GAIA

GAIA

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Τρέξτε για σπίτι με πολλές δόσεις: Οι εργολάβοι ξεπουλάνε! - Και που να βρεθούν λεφτά;

Τρέξτε για σπίτι με πολλές δόσεις: Οι εργολάβοι ξεπουλάνε! - Και που να βρεθούν λεφτά;
«Γη και ύδωρ» προσφέρουν πλέον οι εργολάβοι οικοδομών, προκειμένου να βρουν αγοραστές και να «ξεφορτωθούν» τα περίπου 200.000 διαμερίσματα που έχουν «στοκάρει» την τελευταία. Στην προσπάθειά τους να πουλήσουν όσο όσο, προτού τεθεί σε ισχύ ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων από τις αρχές του 2014, οι κατασκευαστές έγιναν...
τραπεζίτες και ουσιαστικά δημιουργούν τα δικά τους χρηματοδοτικά πακέτα. Αντικαθιστούν έτσι την αδυναμία των τραπεζών να χορηγήσουν στεγαστικά δάνεια, χωρίς πάντως να δίνουν οι ίδιοι χρήματα στους υποψήφιους αγοραστές.
Το νέο εργαλείο προώθησης των απούλητων σπιτιών τους προβλέπει ουσιαστικά την καταβολή προκαταβολής και την αποπληρωμή σε δόσεις με τη μορφή... ενοικίου. Δηλαδή ο αγοραστής πληρώνει ένα μέρος του συνολικού ποσού και συμφωνεί με τον εργολάβο για την πληρωμή του υπολοίπου σε 5, 10 ή 15 χρόνια με την καταβολή μηνιαίου ποσού.
Οι προτάσεις 
Ο εργολάβος με τον αγοραστή υπογράφουν ένα συμφωνητικό, που όμως δεν είναι το τελικό συμβόλαιο, καθώς ο πρώτος κάνει παρακράτηση κυριότητας και ο δεύτερος έχει το δικαίωμα της χρήσης και της άρσης της παρακράτησης μόλις συμπληρωθεί ο χρόνος που συμφωνήθηκε.
Για παράδειγμα, γνωστή οικοδομική εταιρεία, που δραστηριοποιείται στην αγορά της Δυτικής και Νοτιοδυτικής Αττικής έχει δημιουργήσει σειρά χρηματοδοτικών πακέτων, προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα της μη χορήγησης στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες. Οπως διαφημίζει:
Για δυάρι διαμέρισμα ο αγοραστής μπορεί να πληρώσει μετρητά από 20.000 ευρώ και πάνω και στη συνέχεια μπορεί να πληρώνει από 350 ευρώ μηνιαίως και με εξόφληση έως 12 χρόνια. Ουσιαστικά το σπίτι αυτό κοστίζει περί τις 70.000 ευρώ, η προκαταβολή είναι 20.000 ευρώ, ελάχιστο ποσό, και τα υπόλοιπα 50.000 μπαίνουν σε δόσεις των 350 ευρώ τον μήνα για 12 χρόνια. Βεβαίως, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του αγοραστή η δόση αυξάνεται και αντίστοιχα μειώνεται ο χρόνος εξόφλησης. Η ίδια εταιρεία για τριάρι διαμέρισμα ζητά προκαταβολή από 40.000 ευρώ και μηνιαία δόση από 500 ευρώ. Μπορεί ουσιαστικά να χρηματοδοτεί έως και το 80% της συνολικής αξίας.
Αλλη εταιρεία, που δραστηριοποιείται στην Εκάλη, προσφέρει 5ετή χρηματοδότηση του ακινήτου, δηλαδή πληρωμή προκαταβολής και δυνατότητα εξόφλησης έως και 60 μήνες.
Τα οφέλη από το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο είναι πολλά και για τις δύο πλευρές. Ο κατασκευαστής «ξεφορτώνεται» ακίνητα που επί χρόνια έμεναν στα αζήτητα και εγγράφει έσοδα στην εταιρεία του. Μπορεί έτσι να μείνει ζωντανός μέχρι να περάσει η κρίση στην κτηματαγορά αλλά και να διεκδικήσει χρηματοδότηση από την τράπεζα για άλλες επενδύσεις.
Πολύ σημαντικό επίσης ότι έξι μήνες πριν τεθεί σε ισχύ ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων οι εργολάβοι προσπαθούν να πουλήσουν τα χιλιάδες άδεια διαμερίσματα έτσι ώστε να μην πληρώσουν φόρο. Υπενθυμίζεται ότι το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ οι εργολάβοι το γλίτωναν κόβοντας το ρεύμα, όμως ο νέος φόρος που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2014 θα επιβάλλεται και στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Ετσι οι κατασκευαστές θα υποχρεωθούν να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ για τα απούλητα διαμερίσματα.
Οταν πουλήσουν τα ακίνητα με τα παραπάνω πακέτα χρηματοδότησης, τα χαράτσια αναλαμβάνουν οι ιδιοκτήτες, ωστόσο η παρακράτηση κυριότητας παραμένει στον εργολάβο μέχρι τη λήξη του συμφωνητικού και την υπογραφή του τελικού συμβολαίου.
Το συμφωνητικό
Χωρίς επιτόκια και ψιλά γράμματα
Ο κατασκευαστής χωρίς να βγάλει από την τσέπη του χρήματα γίνεται «τράπεζα» και εισπράττει μηνιαία δόση από τον αγοραστή, ο οποίος πληρώνει ένα είδος ενοικίου, με δικαίωμα στο τέλος να γίνει ο κύριος ιδιοκτήτης του ακινήτου.
Από την πλευρά του ο αγοραστής πληρώνοντας μια μικρή προκαταβολή πλέον του ενοικίου μπορεί να αποκτήσει σπίτι χωρίς να εμπλακεί με τραπεζικά δάνεια και να επιβαρυνθεί με τόκους.
Η συναλλαγή γίνεται μόνο με τον εργολάβο, χωρίς εμπλοκή τρίτων και χωρίς φυσικά το «κυνήγι» των τραπεζών για χορήγηση δανείου, με τις αιτήσεις που κατατίθενται να «κόβονται» σε ποσοστό πάνω από 90%. Βεβαίως σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής της δόσης-ενοικίου για μεγάλο χρονικό διάστημα θα υπάρχουν ρήτρες, όπως το να χάσει την προκαταβολή που έδωσε.
Πέρα από τα νέα «χρηματοδοτικά πακέτα» χωρίς μεσολάβηση της τράπεζας η... καλύτερη παροχή προς τους αγοραστές τα τελευταία χρόνια είναι η γενναία έκπτωση τιμών. Από το 2008 κι έπειτα οι τιμές των σπιτιών έχουν υποχωρήσει από 20% έως 50%, ανάλογα με την περιοχή και την οικονομική κατάσταση του εργολάβου. Για παράδειγμα, κατασκευαστής με απούλητα σπίτια στην περιοχή της Παλλήνης δίνει μεζονέτες ακόμη και 100.000 ευρώ φθηνότερες σε σύγκριση με την τιμή που ζητούσε το 2009. Πουλάνε δηλαδή σε τιμές κόστους, προκειμένου να ξεφορτωθούν τα χιλιάδες άδεια διαμερίσματα.
Βασίλης Σ. Κανέλλης
πηγή: frognews.gr