GAIA

GAIA

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Οι προτάσεις του Δήμου Αγρινίου στον Περιφερειακό Σχεδιασμό για το Χωροταξικό


δήμος ΑγρινίουΗ αναγκαιότητα οδικής σύνδεσης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό, η ίδρυση επιχειρηματικού πάρκου τύπου, η επανεξέταση της λειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής Κρυονέρι – Αγρίνιο, η νέα χάραξη της οδικής σύνδεσης Αγρινίου – Λίμνης Τριχωνίδας – Θέρμου, είναι μερικές από τις προτάσεις του δήμου Αγρινίου, που μετά από παρέμβασή του εντάχθηκαν στον Περιφερειακό Σχεδιασμό για το Χωροταξικό. Η μελέτη που έγινε αρχικά από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος διαπιστώθηκε όχι μόνο από το δήμο Αγρινίου, αλλά και από τους άλλους δήμους της Αιτωλοακαρνανίας, πως είχε σημαντικές παραλείψεις και λάθη. Μετά από παρέμβαση του δημάρχου Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδος συμπεριλήθηκαν στον Περιφερειακό Σχεδιασμό μια σειρά από προτάσεις του δήμου Αγρινίου.....

Ωστόσο αυτό επί του παρόντος αυτό δεν αρκεί, υπό την έννοια ότι είναι θέμα του αρμόδιου Υπουργείου ποιες από όλες αυτές τις προτάσεις θα εγκριθούν στο πλαίσιο του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού και κυρίως είναι καθαρά ζήτημα πολιτικής βούλησης των εμπλεκομένων φορέων να αντιμετωπιστούν με δράσεις τα κορυφαία ζητήματα που θέτει ο χωροταξικός σχεδιασμός της περιοχής.
Αναλυτικά οι προτάσεις του δήμου Αγρινίου για την ενδοπεριφερειακή αναπτυξιακή χωρική ενότητα Δήμων Αγρινίου και Θέρμου :
Η αναγκαιότητα οδικής σύνδεσης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό με κόμβο στο Αγγελόκαστρο, σε αντικατάσταση της σύνδεσης μέσω της παλιάς εθνικής οδού στις θέσεις Κουβαρά – Κεφαλόβρυσο και ακολούθως την σύνδεση του Αγρινίου με τον οδικό άξονα Πλατυγιάλι – Ιόνια Οδός.
Η επανεξέταση της λειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής, Κρυονέρι – Αγρίνιο, που σήμερα δεν λειτουργεί και της δυνατότητας επέκτασης μέχρι τα Ιωάννινα και την Εγναντία. Η ολοκλήρωση αυτών των αξόνων, μαζί με την αναβάθμιση του αεροδρομίου στο Άκτιο και τη λειτουργία της Παραϊόνιας Οδού μπορεί να αναδείξει το Αγρίνιο σαν το δυναμικό αναπτυξιακό κέντρο της νέας χωροταξίας που διαμορφώνεται στη Δυτική Ελλάδα.
Η ίδρυση επιχειρηματικού πάρκου τύπου Β ή Α. Στο Γ.Π.Σ. Αγρινίου (ΦΕΚ 14/ΑΑΠ/24-1-2013) έχει προταθεί η δημιουργία δύο Επιχειρηματικών Πάρκων (ΒΙΟΠΑ – χώρος υποδοχής βιομηχανικών ή βιοτεχνικών δραστηριοτήτων χαμηλής όχλησης) σε περιοχές ιδιωτικών εκτάσεων (Χάρτης).
Οι περιοχές αυτές παρουσιάζουν τα εξής μειονεκτήματα:
• Η ίδρυση και λειτουργία τους είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα και χρονοβόρα λόγω των απαλλοτριώσεων που θα πρέπει να γίνουν σε αυτές.
• Βρίσκονται πλησίον του πολεοδομικού ιστού της πόλης του Αγρινίου και του Δοκιμίου και η μελλοντική λειτουργία τους θα εγείρει έντονες κοινωνικές αντιδράσεις.
