Με αφορμή την ένταξη της ανάπλασης του δημοτικού πάρκου Αγρινίου και την επικείμενη δημοπράτηση του έργου, κίνηση πολιτών καταθέτει προτάσεις, ενώ μια ομάδα κατοίκων διαμαρτύρεται για όσα σχεδιάζεται να γίνουν με βάση την μελέτη
Να θυμίσουμε πως το έργο της ανάπλασης, ύψους 4,7 εκατομ. ευρώ, είναι από τα πρώτα που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα των αστικών αναπλάσεων του ΕΣΠΑ και μετά από επαφές και διαβουλεύσεις, έγιναν και αλλαγές στην αρχική μελέτη και γενικά κρίνεται πως έχει την αποδοχή της μεγάλης πλειοψηφίας των Αγρινιωτών.
Παράλληλα , ο δήμος Αγρινίου, έχει καταθέσει και μια ακόμη πρόταση για την ανάπλαση των δρόμων κλπ πέριξ του πάρκου, ώστε να επιτευχθει μια συνολική ανάπλαση της περιοχής.
Πάντως, δεν παύουν να υπάρχουν και φωνές πολιτών που διαφωνούν.
Σήμερα διανεμήθηκε στο τοπικό τύπο, ανακοίνωση – επιστολή «Κίνησης Πολιτών για την προστασία και ανάπλαση του Δημοτικού πάρκου Αγρινίου» όπου παραθέτονται παρατηρήσεις, ενώ μια άλλη ομάδα «κατοίκων και Γονέων» εκφράζει την αντίθεση της στις προβλεπόμενες παρεμβάσεις.
Οι ανακοινώσεις, έχουν ως έξης:
Παράλληλα , ο δήμος Αγρινίου, έχει καταθέσει και μια ακόμη πρόταση για την ανάπλαση των δρόμων κλπ πέριξ του πάρκου, ώστε να επιτευχθει μια συνολική ανάπλαση της περιοχής.
Πάντως, δεν παύουν να υπάρχουν και φωνές πολιτών που διαφωνούν.
Σήμερα διανεμήθηκε στο τοπικό τύπο, ανακοίνωση – επιστολή «Κίνησης Πολιτών για την προστασία και ανάπλαση του Δημοτικού πάρκου Αγρινίου» όπου παραθέτονται παρατηρήσεις, ενώ μια άλλη ομάδα «κατοίκων και Γονέων» εκφράζει την αντίθεση της στις προβλεπόμενες παρεμβάσεις.
Οι ανακοινώσεις, έχουν ως έξης:
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
ΠΡΟΣ:
Τον Δήμο Αγρινίου
Δήμαρχο κ. Παύλο Μοσχολιό,
Πρόεδρο Δ.Σ. κ. Γεώργιο Γρίνο
κ.κ. Αντιδημάρχους, Δημοτικούς Συμβούλους
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Αγρινίου
- Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου Δήμου Αγρινίου
- Διεύθυνση Νεωτέρων Μνημείων, ΥΠΠΟ — Πάτρα
- Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Κατσιφάρα
- Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Υπουργό κ. Αθανάσιο Τσαφτάρη
Στην τελευταία μελέτη για την ανάπλαση του πάρκου από την τεχνική υπηρεσία του δήμου Αγρινίου παρατηρούμε τα εξής:
Η μελέτη υστερεί στην αποτύπωση των δένδρων και των άλλων μικρότερων φυτών του πάρκου (βοτανολογική αποτύπωση) απαραίτητη για την επέμβαση στο Πάρκο.
Η περιγραφή των διαδρόμων, το δάπεδο, τα διαχωριστικά φυτά (λιγούσια) και τα προτεινόμενα κράσπεδα από μπετόν δεν ανταποκρίνονται στην αρχιτεκτονική των κήπων. Δηλαδή η επίστρωση με κουρασάνι είναι απαράδεκτη καθότι το υλικό είναι συνδετικό / ενδιάμεσο και χρησιμοποιείται σε τοιχοποιίες και πλακοστρώσεις. Τα δε κράσπεδα από μπετόν είναι λίαν επικίνδυνα για τους πεζούς επισκέπτες. Τα διαχωριστικά φυτά Θα πρέπει να συμπληρωθούν ώστε να διαχωρίζουν το χώρο μεταξύ των διαδρόμων και των χώρων πρασίνου. Η προσπάθεια κατάργησης των διαχωριστικών φυτών και η ενοποίηση του χώρου πρασίνου αλλάζει το χαρακτήρα του πάρκου που έχει εξ αρχής.
