GAIA

GAIA

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Δραματική η μείωση του προσωπικού της Περιφέρειας



Δραματική είναι η μείωση του προσωπικού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας τους τελευταίους 19 μήνες εξαιτίας της αποχώρησης υπαλλήλων λόγω συνταξιοδότησης, διαθεσιμότητας και αυτοδίκαιων απολύσεων. Ενώ τον Δεκέμβριο του 2011 η δύναμη της Περιφέρειας σε υπαλλήλους ήταν 1.227, σήμερα έχει περιοριστεί στους 948, δηλαδή 279 λιγότερους.

Σήμερα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας έστειλε επιστολή στον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνη Μανιτάκη – την οποία κοινοποιεί και στον Υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη- με την οποία αφού επισημαίνει το πρόβλημα και λέει ότι οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας λειτουργούν πλέον οριακά, ζητά αναθεώρηση του μέτρου της διαθεσιμότητας.
Στην επιστολή του ο κ. Κατσιφάρας αναφέρει:
«Η συνεχιζόμενη, ραγδαία αποψίλωση του στελεχιακού δυναμικού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας θέτει πλέον ορατό ζήτημα λειτουργικότητας των Υπηρεσιών μας.
Μέσα σε διάστημα 19 μηνών το προσωπικό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μειώθηκε κατά 279 υπαλλήλους εξαιτίας του κύματος συνταξιοδοτήσεων αλλά και της εφαρμογής του μέτρου της διαθεσιμότητας, της εφεδρείας και των αυτοδίκαιων απολύσεων.
Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι στις 20 Δεκεμβρίου 2011 ο αριθμός των υπηρετούντων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υπαλλήλων ήταν 1.227. Σήμερα οι υπηρετούντες υπάλληλοι είναι συνολικά 948.
Η δραστική μείωση του προσωπικού, σε συνδυασμό με την αύξηση των ευθυνών μας ύστερα από την μεταβίβαση δέσμης νέων αρμοδιοτήτων και καθηκόντων, δημιουργεί συνθήκες εξαιρετικά αντίξοες. Οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες λειτουργούν πλέον οριακά, το υπάρχον δυναμικό με δυσκολία καταφέρνει ν’ ανταποκριθεί στις ανάγκες που συνεχώς διευρύνονται, είναι δε αυτονόητο ότι η νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί επιφέρει συνέπειες στην ταχύτητα διεκπεραίωσης των υποθέσεων, σε μια εποχή μάλιστα που χρειάζεται γρήγορος βηματισμός και οξυμμένα αντανακλαστικά από την Δημόσια Διοίκηση.
Δεν σας κρύβω την βαθιά μου ανησυχία καθώς οι μεταβολές στον διαρκώς μειούμενο αριθμό του προσωπικού περιορίζει και τις δικές μας δυνατότητες για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, αξιοποίηση των ευκαιριών και καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών προς τον πολίτη.
Κύριε Υπουργέ,
Σας παρακαλώ να λάβετε αυτή την επιστολή ως ένα μήνυμα προβληματισμού και αγωνίας γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της Δημόσιας Διοίκησης. Είμαι δε βέβαιος ότι θα συνεκτιμήσετε το μήνυμα αυτό ως ένα κρίσιμο και σημαντικό στοιχείο στην λήψη κάθε μελλοντικής σας απόφασης που θα αφορά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Πέραν αυτών, πιστεύω ότι η αναθεώρηση του μέτρου της διαθεσιμότητας και η αναστολή κάθε μορφής ρύθμισης που αποβλέπει σε αυτοδίκαιες απολύσεις ή άλλα μέτρα μείωσης του προσωπικού είναι απολύτως επιβεβλημένες ώστε να ανακοπεί η περαιτέρω στελεχιακή αποδυνάμωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Και στην θέση αυτή θα επιμείνω χωρία καμία παρέκκλιση».