• Δεν μπορούν να εγκατασταθούν σε αυτές επιχειρήσεις μέσης και υψηλής όχλησης. Σήμερα οι μονάδες που λειτουργούν στο Δήμο Αγρινίου και ευρύτερα είναι διάσπαρτα χωροθετημένες, εντός περιοχών δεσμευτικών χρήσεων και πολεοδομικών διατάξεων που δυσχεραίνουν την επέκτασή τους και τον εκσυγχρονισμό τους.
Προκύπτει λοιπόν άμεση ανάγκη δημιουργίας ενός Επιχειρηματικού Πάρκου που θα άρει σε μεγάλο βαθμό τις αστοχίες του ΓΠΣ και θα διευκολύνει τις ιδιωτικές παραγωγικές επενδύσεις στο Δήμο και κατ’ επέκταση στο νομό Αιτωλοακαρνανίας με στόχο την οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Το επιχειρηματικό πάρκο τύπου Β ή Α προτείνεται να χωροθετηθεί σε γήπεδο που βρίσκεται στην κτηματική περιφέρεια Αγγελοκάστρου.Η έκταση αυτή παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα:
• Βρίσκεται εκτός σχεδίου, εκτός ΓΠΣ σε περιοχή χωρίς δεσμευτικό χαρακτήρα ως προς τις χρήσεις γης.
• Γειτνιάζει με την προτεινόμενη χάραξη της σύνδεσης της πόλεως του Αγρινίου με την Ιόνια οδό (κόμβος Αγγελοκάστρου) (Χάρτης) και μέχρι την υλοποίηση της σύνδεσης, σήμερα μπορεί να λειτουργήσει από την υφιστάμενη επαρχιακή οδό Αγρινίου – Αγγελοκάστρου.
• Βρίσκεται πλησίον του βιολογικού καθαρισμού Αγρινίου, γεγονός που καθιστά εύκολη και χωρίς υψηλό κόστος τη διάθεση των λυμάτων σ΄ αυτόν, ικανοποιώντας τις περιβαλλοντικές προϋπόθεσες για τη διάθεση των υγρών αποβλήτων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (Χάρτης).
• Βρίσκεται πλησίον της σιδηροδρομικής γραμμής του ΟΣΕ, ώστε σε μελλοντική αξιοποίηση αυτής η μεταφορά των παραγόμενων προϊόντων θα είναι ακόμη πιο εύκολη και χαμηλότερου κόστους.
• Η περιοχή χωροθέτησής της είναι αγροτική γη και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση προϊόντων του πρωτογενούς τομέα.
• Το μέγεθός της είναι τέτοιο που επιτρέπει την χωροθέτηση όλων των τύπων Επιχειρηματικών Πάρκων ώστε να είναι δυνατή η φιλοξενία δραστηριοτήτων μέσης και υψηλής όχλησης.
• Το κανονικό σχήμα της και το επίπεδο ανάγλυφό της καθιστά εύκολη την πολεοδόμησή της
• Το ιδιοκτησιακό της καθεστώς λόγω μη ύπαρξης απαλλοτριώσεων ευνοεί την γρήγορη και μειωμένου κόστους ίδρυση και λειτουργία επιχειρησιακού πάρκου.
-Όσον αφορά τους ενδοπεριφερειακούς άξονες ανάπτυξης, ο άξονας Ναύπακτος-Θέρμο-Προυσσός (Καρπενήσι) να συμπληρωθεί και από τον άξονα Αγρίνιο-Λίμνη Τριχωνίδα – Θέρμο – Προυσσός (Καρπενήσι). Ο άξονας αυτός σε συνδυασμό με τη χάραξη παραλίμνιας οδού, τη χωροθέτηση των χρήσεων γης γύρω από τη λίμνη Τριχωνίδα, τη λειτουργία υδατοδρομίου σ΄ αυτή, την ανάδειξη των σημαντικών Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών πολιτιστικών θησαυρών της περιοχής, θα συμβάλει στην ήπια τουριστική ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων στην περιοχή. Επίσης, ο οδικός άξονας Αγρίνιο- Λαμπίρι- Προυσός αποτελεί σημαντικό διαπεριφερειακό αναπτυξιακό άξονα για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της περιοχής σε σχέση με την Ευρυτανία.
