GAIA

GAIA

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Σεμινάριο με θέμα: «Αειφόρος Ανάπτυξη: Δικαίωμα στο μέλλον»

Αειφόρος Ανάπτυξη: Δικαίωμα στο Μέλλον


H φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ( 5 Ιουνίου 2011) είναι αφιερωμένη από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στα Δάση και στις υπηρεσίες που αυτά προσφέρουν στην ανθρωπότητα.  Παράλληλα η UNESCO αφιερώνει το φετινό έτος στα Ανθρώπινα Δικαιώματα συνεργασία με το Υπ. Παιδείας.

Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου αξιοποιώντας αυτή  την ευτυχή συγκυρία συνδιοργανώνει με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ν. Αιτωλοακαρνανίας  Σεμινάριο με θέμα «Αειφόρος Ανάπτυξη- Δικαίωμα στο Μέλλον» θέλοντας να αναδείξει την σχέση της έκφρασης  των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την εξασφάλιση αειφόρων υπηρεσιών από το περιβάλλον και ιδιαίτερα τα δασικά οικοσυστήματα. Προϋπόθεση της άσκησης δικαιωμάτων είναι η τήρηση υποχρεώσεων και η ευθύνη να εξασφαλίσουμε τα δικαιώματα των επόμενων γενεών για να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες  και φιλοδοξίες. Μέσω μιας Αειφόρου Ανάπτυξης μπορούμε να  τους κληροδοτήσουμε  φυσικό κεφάλαιο όπως πχ τον δασικό πλούτο, ικανό να συμβάλλει στην ευημερία στο μέλλον .

 Αντικείμενο του Σεμιναρίου θα είναι ο ρόλος του Φορέα Διαχείρισης σε επίπεδο Εθνικό Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου Αιτωλικού, το Δίκαιο και τα Δασικά Οικοσυστήματα, η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ταξιδεύοντας στο περιβάλλον, η Προστασία του δικαιώματος σε ένα υγιές περιβάλλον καθώς επίσης και το δικαίωμα στο περιβάλλον σε σχέση με την εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Ομιλητές θα είναι στελέχη του Φορέα Διαχείρισης, καθηγητές του ΤΕΙ Μεσολογγίου καθώς επίσης και οι υπεύθυνοι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Αιτωλοακαρνανίας.

Το  σεμινάριο που απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη θα πραγματοποιηθεί στις 26 Μαΐου 2011  και ώρα 8:30-14:30 στο Τρικούπειο Μέγαρο Μεσολογγίου.


Σεμινάριο με θέμα
«Αειφόρος Ανάπτυξη:  Δικαίωμα στο μέλλον»


Διοργάνωση

Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου



Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Νομού Αιτωλοακαρνανίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Δ/ΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Νομού Αιτωλοακαρνανίας


ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ





08.30                   Εγγραφές – Χαιρετισμοί.
09. 00                  Καλωσόρισμα και παρουσίαση από τους Υπευθύνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας Θεόδωρο Τσιλίκα και Δευτεροβάθμιας Παύλο Καλογερά, καθώς και  από  εκπρόσωπο του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού.
09.30                   Εισήγηση του Τσιλίκα Θεόδωρου MSc, Υπεύθυνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Αιτωλοακαρνανίας, με θέμα:  «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Ανθρώπινα Δικαιώματα».
10.00                   Εισήγηση του Σελιμά  Ιωάννη, Περιβαλλοντολόγου – Μ.Sc, Σύμβουλος Διαχείρισης Περιβάλλοντος Φ.Δ/Λ.Μ  με θέμα:  «Ο ρόλος του Φορέα Διαχείρισης στο Εθνικό Πάρκο».
10.30                   Εισήγηση του Κασβίκη  Ιωάννη, Περιβαλλοντολόγου-Μ.Sc, Φ.Δ/Λ.Μ   με θέμα:  «Δίκαιο και δασικά οικοσυστήματα».

11:00               ΔΙΑΛΛΕΙΜΑ

ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ


11.30                   Εισήγηση του Καλογερά Παύλου, MSc, Υπεύθυνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Αιτωλοακαρνανίας,  με θέμα:  «Ταξιδεύοντας στο Περιβάλλον,  Γνωρίζοντας τα δικαιώματά μου».
12:00                   Εισήγηση του Νικολόπουλου Παναγιώτη, Δρ. Νομικής, καθηγητή του ΤΕΙ Μεσολογγίου, με θέμα:  « Η προστασία του δικαιώματος σε ένα υγιές περιβάλλον»
12.30                   Εισήγηση του Μπαλτά Γεωργίου, Δρ. Νομικής, Δικηγόρου, καθηγητή ΤΕΙ Μεσολογγίου, με θέμα: « Το δικαίωμα στο περιβάλλον και η εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων»
01:00                   Ερωτήσεις – Συμπεράσματα από το σεμινάριο.
01. 30                  Λήξη Σεμιναρίου    





·               Ημερομηνία διεξαγωγής:  Πέμπτη 26 Μαΐου 2011
·               Ώρα διεξαγωγής:  8:30 π. μ -  2:00 μ. μ.
·               Χώρος διεξαγωγής:  Τρικούπειο Μέγαρο Μεσολογγίου