GAIA

GAIA

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Υγειονομικοί έλεγχοι σε σχολεία

kilikeioΕντολή για διενέργεια ελέγχων ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς, έδωσε η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στις Διευθύνσεις των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας.
Όπως τονίζει στην απόφαση η Γενική Διευθύντρια Διονυσία Σαμαντά, ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς, επισημαίνεται η ανάγκη διενέργειας υγειονομικών ελέγχων στα σχολεία, ημερήσια και νυχτερινά, όλων των βαθμίδων και κατηγοριών, ιδιωτικών, δημοσίων και βρεφονηπιακών –παιδικών σταθμών, με στόχο την τήρηση των κανόνων υγιεινής στους χώρους αυτούς....

Έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην εφαρμογή των υγειονομικών διατάξεων σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις διασφάλισης των συστημάτων ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης απορριμμάτων, ούτως ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ανθυγιεινών εστιών και να προστατεύεται η υγεία των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί και στην τήρηση των υγειονομικών κανόνων στα κυλικεία, προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση των όρων και προϋποθέσεων των σχετικών υγειονομικών διατάξεων, καθώς και στο κατά πόσο τα κυλικεία τηρούν την νέα υγειονομική διάταξη (αρ.πρ.Υ1γ/Γ.Π/οικ.81025/27-8-2013 –ΑΔΑ:ΒΛ94Θ-83Λ), σχετικά με τα επιτρεπόμενα προς πώληση είδη και στο κατά πόσο συμβάλλουν με τη λειτουργία τους στην διατροφική διαπαιδαγώγηση των παιδιών.
Οι σχετικές υγειονομικές εκθέσεις επιθεώρησης θα διαβιβάζονται αρμοδίως για την αποκατάσταση τυχόν παρατηρήσεων στους υπεύθυνους των Δήμων και στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, με κοινοποίηση στον Διευθυντή του Σχολείου, τη Σχολική Επιτροπή και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του κάθε Σχολείου.
Κρίνεται σκόπιμο, να υπενθυμίσουμε ότι οι υγειονομικοί έλεγχοι πρέπει να επεκταθούν και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που λειτουργούν γύρω και σε μικρή απόσταση από τα σχολικά συγκροτήματα, δεδομένου ότι στο παρελθόν έχουν διαπιστωθεί υγειονομικές παραβάσεις.
Στις περιπτώσεις που, κατά τη διενέργεια των υγειονομικών ελέγχων διαπιστωθούν παραβάσεις ή παραλήψεις, θα εφαρμόζεται με αυστηρότητα η ισχύουσα υγειονομική νομοθεσία , προς κάθε κατεύθυνση, με την επιβολή κυρώσεων, με στόχο πάντα την προστασία της δημόσιας υγείας.