-Άμεση επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάζει η ολοκλήρωση της οδικής σύνδεσης Αγρίνιο – Άγιος Βλάσιος – Καρπενήσι. Η ολοκλήρωση της νέας οδικής σύνδεση Αγρινίου – Καρπενησίου, αυτόματα ενισχύει και τη σχέση της ορεινής περιοχής Παρακαμπυλίων και Παναιτωλικού με περιοχές όπως η Λίμνη Κρεμαστών, δίνοντας έτσι δυνατότητα ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού στις παραπάνω περιοχές.
-Όσον αφορά την τουριστική δραστηριότητα, ορθά επισημαίνεται από τον μελετητή, η πενιχρή αξιοποίηση των φυσικών, πολιτιστικών και τουριστικών πόρων της περιοχής. Πρέπει να καθορισθεί, όμως, με μεγαλύτερη εξειδίκευση η ενίσχυση της ελκυστικότητας της περιοχής των αστικών κέντρων Αγρινίου – Θέρμου, των λιμνών, της ορεινής ζώνης και των πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων της περιοχής, μέσω ειδικών δράσεων και προγραμμάτων.
-Στο πλαίσιο των γενικότερων κατευθύνσεων για εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα παραγωγής αλλά και την ενίσχυση, οργάνωση και συντονισμό των δράσεων βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, θεωρείται απαραίτητη η δημιουργία στο Αγρίνιο Παρατηρητήριο / Ινστιτούτο Ανάπτυξης του Αγροτικού Χώρου, σύμφωνα με πρόσφατη πρόταση του Επιμελητηρίου Αιτ/νιας.
Επί πλέον, για τις ΔΕ της Χ.Ε. προτείνονται τα εξής:
Για τους πρώην Δήμους Παραβόλας, Παρακαμπυλίων και Παναιτωλικού:
Σχεδιασμός ανάπτυξης ήπιων μορφών αγροτοτουρισμού σε σχέση με την ανάπτυξη των λιμνών και τη σύνδεση με την Ευρυτανία. Θα ήταν επίσης χρήσιμο να συγκεκριμενοποιηθούν οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού που αφορούν την ορεινή ζώνη, θρησκευτικός, περιβαλλοντικός, τουρισμός, η χάραξη Ευρωπαικού Μονοπατιού διαδρομών πεζοπορίας κλπ. Ολοκλήρωση οδικών και λοιπών τεχνικών υποδομών.
Για τους πρώην Δήμους Αρακύνθου – Μακρυνείας – Θεστιέων- Αγγελοκάστρου:
Σχεδιασμός προοπτικών θρησκευτικού και πολιτιστικού τουρισμού. Ολοκλήρωση οδικών και λοιπών τεχνικών υποδομών.
Για τους πρώην Δήμους Νεαπόλεως και Στράτου:
Ανάδειξη και αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου Στράτου, της λίμνης Καστρακίου και της κοίτης και κοιλάδας του Αχελώου.
Όσον αφορά τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό στη μελέτη αναθεώρησης πρέπει να συμπεριληφθεί ονομαστικά το ΤΧΣ του Δήμου Αγρινίου και εξειδικευμένα ανά ΔΕ.
Επιπλέον να ληφθούν υπόψη :
1. H ανάδειξη και προώθηση του δυναμικού πόλου βιώσιμης ανάπτυξης, Αγρινίου – Θέρμου, σαν:
Μεταφορικό – Εμπορικό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή.
Κέντρο αγροτικής ανάπτυξης, βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.
Κέντρο έρευνας -καινοτομίας – εκπαίδευσης με ότι αυτό συνεπάγεται για εγκατάσταση φορέων έντασης γνώσης/ Πανεπιστήμιο
Κέντρο αστικού, πολιτιστικού και θρησκευτικού τουρισμού συνδυασμένο με υψηλής ποιότητας περιβάλλον.
