GAIA

GAIA

Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΡΟΚΟΥ (Ως εισηγητού για τις διαπραγματεύσεις των Διατλαντικών Συμφωνιών)


Στην 8η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου η οποία διεξήχθη την 11η Ιουλίου 2016, πρώτο θέμα στην ημερήσια Διάταξη υπήρξε η συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που αφορούν τις Διατλαντικές Συμφωνίες Εμπορίου και Επενδύσεων μεταξύ ΕΕ , ΗΠΑ και Καναδά (TTIP, CETA, TISA).
Παρά το γεγονός ότι οι απόψεις και η επιχειρηματολογία όλων των πλευρών αναπτύχθηκαν κατά την συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και ότι μία απλή ανάγνωση των εισηγήσεων είναι αρκετή για να έχει κάποιος πλήρη εικόνα, οφείλω να επιμείνω στην ανάδειξη της πραγματικής .....
διαφορετικότητας των δύο (εκ των τριών) εισηγήσεων – προτάσεων, ήτοι αυτής που κατέθεσα και αυτής που κατέθεσε η παράταξη «Ανατροπή τώρα – Πολίτες εν δράση» καθώς επιχειρείται σκόπιμα να δοθούν σε αυτή (την διαφορετικότητα) χαρακτηριστικά τα οποία δεν έχει και τα οποία οδηγούν σε παρανοήσεις.
Η εισήγηση μου προς το Σώμα ΔΕΝ αποκαλύπτει, όπως κάποιοι αντιθέτως ισχυρίστηκαν, την πραγματική πολιτική μου άποψη, αλλά με σαφήνεια την δηλώνει και την επαναβεβαιώνει, εκφράζοντας ξεκάθαρα φιλελεύθερη θεώρηση. Τον όρο νεοφιλελευθερισμό που της προσάπτεται, δεν τον αποδέχομαι καθώς αποτελεί νεολογισμό, ο οποίος σκοπίμως και εντέχνως χρησιμοποιείται προκειμένου να δρα παραπλανητικά και εν τέλει αποδομητικά. Η πρόταση μου προς το Σώμα είναι σαφέστατα φιλελεύθερη, καθώς διέπεται από τον ορθολογισμό και την ορθή κρίση, μη έχοντας θέση σ’ αυτή ιδεολογικοί δογματισμοί ή αφορισμοί και ιδεοληπτικές αγκυλώσεις, χαρακτηριστικά τα οποία καθιστούν παρούσα την ύπαρξη ρηξικέλευθης αντιμετώπισης του θέματος, όχι όμως ριζοσπαστικής.
Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται η έτερη εισήγηση – πρόταση, εκπροσωπώντας την αναποτελεσματικότητα και την σύγχυση, η οποία αυθαίρετα υποστηρίζει ότι πρεσβεύει την προοδευτική προσέγγιση, εκπέμποντας αλαζονικά την πεποίθηση ότι αποτελεί τον μοναδικό και ταυτόχρονα μονοπωλιακό υπερασπιστή των συμφερόντων της αυτοδιοίκησης, της Δημοκρατίας, των εργαζομένων, του περιβάλλοντος, αλλά και ότι είναι ο μοναδικός κάτοχος της κοινωνικής ευαισθησίας.

Εκείνο όμως που επιτυγχάνει είναι να παραπληροφορεί και να σπέρνει την παρανόηση, μη έχοντας σαφή ιδεολογικά χαρακτηριστικά καθώς αυτά είναι δυσδιάκριτα, και για το λόγο αυτό δεν είναι καν αριστερή, όπως αυτοπροσδιορίζεται, ως εκ τούτου, ούτε καν «προοδευτική». «Επιχειρηματολογεί», μετερχόμενη αλμάτων στη λογική, ασυνεχειών στους συνειρμούς, αλλά και αυτοαναιρούμενων ερμηνειών λόγω μη επαρκούς λογικής έδρασης, κάτω από το βάρος του αρνητισμού του πεσιμισμού, αλλά και συνωμοσιολογίας από τα οποία διέπεται. Αγνοεί -ή κατά περίπτωση θέλει να αγνοεί– την νομοτελειακή πορεία των πραγμάτων, θεωρώντας τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων ως τετελεσμένα – και τούτο, μόνο από διαρροές – προτείνοντας την ανακήρυξη του Δήμου Αγρινίου σε Ελεύθερη Ζώνη (Free Zone), προσφέροντας έτσι έναν πομπώδη συμβολισμό κενού περιεχομένου, καθώς η θέσπισή της ουδένα πρακτικό αποτέλεσμα μπορεί να έχει και αποκρύπτοντας επιμελώς ότι τούτο αποτελεί ουσιαστικά κομματική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κατά το μάλλον, είναι το κοινό στοιχείο των προτάσεων των Δημοτικών παρατάξεων που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ ανά την Ελλάδα.
Γίνεται λοιπόν ολοφάνερο ότι ακολουθείται συγκεκριμένος τακτικισμός, ο οποίος τιτλοφορείται: «Κόμμα ΣΥΡΙΖΑ VS Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ» στον οποίο διατυπώνονται ‘‘αριστεροφανή’’ αιτήματα, ανώδυνα για την Κυβέρνηση, που στόχο έχουν να διαφυλάξουν τουλάχιστον ένα αριστερό προφίλ. Προκύπτει επίσης αβίαστα ότι δεν επιχειρείται ρεαλιστική και αποτελεσματική προσέγγιση του προβλήματος, καθώς δεν προτείνεται ούτε καν το ελάχιστο προς την Κυβέρνηση, δηλαδή να προχωρήσει σε διεκδίκηση μετατροπής της συμφωνίας σε Μικτή, προκειμένου να καταστεί απαραίτητη η κύρωσή των συμφωνιών και από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, αίτημα που με την εκπλήρωση του θα επιφέρει την διαφάνεια (που είναι το πρώτιστο ζητούμενο) και θα θέσει την Κυβέρνηση αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα προ των ευθυνών των.
Ατυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για τις προσκείμενες σ’ αυτόν Δημοτικές Παρατάξεις, ευτυχώς όμως για τον ορθολογισμό, οι σημερινές συνθήκες δεν ευνοούν πολιτικούς μανδύες που καλύπτουν δεδομένα και δρουν παρελκυστικά, ως προς την ασφαλή πολιτική ανάγνωση των πραγμάτων.
Δυστυχέστατα όμως για την Ελληνική κοινωνία καθίσταται προδήλως φανερό, για άλλη μια φορά, ότι ζούμε σε μια πραγματικότητα που φέρει τον τίτλο: «Κόμμα ΣΥΡΙΖΑ με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ» και η οποία μας έχει καταστήσει υπηκόους στο Βασίλειο της Σύγχυσης, με Βασιλιά τον Λαϊκισμό και Βασίλισσα την Αναξιοπιστία.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος
Ρόκος Κωνσταντίνος