GAIA

GAIA

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Πάνω απο 10.000 βλήματα στο βυθό της Τριχωνίδας!


        


Ενα απέραντο νεκροταφείο πυρομαχικών από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με περισσότερα από 10.000 βλήματα, κρύβεται στον βυθό της λίμνης Τριχωνίδας, σύμφωνα με έκθεση που καταρτίστηκε από πυροτεχνουργούς και κοινοποιήθηκε στην 
epi-trixonida
Περιφερειακή Ενότητα του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των εμπειρογνωμόνων, το οικοσύστημα διατρέχει κίνδυνο και οι ψαράδες της περιοχής ...παίζουν καθημερινά τη ζωή τους κορώνα – γράμματα, καθώς ανασύρουν με τα δίχτυα τους πολεμικό υλικό, όπως βλήματα, όλμους, χειροβομβίδες, νάρκες, κάλυκες, ακόμη και βόμβες αεροπλάνων, τα οποία πόντισαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στα νερά της λίμνης. «Αυτά τα πυρομαχικά έχουν κατασκευαστεί με επικίνδυνα βαριά μέταλλα όπως ο χαλκός, ο σίδηρος, το αλουμίνιο, ο ορείχαλκος και το ατσάλι. Πλέον, οι κάλυκες έχουν αρχίσει να οξειδώνονται και μαζί με τα βαρέα μέταλλα απελευθερώνουν στο υδάτινο οικοσύστημα επικίνδυνα χημικά όπως η πυρίτιδα, το θειάφι και ο τοξικός λευκός φώσφορος», τονίζει ο έμπειρος πυροτεχνουργός και αντισυνταγματάρχης ε.α. Γιώργος Μουρελάτος.
Σύμφωνα με τη μελέτη που συνέταξε ο Γ. Μουρελάτος, η υποβρύχια χωματερή με το πολεμικό υλικό καλύπτει το 1/3 της Τριχωνίδας. Ξεκινά από το τμήμα της λίμνης που βρίσκεται στο όρια του δήμου Θέρμου στη Μυρτιά και επεκτείνεται στα χωριά Βαρειά, Δόγρη, Παραβόλα, καταλήγοντας στο Παναιτώλιο. Η ποσότητα των ποντισμένων πυρομαχικών εκτιμάται στους 1.000 έως 5.000 τόνους, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν εκραγεί. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν ότι πρόκειται για μια ωρολογιακή οικολογική βόμβα.
«Ολόκληρη η περιοχή αποτέλεσε θέατρο σκληρότατων συγκρούσεων με τους Γερμανούς και τους Ιταλούς κατακτητές. Γύρω από τη λίμνη υπήρχαν στρατόπεδα και πολεμικό υλικό το οποίο μετά την απελευθέρωση και προκειμένου να μην πέσει στα χέρια των Ελλήνων, θαβόταν μέσα σε μεγάλες τάφρους ή ποντιζόταν απευθείας μέσα στη λίμνη», εξηγεί ο Γ. Μουρελάτος στη Realnews.
Μόλυνση του νερού
Τα υποβρύχια πυρομαχικά απειλούν ταυτόχρονα και τη δημόσια υγεία, καθώς οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δηλητηριάζεται το νερό αλλά και τα ψάρια που ζουν μέσα στο λιμναίο οικοσύστημα. «Ολόκληρες περιοχές στη λίμνη υδροδοτούνται απ’ τα νερά της και θα πρέπει να ελεγχθεί άμεσα η ποιότητά τους», επισημαίνει η ερευνήτρια Τζίνα Τραμπάζαλη από την Εταιρεία Προστασίας της Τριχωνίδας, προσθέτοντας: «Επιπλέον, οι επικίνδυνες ουσίες επηρεάζουν ολόκληρη τη βιοποικιλότητα. Θα πρέπει να ελεγχθεί άμεσα εάν αυτές οι ουσίες επηρεάζουν την ιχθυοπανίδα της λίμνης, καθώς στην περιοχή υπάρχει εκτεταμένη αλιεία. Τα είδη που ψαρεύονται και φτάνουν στο πιάτο των καταναλωτών είναι η αθερίνα, η βούλκα, τα δροσίνια και οι τσουρούκλες».