2. Όσον αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη της χωρικής ενότητας Αγρινίου- Θέρμου σαν πρώτη προτεραιότητα θεωρεί τη σημαντική βελτίωση ή νέα χάραξη της οδικής σύνδεσης Αγρινίου – Λίμνης Τριχωνίδας – Θέρμου. Επίσης, τη χάραξη παραλίμνιας οδού, καθώς και τη χωροθέτηση των χρήσεων γης γύρω από τη λίμνη Τριχωνίδα, με αξιοποίηση των Ιαματικών Λουτρών Μυρτιάς και την ανάδειξη των σημαντικών Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών πολιτιστικών θησαυρών της περιοχής, με άμεσο στόχο την ήπια τουριστική ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων.
3. Όσον αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη της χωρικής ενότητας Αγρινίου- Θέρμου σαν πρώτη προτεραιότητα θεωρεί τη σημαντική βελτίωση ή νέα χάραξη της οδικής σύνδεσης Αγρινίου – Λίμνης Τριχωνίδας – Θέρμου. Επίσης, τη χάραξη παραλίμνιας οδού, καθώς και τη χωροθέτηση των χρήσεων γης γύρω από τη λίμνη Τριχωνίδα, με αξιοποίηση των Ιαματικών Λουτρών Μυρτιάς και την ανάδειξη των σημαντικών Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών πολιτιστικών θησαυρών της περιοχής, με άμεσο στόχο την ήπια τουριστική ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων.
4. Όσον αφορά την τουριστική δραστηριότητα, ορθά επισημαίνεται από τον μελετητή, η πενιχρή αξιοποίηση των φυσικών, πολιτιστικών και τουριστικών πόρων της περιοχής. Πρέπει να καθορισθεί, όμως, με μεγαλύτερη εξειδίκευση η ενίσχυση της ελκυστικότητας της περιοχής των αστικών κέντρων Αγρινίου – Θέρμου, των λιμνών, της ορεινής ζώνης και των πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων της περιοχής, μέσω ειδικών δράσεων και προγραμμάτων.
5. Στο πλαίσιο των γενικότερων κατευθύνσεων για εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα παραγωγής αλλά και την ενίσχυση, οργάνωση και συντονισμό των δράσεων βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, θεωρείται απαραίτητη η δημιουργία στο Αγρίνιο Παρατηρητήριο/ Ινστιτούτο Ανάπτυξης του Αγροτικού Χώρου, σύμφωνα με πρόσφατη πρόταση του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας.
6. Ανάδειξη Ιεράς Μονής Αγίου Κοσμά Αιτωλού και Μέγα Δένδρου σαν κέντρο θρησκευτικού τουρισμού. Δημιουργία Κέντρου Βυζαντινού και Μεταβυζαντινού Πολιτισμού στην Άνω Μυρτιά στο Δ. Θέρμου Αναβάθμιση του Κέντρου Περιβάλλοντος Λίμνης Τριχωνίδας στο Μέγα Δένδρο.
7. Σχεδιασμός ανάπτυξης ήπιων μορφών αγροτοτουρισμού σε σχέση με την ανάπτυξη των λιμνών και τη σύνδεση με την Ευρυτανία. Θα ήταν επίσης χρήσιμο να συγκεκριμενοποιηθούν οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού που αφορούν την ορεινή ζώνη, θρησκευτικός, περιβαλλοντικός, τουρισμός, η χάραξη Ευρωπαϊκού Μονοπατιού διαδρομών πεζοπορίας κλπ.
8. Ανάδειξη και αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου Στράτου, της λίμνης Καστρακίου και της κοίτης και κοιλάδας του Αχελώου.
Επιπλέον προτείνονται τα εξής:
-Όσον αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη της χωρικής ενότητας Αγρινίου- Θέρμου σαν πρώτη προτεραιότητα θεωρεί τη σημαντική βελτίωση ή νέα χάραξη της οδικής σύνδεσης Αγρινίου – Λίμνης Τριχωνίδας – Θέρμου.
