GAIA

GAIA

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Σαν σήμερα πριν 10 χρόνια "έφυγε" ο Τάκης Παλκογιάννης


Ήταν μεσημέρι της 9ης Σεπτέμβρη του 2003 όταν μαθεύτηκε στο Μεσολόγγι η είδηση του αιφνίδιου θανάτου του Τάκη Παλκογιάννη στην Αθήνα, ύστερα από καρδιακό επεισόδιο.
Μια είδηση που σκόρπισε, όπως ήταν αναμενόμενο, θλίψη στην τοπική κοινωνία διότι ο Τάκης Παλκογιάννης ήταν ο πολιτικός που υπηρέτησε με ανιδιοτέλεια το κοινό καλό του τόπου τόσο από τη θέση του δημάρχου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου την περίοδο 1995-98, όσο και ως δημοτικός σύμβουλος επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας τις περιόδους 1986 – 90 και 1999 – 02 αλλά και παλαιότερα μέσω συλλογικών προσπαθειών.
Η δημαρχιακή του θητεία, χωρίς υπερβολή μπορεί να χαρακτηριστεί, μια από τις καλύτερες, αν όχι η καλύτερη των τελευταίων πενήντα χρόνων για το δήμο, αφού κατά το διάστημα αυτό ολοκληρώθηκαν, σχεδιάστηκαν και προγραμματίστηκαν μια σειρά έργων που δημιούργησαν, τις προϋποθέσεις για την ουσιαστική επίλυση των βασικών αναγκών της πόλης.
Ενδεικτικά υπενθυμίζουμε τις παρακάτω παρεμβάσεις:....


  • Ολοκληρώθηκε το έργο τηςυδροδότησης της πόλης του Μεσολογγίου, από τον Εύηνο δίνοντας τέλος σε ένα χρόνιο πρόβλημα της πόλης.
  • Σχεδιάστηκε και ξεκίνησε η διαδικασία κατασκευής του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου, ώστε να δοθεί τέλος στο περιβαλλοντικό έγκλημα της ανεξέλεγκτης καύσης και απόθεσης των σκουπιδιών στην Κλείσοβα.
  • Προτάθηκε και υιοθετήθηκε από το αρμόδιο υπουργείου δημοσίων έργων η κατασκευή των δυο νέων περιμετρικών και έτσι δόθηκε τέλος στο «μπάζωμα» της λιμνοθάλασσας και ταυτόχρονα η πόλη απέκτησε δυο νέες οδικές αρτηρίες εισόδου.
  • Σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν οι πεζόδρομοι στο ιστορικό κέντρο του Μεσολογγίου δίνοντας μια νέα ταυτότητα στην πόλη.
  • Ξεκίνησε από τη ΔΕΥΑΜ ο σχεδιασμός για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου αποχέτευσης και της ουσιαστικής λειτουργίας του Βιολογικού καθαρισμού, με αποτέλεσμα πλέον να σταματήσει η ανεξέλεγκτη διάθεση των λυμάτων στην Κλείσοβα.
  • Σχεδιάστηκε και ξεκίνησε η κατασκευή του ποδηλατοδρόμου της Τουρλίδας.