Η αρχιτεκτονική του πάρκου, δηλαδή, τα σταθερά κτίσματα, πάγκοι, περίπτερα, είσοδοι και πλακοστρώσεις δαπέδων σε εισόδους και έμπροσθεν του ναού αποτελούν μια παραφωνία ως προς τη χρήση των υλικών όπως μάρμαρο, κυβόλιθοι από μπετόν, πλάκες από μπετόν (καπάκια τοιχοποιίας) και ξύλο σε σύνθεση χωρίς αισθητική ισορροπία. Προτείνεται η ομοιομορφία φυσικών υλικών (πέτρα και ξύλο).
Η περίφραξη από την οδό Ελ. Βενιζέλου να συντηρηθεί ως είχε εκ κατασκευής. Ας σημειωθεί ότι σι δύο σιδερένιες πόρτες έχουν εξαφανιστεί και Θα ήταν καλό να αντικατασταθούν με νέες παρόμοιου σχεδίου, αφού πρώτα επαναλειτουργήσει η παλαιά είσοδος στο τέρμα Παπαστράτου. Τα τοιχία στη Δυτική και Βόρεια πλευρά αποτελούνται στο εσωτερικό τους μέρος από τοιχίο με μπετόν και περίφραξη από κάγκελο απαράδεκτης αισθητικής μορφής. Θα Πρέπει να επενδυθούν με πέτρα και το κάγκελο ή να αντικατασταθεί ή να βελτιωθεί αισθητικά καθώς και οι υφιστάμενες σιδερένιες πόρτες. Στην Ανατολική πλευρά να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από τις ρίζες των ευκαλύπτων με απομάκρυνση των δυο ευκαλύπτων που δημιούργησαν τις ρωγμές στη μάντρα, να αποκατασταθούν τα συγκεκριμένα σημεία της μάντρας και όχι να απομακρυνθεί η τοιχοποιία με δημιουργία πρανούς.
Χρειάζεται προσοχή στα προτεινόμενα σιντριβάνια. Βελτίωση της παιδικής χαράς. Στα παρτέρια πίσω από την εκκλησία έως τα πλατάνια να μπουν λουλούδια.
Το κηποθέατρο να βελτιωθεί με προσθήκη wc, κυλικείου, καμαρινιών. Το περίπτερο να αλλάξει χρήση και να μετατραπεί σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Πιθανώς να επενδυθεί με πέτρα κατόπιν ειδικής μελέτης και να αξιοποιηθεί η ταράτσα. Η δεξαμενή να παραμείνει ως έχει, να επισκευαστεί και να επενδυθεί με πέτρα . Συντήρηση από κηπουρούς και ανθρώπους της καθαριότητας. Δημιουργία δημόσιων σε χώρο του πάρκου. 24ωρη φύλαξη
Ας μελετήσει η τεχνική υπηρεσία του δήμου Αγρινίου και κάθε εμπλεκόμενη σχετική υπηρεσία του δημοσίου την μελέτη του πάρκου του Πεδίου του Άρεως στην Αθήνα για να δει τον τρόπο και τους στόχους του μελετητή αρχιτέκτονα διεθνούς εμβέλειας Αλέξανδρου Τομπάζη. Το παράδειγμά του θα είναι λίαν χρήσιμο εν προκειμένω.
Για τη Συντονιστική Επιτροπή
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΤΩ/ΝΙΑΣ
Η Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
ΜΑΙΡΗ ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ
Καθηγήτρια Συγγραφέας Γεωπόνος
ΠΑΝΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Η Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας
ΜΑΙΡΗ ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Φιλόλογος
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Οι κάτοικοι της περιοχής του δημοτικού Πάρκου Αγρίνιου και όχι μόνο, θεωρούμε πως οι εργασίες ανάπλασης του Πάρκου από το δήμο Αγρινίου θα είναι η Καταστροφή της υφιστάμενης από χρόνια χρήσης του Πάρκου.
Σύμφωνα με τη μελέτη της ανάπλασης του Πάρκου, η απομάκρυνση των περιμετρικών τοιχίων, η αλλαγή της δενδροφύτευσης, η δημιουργία περισσότερων εισόδων και άλλες ακαλαίσθητες επεμβάσεις, αλλάζουν το χαρακτήρα του πάρκου κάνοντάς το απροστάτευτο από κάθε ξένο προς τα πάρκα στοιχείο και επικίνδυνο χώρο για τους επισκέπτες, αφού ενοποιείται με τη γύρω περιοχή.
Ως γονείς και κάτοικοι της περιοχής —αν γίνει κάτι τέτοιο- δεν Θα μπορούμε να στείλουμε τα παιδιά μας στην παιδική χαρά και ούτε οι ίδιοι να πλησιάσουμε. Για αυτό διαμαρτυρόμαστε και υπογράφουμε το παρόν κείμενο ζητώντας να μην γίνει Καμία αλλαγή στην υπάρχουσα μορφή του Πάρκου. Ωστόσο ζητάμε από το δήμο Αγρινίου τη σωστή συντήρηση στην υπάρχουσα μορφή και χρήση του Πάρκου.
Πολίτες και Γονείς της περιοχής του Πάρκου