GAIA

GAIA

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Αγροτικά φωτοβολταϊκά:Δώρον άδωρον θεωρούν παράγοντες του αγροτικού κόσμου τη δίμηνη παράταση


0fwtovolt532Δώρον άδωρον θεωρούν παράγοντες του αγροτικού κόσμου τη δίμηνη παράταση στις συμβάσεις σύνδεσης που έδωσε το ΥΠΕΚΑ για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά.
Κι αυτό διότι θα έπρεπε να προβλέπεται ταυτόχρονα δίμηνη παράταση στις συμβάσεις πώλησης ώστε ο παραγωγός που θα συνδέσει τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο να έχει κατοχυρωμένη την (υψηλότερη) εγγυημένη τιμή που έχει υπογράψει με το Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ (ΔΕΔΗΕ).
Όπως δήλωσε στο agrotypos.gr ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου, κ. Θωμάς Κουτσουπιάς –
στην περιοχή του οποίου έχουν υλοποιηθεί τα περισσότερα αγροτικά φ/β στη χώρα – «όσον αφορά τις παλιές ταρίφες αυτό αφορά πολύ λίγους παραγωγούς. Πρόκειται περισσότερο για ένα επικοινωνιακό τρικ και όχι για κάτι ουσιαστικό».
Σύμφωνα και με τον κ. Κουτσουπιά: «το ΥΠΕΚΑ δίνει παράταση μεν στη σύνδεση αλλά δεν δίνει και παράταση στην τιμή γι’ αυτό το δίμηνο. Δηλαδή, με απλά λόγια, ένας παραγωγός ο οποίος θα προχωρούσε σε σύνδεση μέχρι τέλος Ιανουαρίου και τελικά θα συνδέσει στις 10 Φεβρουαρίου αντί να έχει τιμή πώλησης προς το ΔΕΔΗΕ 0,42 ευρώ/kWh, θα έχει 0,20 ευρώ/kWh.
Εμείς αυτό που θέλουμε είναι η δίμηνη αυτή παράταση να αφορά και την σύμβαση σύνδεσης και την σύμβαση πώλησης ούτως ώστε ο παραγωγός που θα συνδέσει τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο (κάνοντας χρήση της παράτασης) να κρατήσει την τιμή που έχει υπογράψει με τον ΔΕΔΗΕ». Υπενθυμίζεται πως στο σχέδιο νόμου που κατέθεσε το ΥΠΕΚΑ για τα “αποθέματα πετρελαίου” προβλέπεται κατοχύρωση παλιάς, υψηλότερης εγγυημένης τιμής για τα φωτοβολταϊκά (μεταξύ αυτών και τα αγροτικά) για τα οποία υποβλήθηκε αίτηση για ενεργοποίηση της σύνδεσής τους έως την 10η Αυγούστου 2012.
Προβλέπεται επίσης παράταση για τους αγρότες που είχαν ζητήσει δάνεια από την ΑΤΕbank η έγκριση/ εκταμίευση των οποίων καθυστέρησε λόγω της συγχώνευσης με την Πειραιώς. Οι αγρότες επισημαίνουν εξάλλου πως η απώλεια της υψηλότερης ταρίφας απαξιώνει ουσιαστικά την επένδυσή τους.
econews.gr