Σοβαρότατο κίνδυνο, όμως, διατρέχουν και οι ψαράδες της περιοχής, οι οποίοι έχουν έρθει αντιμέτωποι με τα ποντισμένα πυρομαχικά της λίμνης. Ο ψαράς Ηλίας Ζαρκάδας περιγράφει στη Real planet τις στιγμές αγωνίας που έζησε πρόσφατα στ’ ανοιχτά της Τριχωνίδας, όταν έφερε στην επιφάνεια 40 ιταλικούς όλμους: «Είχα βγει για αθερίνα μαζί με την οικογένειά μου. Τα δίχτυα είχαν πέσει στα 15 με 20 μέτρα βάθος. Αρχίζαμε να τα μαζεύουμε.
Ξαφνικά διαπίστωσα ότι το βίντσι του καϊκιού ζοριζόταν καθώς ανέβαζε ένα βαρύ σκούρο αντικείμενο. Αρχικά νόμιζα ότι ήταν ξύλινο δοκάρι και έτσι δυνάμωσα την ισχύ προκειμένου να απεμπλακεί ο δίσκος και να σηκώσει τα δίχτυα στο καΐκι. Πάλευα για αρκετά λεπτά για να το ξεμπλέξω. Μάταια όμως. Ετσι πλησιάσαμε κοντά και διαπιστώσαμε έντρομοι ότι το… άγνωστο αντικείμενο ήταν ένας όλμος 40 εκατοστών. Τα δίχτυα δεν είχαν ψάρια και έφερναν στην επιφάνεια άλλους 40 όλμους. Αν συνέχιζα να ζορίζω το βίντσι θα είχαμε ανατιναχθεί όλοι», περιγράφει ο 60χρονος ψαράς.
Στο μεταξύ, βαρύ είναι το τίμημα που πληρώνουν οι κάτοικοι της περιοχής λόγω των διάσπαρτων πυρομαχικών, καθώς στο παρελθόν έχουν τραυματιστεί δεκάδες άνθρωποι: «Αρκετοί έχουν τραυματιστεί από τέτοια βλήματα – άλλος στο πόδι, άλλος στο χέρι, στα δάχτυλα. Αυτά τα βλήματα πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα από τον βυθό της λίμνης γιατί κινδυνεύουν οι ζωές μας», λέει ο καπετάνιος Η. Ζαρκάδας, τονίζοντας ότι: «Σηκώνουμε αρκετά βλήματα κατά καιρούς και δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε. Συνήθως τα πετάμε ξανά μέσα στη λίμνη για να μη σκοτωθούμε».
Μέτρα απόστασης
Κάτοικοι και φορείς ζητούν από τις αρμόδιες κρατικές Αρχές να παρθούν άμεσα μέτρα για την ασφάλεια των αγροτών, των ψαράδων και των πολιτών που κατοικούν στις επίμαχες περιοχές της λίμνης. «Η πολιτεία πρέπει άμεσα να πάρει μέτρα προστασίας των κατοίκων, καθώς απ’ αυτά τα βλήματα απειλείται η δημόσια υγεία και το περιβάλλον», δηλώνει εμβρόντητος από τις καταγγελίες των ντόπιων αλιέων στην «R» ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης και συνεχίζει: «Είναι εξαιρετικά σοβαρή η κατάσταση απ’ τα διάσπαρτα πυρομαχικά που βρίσκονται στην περιοχή της Τριχωνίδας. Ερευνούμε ενδελεχώς το θέμα και θα το φέρουμε στη Βουλή με ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό».
Ανήσυχες είναι και οι αστυνομικές Αρχές της περιοχής, αφού τα κρούσματα με τα βλήματα που εντοπίζουν ανυποψίαστοι κάτοικοι ολοένα και αυξάνονται: «Τα τελευταία χρόνια σημειώνονται δεκάδες περιστατικά με “ορφανά” πυρομαχικά που εντοπίζουν οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης», τονίζει αστυνομικός διοικητής Θέρμου Αλέξης Αντωνίου, ο οποίος μέσω της «R» απευθύνει έκκληση στους πολίτες όταν εντοπίζουν πυρομαχικά να μην τα αγγίζουν και να ειδοποιούν αμέσως τις αστυνομικές Αρχές.
Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΥΤΤΗ από το http://www.real.gr