Για να επιτευχθούν όμως οι παραπάνω δράσεις απαιτούνταν, η συνεργασία με όλες τις βαθμίδες της διοίκησης, μια συνεργασία που παρά, τις όποιες κομματικές διαφορές της εποχής, υπήρχε και μάλιστα σε βαθμό παρεξηγήσεως…
Από ότι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ο Τάκης Παλκογιάννης, ως δήμαρχος Μεσολογγίου συνεργάστηκε και πέτυχε πολλά από τα παραπάνω, με ανθρώπους της «απέναντι» κομματικής πολυκατοικίας,  γιατί έβαζε πάνω από όλα το κοινό και όχι το κομματικό καλό.
Για να γίνουν οι νέες περιμετρικές και τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης συνεργάστηκε με τον τότε υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Χρίστο Βερελή.
Για να γίνει ο ΧΥΤΑ συνεργάστηκε με τον τότε νομάρχη Γιάννη Βαϊνά, τον τότε πρόεδρο της ΤΕΔΚΘύμιο Σώκο και με τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη, εξασφαλίζοντας για το δήμο, ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ χρηματοδότηση ύψους 1 δις. Δραχμών!
Πέρα των παραπάνω η θητεία του ακόμη και σήμερα σχολιάζεται θετικά, για τις παρεμβάσεις που έγιναν για την βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας. Όλοι έχουν να θυμηθούν την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας, αλλά και τη συνολική διοικητική λειτουργία του δήμου.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε επίσης, ότι στη θητεία του υπήρξε εξυγίανση των δημοτικών αλυκών και ορθολογική χωρίς ελλείμματα διαχείριση της ΔΕΥΑΜ, ενώ από την τότε αντιπολίτευση κανένας αρνητικός λόγος, δεν είχε υπάρξει για την οικονομική διαχείριση του δήμου.
Μια ενδεικτική πρακτική που ακολουθήθηκε για την εξασφάλιση της διαφάνειας ήταν ο τρόπος των αναθέσεων για τα μικρά έργα του δήμου. Σε συνεργασία με τον τοπικό σύλλογο εργοληπτών καταρτίστηκε λίστα και κυκλικά δινόταν οι αναθέσεις σε όλα τα μέλη του συλλόγου,  χωρίς να ευνοούνται οι «φίλα προσκείμενοι» στην παράταξή του.
Στη θητεία του ανέπτυξε συνεργασία εκτός των άλλων και με τον τότε δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η υποβολή πρότασης στην Ε.Ε. για την οικοτουριστική αξιοποίηση της Τουρλίδας, μια πρωτοβουλία που δυστυχώς δεν είχε συνέχεια από την επόμενη δημοτική αρχή.
Παράλληλα με αυτά ως δήμαρχος προσπαθούσε για την ανάδειξη της πόλης σε πανελλήνιο επίπεδο μέσω συνεργασιών, δράσεων και πρωτοβουλιών. Δεν θα ξεχάσουμε ότι το Μεσολόγγι το 1996 ήταν η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που έγινε διέλευση της Ολυμπιακής Φλόγας και στην συνέχεια τις επόμενες ολυμπιάδες καθιερώθηκε Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία. Μάλιστα πλάνα από την υποδοχή της φλόγας στο Μεσολόγγι χρησιμοποιήθηκαν λίγο αργότερα για να υποστηριχτεί ο φάκελος της Αθήνας για την διεκδίκηση των αγώνων. Μια πρωτοβουλία που ήταν το αποτέλεσμα των σχέσεων συνεργασίας με την Ε.Ο.Ε..
Επίσης στο πομπικό σκέλος των Εορτών Εξόδου υιοθετήθηκε η πρότασή του για συμμετοχή αγήματος της Προεδρικής Φρουράς, κάτι που από το 1995 γινόταν συνεχώς μέχρι και πέρυσι…
Φυσικά για να συμβούν όλα τα παραπάνω μερίδιο είχαν και οι συνεργάτες του στη δημοτική αρχή που κατείχαν θέσεις ευθύνης, ο αείμνηστος Παναγιώτης Γιαννόπουλος που καθόλη την τετραετία ήταν αντιδήμαρχος έργων και οικονομικών, οι κυρίες Ροδάνθη Φλώρου και Κάκια Θεοδωράκη που διετέλεσαν αντιδήμαρχοι πολιτιστικών, ο Νίκος Γκουβάτσος, που κι αυτός όπως και ο Γιάννης Κατσαρός, καθόλη την τετραετία ήταν πρόεδροι στη ΔΕΥΑΜ και τις δημοτικές αλυκές, αντίστοιχα και τέλος οι Παύλος Νίνης και Γιώργος Λύτραςπου ήταν πρόεδροι του δημοτικού συμβουλίου.
Κλείνοντας, το σημείωμα μας θέλουμε να τονίσουμε το πάθος και την αγάπη του αείμνηστου δημάρχου για την πόλη και τους πολίτες της, ένα πάθος και μια αγάπη που δεν περιοριζόταν στα κομματικά και παραταξιακά (σ.σ. του συνδυασμού του) στεγανά, με απώτερο στόχο την πρόοδο όλων.
Ακολουθεί το ρεπορτάζ από την κηδεία του Τάκη Παλκογιάννη έτσι όπως το δημοσιεύσαμε στην εφημερίδα «ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ» στις 11/9/2003:

«Η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου αποχαιρέτησε
τον ΤΑΚΗ ΠΑΛΚΟΓΙΑΝΝΗ
Τον άνθρωπο, τον αγωνιστή, τον Δήμαρχο

Χιλιάδες λαού τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία




Χιλιάδες κόσμου, επώνυμοι και ανώνυμοι, συνόδευσαν χθες στην τελευταία του κατοικία τον Δημήτρη Παλκογιάννη. Τον άνθρωπο που για 40 και πλέον χρόνια συνέδεσε το όνομά του με έναν διαρκή αγώνα για το Μεσολόγγι για την Αιτωλοακαρνανία.
Το βουβό κλάμα και τα δάκρια αυτών που κυριολεκτικά κατέκλυσαν τον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Παντελεήμονα αποτελούν την ύστατη επιβράβευση στον αξέχαστο δήμαρχο μας.
Μια συγκίνηση που μετατράπηκε σε αυθόρμητο χειροκρότημα του κόσμου όταν αντίκρυσε το φέρετρο σκεπασμένο με την σημαία του Δήμου της Ιερής μας Πόλης, ενός συμβόλου που θεσμοθετήθηκε επί της δημαρχίας του.
Ένας κόσμος που σιωπηλά συνόδευσε στο κοιμητήριο του Αγίου Λαζάρου τον αξέχαστο πολιτικό άνδρα του Μεσολογγίου υπό τα πένθιμα εμβατήρια της δημοτικής φιλαρμονικής, σε μια πομπή που στο πέρασμά της δεν άφησε ασυγκίνητους είτε τους καταστηματάρχες της διαδρομής είτε τους απλούς κατοίκους, όλοι έσκυψαν σε ένδειξη τιμής το κεφάλι τους.
Από το πρωί που έφθασε η σορός στο ναό εκατοντάδες ήταν οι συμπολίτες μας που υπομονετικά έσπευσαν να αφήσουν ένα λουλούδι στον αγαπημένο τους Τάκη.
Δεκάδες ήταν και τα στεφάνια που έστειλαν στην μνήμη του εκλιπόντος επώνυμοι και ανώνυμοι. Ανάμεσά τους διακρίναμε αυτά του προέδρου της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή, του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστου Βερελή, της Ν.Ε. του Συνασπισμού, του δ/τη του ιδ. Γραφείου του προέδρου της Ν.Δ. Γιάννη Αγγέλου,  των δημάρχων Αγρινίου, Αιτωλικού και Οινιάδων, του τ. βουλευτή Βασίλη Μαγγίνα, του τ. δημάρχου Μεσολογγίου Κώστα Ρεπάσου, της δημοτικής αρχής και των εργαζομένων του δήμου Μεσολογγίου, του συνδυασμού «Όραμα για το Μεσολόγγι», του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μεσολογγίου, του Εμποροβιομηχανικού συλλόγου, του Εργατικού Κέντρου, του πρώην προέδρου της ΔΕΥΑΜ Παναγιώτη Δαρλαμήτσου κ.π.α.
Δεκάδες επίσης ήταν αυτοί που αντί στεφάνου κατέθεσαν χρήματα σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και απέστειλαν συλλυπητήρια τηλεγραφήματα.
Χωρίς να μπορούν να κρύψουν την συγκίνηση τους κατά την εξόδιο ακολουθία βουβοί πάνω από την σορό απ’ την μια πλευρά η αγαπημένη του σύντροφος Μαρία και τα συγγενικά του πρόσωπα και απ’ την άλλη οι βουλευτές Νίκος Αγγελόπουλος, Μάριος Σαλμάς και Ανδρέας Μακρυπίδης, ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Σταμάτης, ο δήμαρχος μεσολογγίου Γιώργος Πρεβεζάνος και σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο, οι τ. βουλευτές Ανδρέας καραγκούνης και Γιώργος Αλεξόπουλος, οι πολιτευτές Απόστολος Κωστόπουλος και Βασίλης Παπασάικας.
Μετά το τέλος της ακολουθίας ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ανέγνωσε το ψήφισμα του σώματος και στην συνέχεια για το έργο και τη ζωή του αείμνηστου Τάκη Παλκογιάννη μίλησαν ο δήμαρχος μεσολογγίου Γιώργος Πρεβεζάνος, ο τ. δήμαρχος Κώστας Ρεπάσος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ως εκπρόσωπος και της Ν.Ε. του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γιάννης Αναγνωστόπουλος, ο πρόεδρος των εργαζομένων του δήμου Γιώργος Τσιμόπουλος, η εκπρόσωπος των «εν Πάτραις Αιτωλοακαρνάνων», ο πρόεδρος της Τ.Ε. της Ν.Δ. Χρήστος Καλομαμάς, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νίκος Μενάγιας, ο Γιώργος Λύτρας ως εκπρόσωπος της δημοτικής πλειοψηφίας της περιόδου 1995-98, ενώ συγκίνηση σκόρπισε ο τελευταίος αποχαιρετισμός που του απηύθυνε ο στενός του φίλος δικηγόρος Μεσολογγίου Χρήστος Κανέλος.
Κοινή συνισταμένη όλων των ομιλιών ήταν τα στοιχεία που διέκριναν την προσωπικότητα του Τάκη Παλκογιάννη, τα στοιχεία αυτά που τον έκαναν αγαπητό σε όλους όσους τον είχαν γνωρίσει, στους πολιτικούς του φίλους και αντιπάλους δηλαδή η υπερβολική του αγάπη και το πάθος να προσφέρει ανιδιοτελώς στους συνανθρώπους του και στην αγαπημένη του πόλη το ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ, στο ιερό χώμα της οποίας αναπαύεται από χθες.
Αιωνία σου η μνήμη Δήμαρχε!!! Θα μας είσαι αξέχαστος»
messolonghi News