-Επίσης, τη χάραξη παραλίμνιας οδού, καθώς και τη χωροθέτηση των χρήσεων γης γύρω από τη λίμνη Τριχωνίδα, με αξιοποίηση των Ιαματικών Λουτρών Μυρτιάς και την ανάδειξη των σημαντικών Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών πολιτιστικών θησαυρών της περιοχής, με άμεσο στόχο την ήπια τουριστική ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων.
-Όσον αφορά την τουριστική δραστηριότητα, ορθά επισημαίνεται από τον μελετητή, η πενιχρή αξιοποίηση των φυσικών, πολιτιστικών και τουριστικώνπόρων της περιοχής. Πρέπει να καθορισθεί, όμως, με μεγαλύτερη εξειδίκευση η ενίσχυση της ελκυστικότητας της περιοχής των αστικών κέντρων Αγρινίου – Θέρμου, των λιμνών, της ορεινής ζώνης και των πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων της περιοχής, μέσω ειδικών δράσεων και προγραμμάτων.
– Στο πλαίσιο των γενικότερων κατευθύνσεων για εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα παραγωγής αλλά και την ενίσχυση, οργάνωση και συντονισμό των δράσεων βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, θεωρείται απαραίτητη η δημιουργία στο Αγρίνιο Παρατηρητήριο/ Ινστιτούτο Ανάπτυξης του Αγροτικού Χώρου, σύμφωνα με πρόσφατη πρόταση του Επιμελητηρίου Αιτ/νιας.
-Η άμεση πολεοδόμηση της περιοχής του νέου Γενικού Νοσοκομείου – ΚΤΕΛ Αγρινίου θεωρείται απαραίτητη με στόχο την άρση της επικινδυνότητας και τη βελτίωση της προσβασιμότητας στις κύριες αυτές αστικές λειτουργίες της ΠΕ Αιτ/νιας. Η πολεοδόμηση πρέπει να συνδυασθεί με ειδική χωροταξική μελέτη Προστασίας και Ανάδειξης Λίμνης Λυσιμαχείας. Ταυτόχρονα, η κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας και η υπαγωγή του στο Παν. Πάτρας, θέτει το πολεοδομικό πρόβλημα της προς παραχώρηση έκτασης της Πανεπιστημιούπολης στο παλιό αεροδρόμιο.
– Ανάδειξη Ιεράς Μονής Αγίου Κοσμά Αιτωλού και Μέγα Δένδρου σαν κέντρο θρησκευτικού τουρισμού.
– Δημιουργία Κέντρου Βυζαντινού και Μεταβυζαντινού Πολιτισμού στην Άνω Μυρτιά στο Δ. Θέρμου
– Αναβάθμιση του Κέντρου Περιβάλλοντος Λίμνης Τριχωνίδας στο Μέγα Δένδρο.
– Ολοκλήρωση του εσωτερικού οδικού δικτύου και των λοιπών υποδομών.
Για τους πρώην Δήμους Παραβόλας, Παρακαμπυλίων και Παναιτωλικού:
– Σχεδιασμός ανάπτυξης ήπιων μορφών αγροτοτουρισμού σε σχέση με την ανάπτυξη των λιμνών και τη σύνδεση με την Ευρυτανία.
– Θα ήταν επίσης χρήσιμο να συγκεκριμενοποιηθούν οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού που αφορούν την ορεινή ζώνη, θρησκευτικός, περιβαλλοντικός, τουρισμός, η χάραξη Ευρωπαικού Μονοπατιού διαδρομών πεζοπορίας κλπ.
– Ολοκλήρωση οδικών και λοιπών τεχνικών υποδομών.
Για τους πρώην Δήμους Αρακύνθου – Μακρυνείας – Θεστιέων- Αγγελοκάστρου:
– Σχεδιασμός προοπτικών θρησκευτικού και πολιτιστικού τουρισμού.
– Ολοκλήρωση οδικών και λοιπών τεχνικών υποδομών.
Για τους πρώην Δήμους Νεαπόλεως και Στράτου:
– Ανάδειξη και αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου Στράτου, της λίμνης Καστρακίου και της κοίτης και κοιλάδας του Αχελώου.
– Ολοκλήρωση οδικών και λοιπών τεχνικών υποδομών.