GAIA

GAIA

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Να αξιολογούνται όλοι οι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι


apo-siasosΓράφει ο Καθηγητής  Χρήστος Γερ. Σιάσος.
Σαρωτικές αλλαγές ετοιμάζει η Κυβέρνηση για τις αυτοδιοικητικές Εκλογές που θα διεξαχθούν το Μάιο του 2014. Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών για τους υποψήφιους Δημάρχους προβλέπεται ενιαίο ψηφοδέλτιο από το οποίο θα εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή με το 42% και αν δεν εκλεγεί οι δύο πρώτοι σε σταυρούς υποψήφιοι θα  αναμετρηθούν στο β΄ γύρο.
Για τους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους θα υπάρξει  ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο και εδώ βλέπουμε ότι καταργείται η έννοια της συμπολίτευσης, της αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος και όλοι μαζί θα πρέπει να δουλεύουν για το καλό της Πόλης, να σέβονται και να υπηρετούν τον Πολίτη.
Ο υπογράφων, στις 14 Ιανουαρίου αυτού του χρόνου είχα δημοσιεύσει άρθρο μου με .....
τίτλο: « Οι νέες συνθέσεις των Δημοτικών Αρχών… μηνύματα… αναζητήσεις…». Τότε έγραφα μεταξύ των άλλων, «… αλλάζουν Αντιδημάρχους, εννοείται οι Δήμαρχοι, Προέδρους Δ. Σ. , Οργανισμών προκειμένου η Δημοτική Αρχή να πορευτεί…  μέχρι τις επόμενες εκλογές του Ιουνίου 2014. Άλλους Αντιδημάρχους, οι Δήμαρχοι, τους άλλαξαν γιατί έπρεπε να τους αλλάξουν, αυτοί ξέρουν… άλλους τους «έδιωξαν…» για λανθασμένες πράξεις και πολιτικές που ακολούθησαν τη διετία  που πέρασε και άλλοι έφυγαν από μόνοι τους γιατί δεν τα κατάφεραν και πάλι αυτοί ξέρουν…».
Τώρα με αυτό που κάνει η Κυβέρνηση, στην κάλπη του Μαΐου του 2014,  οι Πολίτες με τολμηρές αποφάσεις θα πρέπει να διώξουν τους ψεύτικους «βασιλιάδες». Ο δικομματισμός δεν υφίσταται πλέον και αυτό αναγκάζει τους αυτοδιοικητικούς να «ανασκουμπωθούν», τα «κομματικά χρίσματα» θα ανήκουν στο παρελθόν.
Ο υποψήφιος Δήμαρχος  θα πρέπει να τολμήσει και αυτός να επιλέξει τους συνεργάτες του, να τους αξιολογήσει ζητώντας τους,  για όχι, τα βιογραφικά τους και οι ίδιοι να καταθέσουν στον Αρχηγό τους ότι έχει σχέση με τις κοινωνικές του δραστηριότητες.
Ήρθε λοιπόν η ώρα που ο  υποψήφιος  Δήμαρχος  θα πρέπει  να είναι ακομμάτιστος  αυτός και ο συνδυασμός του, με βάσει τις αρχές του αείμνηστου Χρήστου Ευαγγελάτου,  έτσι έγραφα τότε, να έχει προσβάσεις σε όλους τους πολιτικούς χώρους, να έχει αμιγή πολιτική πορεία χωρίς παρεκκλίσεις, αλλά να μπορεί να προσεγγίσει όλους τους αναποφάσιστους και απολίτικους από όποιο πολιτικό χώρο  και αν προέρχονται… να μην δέχεται βαρονίες … μηχανισμούς – ίντριγκες.
Να είναι ηγέτης, με ήττα κεφαλαίο.  Ο κόσμος βαρέθηκε τους «σωτήρες».  Έχει ανάγκη να στηριχθεί πλέον σε ανθρώπους που να  είναι αποτελεσματικοί, να πονάνε την Πόλη τους, να τους διακρίνει  συνέπεια και μετριοπάθεια.
Όπως έχουν διαφοροποιηθεί σήμερα τα τεκταινόμενα στην Κοινωνία μας ζητούμενο  για τους νέους ηγέτες μας είναι η πίστη στους θεσμούς  της Εκκλησίας, της Πατρίδας, της Οικογένειας. Να έχει κριθή  και να έχει καταξιωθεί  για την προσφορά του στον τόπο του,  στην τοπική κοινωνία. Να είναι υπόδειγμα ήθους , να ασκεί τα καθήκοντά του με ανιδιοτέλεια και να γνωρίζει  από Διοίκηση. Να είναι χρήσιμος  και δημιουργικός, πιστός σε ιδέες, αξίες και ιδανικά. Αν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά τα έχει ο υποψήφιος Δήμαρχος θα έχει και ο ίδιος την απαίτηση το ίδιο να έχει και ο υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλός του, να λοιπόν γιατί χρειάζεται αξιολόγηση και να έχει πλούσιο μορφωτικό και κοινωνικό βιογραφικό . Είδωμεν.