Με αφορμή την ημερίδα για τον Τουρισμό που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τη Δευτέρα (08/04/2013) «Οι δράσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος για τον Τουρισμό», οι δέκα (10) φωτογραφίες του περιβαλλοντολόγου Μαμάση Διονύση εμφυσά για κάθε μια ξεχωριστά το δικό της περιβαλλοντικό οικοτουριστικό μήνυμα προβολής και ανάδειξης των περιφερειακών ενοτήτων Αχαΐας-Αιτωλοακαρνανίας!
Ο κ. Μαμάσης ειδικός σύμβουλος σε θέματα διαχείρισης περιβάλλοντος αναφέρει ότι υιοθετώντας ορθολογικά μοντέλα ανάπτυξης ήπιων μορφών τουρισμού υπαίθρου στη Π.Δ.Ε. μπορεί να αποτελέσει το «δυνατό χαρτί» διεξόδου από την κρίση σε πολλούς τομείς δράσης και οικοτουριστικής ανάδειξης. Οι ιδιαιτερότητές της, οι φυσικές ομορφιές γεμάτα χρώματα, η πλούσια βιοποικιλότητα, η ομορφιά του τοπίου και ο οικολογικός της πλούτος κεντρίζουν το ενδιαφέρον και μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης και προσέλκυσης για οικοτουρίστες εξωτερικού και απλούς φυσιολάτρεις. Ο εναλλακτικός οικο-τουρισμός είναι το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα της Π.Δ.Ε. με ευεργετικές συνέπειες για αυτήν.
Σημειακά η ποικιλομορφία των βιοτόπων, η πλούσια ορνιθοπανίδα με τα σπάνια είδη πουλιών, τα υγροτοπικά συστήματα με ...
τις λίμνες ακόμη και τις τεχνητές, τα ποτάμια, οι εποχικοί χείμαρροι, οι εύφορες πεδιάδες με τα αγροοικοσυστήματα, οι ορεινοί όγκοι με την ίδρυση φυσιολατρικών περιπατητικών διαδρομών, οι δασικές εκτάσεις με δυνατότητες αναψυχής και με τα υπεραιωνόβια δέντρα ορίζουν το φυσικό πάρκο της Δυτικής Ελλάδας ως γεωγραφική έκταση υψηλής οικολογικής αξίας και τη χαρακτηρίζουν αναμφίβολα ως «Θησαυρό Βιοποικιλότητας».
Η Περιφέρεια ενδείκνυται απόλυτα για εναλλακτικό τουρισμό ως μέσο αναψυχής, φυσιολατρίας και μπορεί να συνδυαστεί με την οικοτουριστική ανάδειξη των προστατευόμενων περιοχών μέσω προστασίας και διαχείρισης. Παράλληλα με τις ειδικότερες ευνοϊκές συνθήκες θα συμβάλλουν αποφασιστικά στη βιώσιμη και οικονομική τοπική ανάπτυξή της κατά τη διάρκεια όλου του έτους, προσφέροντας κατʼ επέκταση οικονομικές δραστηριότητες και πολλαπλές υπηρεσίες-αγαθά στους πολίτες.