GAIA

GAIA

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Σε ισχυ το νεο συστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης


0farmaka00Υπόσχεται μείωση του χρόνου έκδοσης και εκτέλεσης παραπεμπτικών και ιατρικών συνταγών
Το νέο, ενιαίο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων, ιατρικών πράξεων και εξετάσεων τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα Δευτέρα 14 Ιανουαρίου.

Το νέο σύστημα εμφανίζεται, πριν ακόμα τεθεί σε λειτουργία, ως εγγυητής απλούστευσης της διαδικασίας και της μείωσης του χρόνου έκδοσης και εκτέλεσης,
τόσο της ιατρικής συνταγής, όσο και του παραπεμπτικού για παρακλινικές εξετάσεις και με αυτά τα χαρακτηριστικά έχει προωθηθεί από τη διοίκηση του υπουργείου Υγείας.

Η εφαρμογή του συστήματος e-prescription παρουσιάστηκε την προηγούμενη Πέμπτη από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), Χρήστο Χάλαρη, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Μάριου Σαλμά.

Όπως τονίστηκε, επεκτείνεται η εφαρμογή ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για ολοκληρωμένη διαχείριση, μέσω της καταχώρησης της επίσκεψης στον γιατρό και της διαχείρισης των παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων.

Τα οφέλη για τους χρήστες, δηλαδή, πρώτ' απ' όλα, τους γιατρούς, τους φαρμακοποιούς και τα διαγνωστικά κέντρα και κατ' επέκταση και τους είναι πολλαπλά, σύμφωνα με τον κ. Χάλαρη.

Με το e-prescription θα είναι δυνατή η απευθείας άντληση στατιστικών στοιχείων και ο αποτελεσματικότερος έλεγχος της συμπεριφοράς των γιατρών, ενώ με την εμφάνιση του ιστορικού του ασθενούς θα υπάρχει σύνδεση της πάθησης, διάγνωσης και θεραπείας.

"Προχωρούμε στην αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων του ΕΟΠΥΥ. Με την βοήθεια της ΗΔΙΚΑ δημιουργούμε ένα πολύ αξιόπιστο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων και παραπεμπτικών. Πλέον έχουμε περάσει σε επίπεδα να αναγνωρίζεται από Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι έχουμε ένα από τα πιο αξιόπιστα συστήματα συνταγογράφησης στην Ευρώπη", είχε δηλώσει στην παρουσίαση του νέου συστήματος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς.