GAIA

GAIA

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Απόσπασμα της εισήγησης του Πρόεδρου ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος και Δημάρχου Αγρινίου Γεώργιου Παπαναστασίου, στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Θεσσαλονίκη .



Απόσπασμα της εισήγησης του Πρόεδρου ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος και Δημάρχου Αγρινίου Γεώργιου Παπαναστασίου, στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Θεσσαλονίκη .
  
«Κυρίες και κύριοι,
  Είναι γεγονός ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως, ο πιο κοντινός οργανισμός στον πολίτη και στην τοπική κοινωνία, επιτελεί ένα ιδιαίτερο και σε κάθε περίπτωση, πολυσχιδές έργο σε καθημερινό επίπεδο.....

  Όλοι μας είμαστε γνώστες αυτής της πραγματικότητας η οποία πολλές φορές μας αναγκάζει να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας ή ακόμη και να έρθουμε αντιμέτωποι με την κεντρική δημόσια διοίκηση προκειμένου να ξεπεράσουμε τις οποίες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και εμπόδια.
  Και σε αυτή την περίπτωση τα εμπόδια και οι αγκυλώσεις είναι πολλές. Σε όλα τα επίπεδα, σε όλο το εύρος των υπηρεσιών
  Εμείς όμως πρέπει να δίνουμε λύσεις.
  Όπως όλοι γνωρίζετε πρόσφατα άρχισε ένας δημόσιος διάλογος για την θεσμική λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα πλαίσια της μεταρρύθμισης του κανονιστικού της πλαισίου.
  Μιας Μεταρρύθμισης, η οποία , έρχεται να δώσει απαντήσεις και να προτείνει λύσεις στα νέα δεδομένα της εποχής μας με αξιόπιστο και πάνω από όλα αποτελεσματικό τρόπο.
  Από την πρώτη στιγμή έναρξης αυτού του διαλόγου σαν Τοπική Αυτοδιοίκηση αγκαλιάσαμε αυτή την πρωτοβουλία της Πολιτείας συνεισφέροντας με όλες τις δυνάμεις μας, τον προβληματισμό μας, τις εμπειρίες μας, τις γνώσεις μας, αλλά πάνω από όλα τις ανάγκες των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών γενικότερα.
  Ειδικότερα σαν Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας με βάση τις προσωπικές μας απόψεις και εμπειρίες μελετήσαμε και επεξεργαστήκαμε όλες τις προτάσεις των Θεσμικών Οργάνων της Αυτοδιοίκησης και καταλήξαμε σε μια πρώτη απόφαση μας την οποία καταθέσαμε στο θεματικό συνέδριο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στον Βόλο.
  Βέβαια θα πρέπει να τονίσω ότι η απόφαση αυτή η οποία ελήφθη κατά πλειοψηφία, προέκυψε μέσα από ένα εξαντλητικό διάλογο μεταξύ των μελών του Διοικητικού μας Συμβουλίου όπου υπήρξαν και διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις.
Με την ευκαιρία δε να επισημάνουμε, ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι στην προτεινόμενη ρύθμιση σύμφωνα με την οποία Διοικητικοί και αναπληρωτές Διοικητικοί Γραμματείς τίθενται επικεφαλείς της Διοικητικής Ιεραρχίας των υπηρεσιών και ζητάμε την άμεση απόσυρση της εν λόγω πρότασης.
          Η Τ.Α. θα πρέπει να βρει μια νέα θέση στο διοικητικό στερέωμα της χώρας με περισσότερες αρμοδιότητες με εμπλοκή σε όλες τις τοπικές αλλά και δημόσιες πολιτικές προκειμένου να καταστεί χρήσιμη και αποτελεσματική.
  Η αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση των κρατικών και τοπικών υποθέσεων επιβάλλει την αναβάθμισή της στο Διοικητικό σύστημα της Χώρας.
  Κατά συνέπεια στο νέο σύστημα διοικητικής οργάνωσης, η Τ.Α. πρέπει να έχει ένα ριζικά νέο και ουσιαστικά αναβαθμισμένο ρόλο.
  Εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε με σοβαρή και αποτελεσματική δουλειά και με πολιτική βούληση που πρέπει να υπάρξει.
  Άλλωστε η αποτελεσματικότητα όπως έχετε αντιληφθεί όλοι σας από την παρουσία σας στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν αποτελεί μια τεχνοκρατική διατύπωση αλλά μια πράξη κοινωνικής ευαισθησίας και δημοκρατικής ευθύνης».