GAIA

GAIA

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ: ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ.


 ΣΥΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΚΟΛΟΣΩΝ, ΠΡΟΣΒΑΛΕΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, ΑΦΗΝΕΙ ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΑ ΤΑ προϊόντα της χωρασ μας και αποδυναμωνει την τοπικη αυτοδιοικηση

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Την 11η Ιουλίου 2016 συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγρινίου η πρόταση της παράταξής μας «ΑΓΡΙΝΙΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ – ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ» με ένα διπλό αίτημα: α) την ένταξη του Δήμου Αγρινίου στις Ελεύθερες Ζώνες (FREE ZONES)από τις διατλαντικές εμπορικές συμφωνίες νέας γενιάς TTIP CETA & TISA και β) η ελληνική κυβέρνηση να εκδηλώσει με κάθε τρόπο την αντίθεσή της προς τις προαναφερόμενες διατλαντικές συμφωνίες και να αναλάβει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο ώστε να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις και να μην προχωρήσει η εφαρμογή των συμφωνιών αυτών διότι πρώτον αποδυναμώνουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε όλα τα επίπεδα και δεύτερον βλάπτουν τα συμφέροντα των τοπικών οικονομιών και αίρεται η εθνική ανεξαρτησία.....

Όσον αφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με τις συμφωνίες αυτές προωθείται η παραχώρηση των δημοσίων και δημοτικών υπηρεσιών στους ιδιώτες και καθίσταται ανέφικτη η επαναφορά τους υπό δημόσιο ή δημοτικό έλεγχο. Εάν κάποιος Δήμος επιδιώξει να θέσει υπό δημοτικό έλεγχο τις υπηρεσίες αυτές, μετά την παραχώρησή τους στους ιδιώτες, απειλείται με πρόστιμα και από αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ.
Όσον αφορά στις τοπικές οικονομίες, στην υγεία των πολιτών και στο περιβάλλον:
Καταργείται η αρχή της προφύλαξης. Στην Ε.Ε για να κυκλοφορήσει ένα προϊόν στην αγορά θα πρέπει η εταιρία που το παράγει να εγγυηθεί για την ασφάλειά του και ότι δεν δημιουργεί κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών, ενώ στις ΗΠΑ ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Ένα προϊόν κυκλοφορεί αναξέλεγκτα στην αγορά και εαν το Κράτος αποδείξει ότι είναι επικίνδυνο, τότε μόνο αποσύρεται.
Προωθούνται τα εταιρικά προνόμια που σημαίνει ότι στη διένεξη του κράτους με την εταιρία θα υπερτερεί το συμφέρον της εταιρίας , δηλαδή θα καταργείται η εθνική ανεξαρτησία.
Καταργείται η προστασία των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων.
Προπομπός της TTIP είναι η CETA, στην οποία δεν αναγνωρίζεται η ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) και Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) γνωστών ελληνικών προιόντων που έχουν διεθνή φήμη, προστιθέμενη αξία και διείσδυση στην αγορά λόγω της ποιότητας και της μοναδικότητάς τους όπως η φέτα, οι ελιές Καλαμών. ο κρόκος Κόζάνης, η μαστίχα Χίου, τα φασόλια Πρεσπών κ.α.
Δημιουργείται ιδιωτικό δικαστήριο ( ISDS) ή όπως πρόσφατα μετονομάστηκε ICS και κατοχυρώνεται η δυνατότητα μιας εταιρίας να ενάγει ένα Κράτος με ευνοϊκούς όρους σε ένα παράλληλο δικαστικό σύστημα όταν θεωρεί ότι αυτό αποτυγχάνει να τηρήσει τους όρους των προαναφερομένων διατλαντικών συμφωνιών. Αυτές οι αγωγές θα εξετάζονται μυστικά από τα άνω ειδικά δικαστήρια, ( και όχι δημόσια) τα οποία θα αποζημιώνουν τις εταιρίες με υπέρογκα ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δηλαδή από τα χρήματα των φορολογουμένων.
Απέναντι σε αυτούς τους κινδύνους και τις συνέπειες, 1800 συνολικά Δήμοι στην Ευρώπη με σχετικές αποφάσεις τους τάσσονται αρνητικά στις εμπορικές αυτές συμφωνίες και έχουν κηρύξει τις περιοχές τους ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΖΩΝΕΣ – FREE ZONES από την TTIP και 40 Δήμαρχοι συνέταξαν τη Διακήρυξη της Βαρκελώνης κατά των συμφωνιών αυτών. Στην Ελλάδα πήραν την ίδια αρνητική θέση μέχρι σήμερα 26 Δήμοι, δύο Περιφέρειες, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΠΕΔΑ) και πρόσφατα η ΑΔΕΔΥ, η ΓΣΕΕ και η ΚΕΔΕ, η οποία ενέκρινε την εισήγηση του Δημάρχου Σάμου και υιοθέτησε τη Διακήρυξη της Βαρκελώνης. Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα, μια μεγάλη προσπάθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των τοπικών κοινωνιών να υπερασπιστούν τη δημοκρατία, να ξεφύγουν από την κυριαρχία των πολυεθνικών και να αρνηθούν την υποταγή τους σ’ αυτές.
Κι ενώ αναμέναμε ότι ο Δήμος Αγρινίου, που έχει μια μακρά δημοκρατική παράδοση, θα συμβαδίσει και θα συμπλεύσει με το κίνημα της Τ.Α. με τις τοπικές κοινωνίες, με τα εκατομμύρια των πολιτών που αντιστέκονται σε όλο τον κόσμο, έρχεται στη συνεδρίαση του ΔΣ της 11ης Ιουλίου 2016, με μια πρόταση «βόμβα» του προέδρου του ΔΣ Κωνσταντίνου Ρόκου, που μας αφήνει όλους άφωνους και αποφασίζει, παρά την αντίθετη θέση του συνόλου των παρατάξεων της αντιπολίτευσης,την αναγνώριση της αναγκαιότητας σύναψης των εμπορικών και επενδυτικών συμφωνιών TTIP CETA & TISA ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, επικαλούμενος σαθρά, έωλα και αβάσιμα επιχειρήματα και αυθαίρετες εκτιμήσεις περί δήθεν οικονομικής ανάπτυξης, αύξησης της ανταγωνιστικότητας και μείωσης της ανεργίας, που αναμένεται να επέλθουν με τις συμφωνίες αυτές.
           Όμως, ανεξάρτητοι ερευνητές, που δεν προέρχονται από την αριστερά, αλλά από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Tufts αναφέρουν ότι η διατλαντική συμφωνία θα οδηγήσει στη συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ, των μισθών και θα οδηγήσει σε χιλιάδες απολύσεις.
Η Λόλα Σάντσεθ, μέλος στην Επιτροπή Ανάπτυξης (DEVE) και Αναπληρώτρια στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου (ΙΝΤΑ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρει ότι: Η TTIP, ούτε ανάπτυξη θα φέρει, ούτε νέες θέσεις εργασίας. Θα ευνοήσει τις πολυεθνικές επιχειρήσεις και τα hedge funds.
           Κατόπιν όλων αυτών θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου είναι ακραία νεοφιλελεύθερη και πρωτοφανής που ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ. ΣΥΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΚΟΛΟΣΩΝ,ΠΡΟΣΒΑΛΕΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, ΑΦΗΝΕΙ ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΑ ΤΑ προϊόντα της χωρασ μας και αποδυναμωνει την τοπικη αυτοδιοικηση.

γΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

ΑΓΡΙΝΙΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ – ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