Κάποια παιδιά θα καταθέσουν δε απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε να εξασφαλίσουν δωμάτιο σε Φοιτητική Εστία. Για τους φοιτητές του Αγρινίου όμως…
τέτοια ελπίδα εξακολουθεί να μην υπάρχει.
Και είναι με μαθηματική ακρίβεια βέβαιο ότι ένα μεγάλο ποσοστό απ’ τους εισακτέους της φετινής χρονιάς… ή τουλάχιστον όσους από αυτούς κάνουν την εγγραφή, καθώς και ένα εξίσου μεγάλο ποσοστό απ’ τους ήδη σπουδάζοντες, για οικονομικούς και μόνο λόγους, θα εγκαταλείψουν άμεσα ή στην πορεία την προσπάθεια και τις σπουδές τους.
Υπολογίζεται ότι οι φοιτητές που… τα παρατάνε, συνολικά στη χώρα μας, φτάνουν πλέον στο 50%! Για το Αγρίνιο και τους εδώ φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών, πλέον, ένα πρόσθετο τεράστιο πρόβλημα είναι αυτό που χρόνια τώρα αναδείκνυαν οι φοιτητές, με το οποίο όμως ουδέποτε ως τοπική κοινωνία ασχοληθήκαμε σοβαρά:
Η έλλειψη Εστίας και η μη παροχή δυνατότητας στους πραγματικά φτωχούς φοιτητές να υλοποιήσουν το όνειρό τους, να αποκτήσουν το πτυχίο τους και να προσπαθήσουν μετά να διαμορφώσουν καλύτερες συνθήκες για τη ζωή τους.
Η κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος και η υπαγωγή των τριών τμημάτων του στο Ίδρυμα της Πάτρας, …ας δώσει τουλάχιστον αυτό το καλό. Το πανίσχυρο Πανεπιστήμιο Πατρών έχει την οικονομική δυνατότητα και, πάνω απ’ όλα, την ηθική υποχρέωση, να δώσει λύση στο πρόβλημα.Και την ελπίδα σε δεκάδες φτωχούς φοιτητές…
Οι φοιτητές έχουν υποδείξει το κτήριο όπου παλιότερα στεγάζονταν η Νοσηλευτική Σχολή. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν είναι εφικτό και με ποιους όρους κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση όμως, απ’ τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, τον Σεπτέμβριο, θα πρέπει πάση θυσία να λειτουργεί στο Αγρίνιο Φοιτητική Εστία.
Κι αν δεν βρεθεί άλλη λύση, …ας ακολουθήσουν το παράδειγμα δεκάδων άλλων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, που για τις ανάγκες των Φοιτητών μισθώνουν δωμάτια σε ξενοδοχεία.
Φυσικά υπάρχει και η προοπτική του νοσοκομείου που αδειάζει. Ένα μόνο απ΄ τα πολλά κτίρια, που θα απαξιωθούν αν δεν αποκτήσουν γρήγορα άλλη χρήση, αν παραχωρηθεί, οι ανάγκες καλύπτονται. Θυμίζουμε ότι η λειτουργία Εστίας στο παλιό νοσοκομείο αποτέλεσε πρόταση της Διοικούσας, στο πλαίσιο της διαβούλευσης του σχεδίου «Αθηνά».
Το κόστος, σε μια τέτοια περίπτωση, είναι μηδαμινό. Θα χρειαστεί μόνο ένα απλό …φρεσκάρισμα και τίποτε περισσότερο. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει η πολιτική βούληση και αν η διοίκηση του Πανεπιστημίου Πατρών θέλει να στηρίξει τα εδώ τμήματα ή σκοπεύει να αφήσει τα προβλήματα να γιγαντωθούν, ώστε να φαντάζει η «μετακόμισή» τους στην αχαϊκή πρωτεύουσα ως η μόνη λύση….
Στο θέμα αυτό θα κριθούν πολλά. Και μαζί θα κριθούν τα αντανακλαστικά της Δημοτικής Αρχής (…για τους βουλευτές δεν λέμε, αφού ότι ήταν να κάνουν το έκαναν!!!!!!) και των λοιπών θεσμικών φορέων.
Οι όποιες ενέργειες, όμως, θα πρέπει να γίνουν άμεσα.
Φ. Μπ.
agrinioreport.com