Χαρακτήρισε την δήλωση σε blog ως παλαιοκομματική και «κατόπιν ενεργειών μου» η οποία ενεργοποίησε το Πατρινό σύστημα
Τις ευθύνες των κυβερνητικών παραγόντων που επιφύλασσαν πρωτοφανή εμπαιγμό σε βάρος της περιοχής Μεσολογγίου και του νομού ανέδειξαν σε συνέντευξη ο δήμαρχος Μεσολογγίου Π. Κατσούλης και ο πρόεδρος του ΤΕΙ Β. Πολίτης.
Με ένα χειμαρρώδη λόγο ο κ. Κατσούλης εστίασε κυρίως στον Μ. Σαλμά ως υπεύθυνο γι’ αυτή ...
την τραγική εξέλιξη που στιγματίζει το μέλλον της πόλης. Εκτός αυτών όμως ο δήμαρχος ανέδειξε τις αντιφάσεις, αλλά και την αδυναμία συνολικά του πολιτικού προσωπικού του νομού να υποστηρίξουν τον δίκαιο αγώνα.
Αρχικά έκανε απολογισμό των ενεργειών που έλαβαν χώρα τονίζοντας πως δημιουργήθηκαν συμμαχίες σε πολλαπλό επίπεδο που έφεραν μια ομόθυμη υποστήριξη του αιτήματος. «Χτίσαμε συμμαχίες με Αγρίνιο, Ναύπακτο κ.α., υπήρξε αγώνας μέχρις εσχάτων και χρησιμοποιήθηκαν τα πάντα», τόνισε ο δήμαρχος και ως αποτέλεσμα αυτών περιέγραψε τις δεσμεύσεις που υπήρξαν: Από τους πολιτικούς αρχηγούς της συγκυβέρνησης, αλλά και από τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο προς τον πρόεδρο της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων. «Την 10η μέρα της απεργίας πείνας και ενώ βρισκόμουν στο νοσοκομείο δέχθηκα τηλεφώνημα από τον διευθυντή του υπουργού κ. Λάσκαρη που μου είπε ότι η έδρα είναι στο Μεσολόγγι ενώ με προέτρεψε να σταματήσω την απεργία πείνας», ανέφερε.
Ως καθοριστικό σημείο που επέφερε την μεγάλη ήττα ο κ. Κατσούλης περιέγραψε την δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας και βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μ. Σαλμά σε μεσολογγίτικο blog. «Η δήλωση Σαλμά περιέπλεξε το θέμα, ήταν παλαιοκομματική, πολιτικάντικη, εντασσόμενη στην τακτική «κατόπιν ενεργειών μου», εξήγησε και είχε ως αποτέλεσμα, κατά τον δήμαρχο, να ενεργοποιηθεί το σύστημα της Πάτρας και ο αγώνας να χαθεί σε καθαρά πολιτικό επίπεδο. «Όταν εκδηλώθηκαν οι αντιδράσεις των Αχαιών οι πολιτικοί του νομού σιώπησαν ως άβουλοι και μοιραίοι», συνέχισε ο δήμαρχος για να τονίσει πως η ήττα δεν ήταν λόγω… ασυνεννοησίας, όπως ήθελαν να παρουσιάσουν κάποιοι, αλλά εξαιτίας της αβουλίας των υπουργών. «Σε κάποιους μετράει η υπουργική καρέκλα περισσότερο από τα δίκια αιτήματά μας», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος του ΤΕΙ εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για τη στάση της πολιτείας, που, ενώ έβαλε στο διάλογο όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ζητώντας τους να καταθέσουν προτάσεις, δεν έλαβε καθόλου υπόψη του μόνο αυτές του ΤΕΙ Μεσολογγίου. Επίσης αναφέρθηκε και στα πρακτικά ζητήματα που προκύπτουν από την απώλεια της έδρας, αφού, ως προσωρινή διοίκηση μέχρι να εκλεγούν τα νέα όργανα, θα είναι αυτή του ΤΕΙ Πάτρας, χωρίς εκπροσώπηση από το ΤΕΙ Μεσολογγίου, την ίδια ώρα μάλιστα που το Αχαικό εκπαιδευτικό ίδρυμα δεν μπήκε στη διαδικασία εκλογής εξωτερικού συμβουλίου. Ο κ. Πολίτης αισθάνθηκε την ανάγκη να ευχαριστήσει έναν έναν όλους όσους στήριξαν και βοήθησαν τον αγώνα του Μεσολογγίου, μεταξύ των οποίων βρίσκονται οι: Ν. Κορδόσης, Ρ. Φλώρου, Μ. Θεοφιλάτος, Λ. Κολώνας, Χρ. Βερελής, βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Αιτ/νίας, Κ. Σύρρος, Ν. Καραπάνος, ενώ στην αρχή κοντά στη διεκδίκηση ήταν και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κ. Καραγκούνης, ο οποίος μετά το σάλο που ξέσπασε από τη μοιραία δήλωση Σαλμά, έκοψε κάθε επαφή με το εκπαιδευτικό ίδρυμα του Μεσολογγίου. Ιδιαίτερη ήταν η βοήθεια και η στήριξη της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία βρισκόταν κοντά στο αίτημα του Μεσολογγίου.
Η συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΙ θύμιζε περισσότερο μνημόσυνο, αφού «το κεφάλαιο ΤΕΙ έκλεισε» όπως υπογράμμισε στην αρχή της τοποθέτησής του και ο κ. Κατσούλης. Ωστόσο όμως ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Γ. Ατσαλάκης, ο οποίος ήταν από τους πρωτεργάτες του αγώνα, θέλησε να δώσει μια νότα αισιοδοξίας, λέγοντας ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί για την προσωρινή παραμονή του ΘΕΚΑ στο Μεσολόγγι, τουλάχιστον έως ότου δημιουργηθούν οι εγκαταστάσεις στην Αμαλιάδα. Ο δικηγορικός σύλλογος θα καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα για την παραμονή του τμήματος στο Μεσολόγγι, ενώ ταυτόχρονα θα καταθέσει και μήνυση εναντίον του γ.γ. του υπουργείου Παιδείας για παράβαση καθήκοντος και απιστία.
πηγή: Αιχμή Μεσολογγίου (μέσω aerasnews.gr)