραστάσεις και εκθέσεις που αναγνωρίζονται πανελλαδικώς, ενώ για πρώτη φορά το Αγρίνιο μπήκε στο χάρτη των καλύτερα στολισμένων πόλεων τα Χριστούγεννα.
Ο Δήμαρχος Αγρινίου υπενθύμισε επίσης τις πρωτοβουλίες για το Πανεπιστήμιο, το συλλαλητήριο για το Νοσοκομείο και τις δομές Υγείας, τα σκουπίδια, τονίζοντας το γεγονός ότι σε αυτές διαμορφώθηκε ένα ευρύτατο κοινωνικό μέτωπο, με τη συμμετοχή των φορέων και των πολιτών του Δήμου. Κάτι που πρέπει να επαναληφθεί και σε άλλα ανοιχτά ζητήματα όπως για παράδειγμα η σύνδεση με την Ιόνια οδό.
«Όταν βάζουμε στόχους θα πετυχαίνουμε. Όχι για τη δημοτική αρχή αλλά για τους δημότες. Είμαι αισιόδοξος ότι το Αγρίνιο θα γίνεται ένας πιο νοικοκυρεμένος Δήμος. Διαχειριζόμαστε με επιτυχία το παρόν και χτίζουμε το μέλλον, με μεράκι και δουλειά, με ενότητα κι ελπίδα, δημιουργώντας ταυτότητα για την πόλη και στοχεύοντας στην εξωστρέφεια.», κατέληξε ο κ. Παπαναστασίου.
Αναλυτική παρουσίαση για το έργο που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, εντός του 2015 έκανε το σύνολο των αντιδημάρχων.