GAIA

GAIA

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Αυτή είναι η ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη

Αναδημοσιεύουμε  απο το agrinioreport.com  ένα θέμα το οποίο θεωρούμε σημαντικό.

Περιβαλλοντικό Πάρκο στην Αχαΐα για τη λίμνη Τσιβλού-Περιβαλλοντική υποβάθμιση στην Αιτωλοακαρνανία και στις λίμνες Τριχωνίδα, Λυσιμαχία, Οζερός, Αμβρακία, Βουλκαριά, Κρεμαστών, Καστρακίου, κτλ.
3
Για το φυσικό περιβάλλον και τις ανεξάντλητες δυνατότητες ανάδειξης, επ’ ωφελεία της τοπικής οικονομίας, έχουμε λάβει πολλές αφορμές στο agrinioreport.com να  μιλήσουμε....
. Με αρνητικό πρόσημο κατά κανόνα ο σχολιασμός, αφού όλα όσα δεκαετίες τώρα διακηρύσσουν οι ιθύνοντες για τα περιβόητα «συγκριτικά μας πλεονεκτήματα», παραμένουν στη σφαίρα της θεωρίας. Χωρίς σχεδιασμό, χωρίς διεκδίκηση, χωρίς αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων.
Ελάχιστες πρωτοβουλίες μόνο, αποσπασματικές και με αμφισβητήσιμο αποτέλεσμα.
Το έργο ««EPA- Environmental Parks» (Περιβαλλοντικά Πάρκα),στο πλαίσιο της 3ης πρόσκλησης του Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Ιταλία, ήταν μια ακόμη καλή ευκαιρία για να γίνει κάτι το ουσιαστικό. Και θα γίνει, …όχι όμως στη μεγαλύτερη και πιο όμορφη λίμνη της χώρας, στο «πέλαγος της Αιτωλίας» Τριχωνίδα ούτε σε κάποια από τις πολλές άλλες φυσικές και τεχνητές λίμνες του νομού, αλλά (που αλλού;) στην Αχαΐα και στην εκεί λίμνη Τσιβλού.
3 (3)Το έργο στοχεύει στην ανάδειξη πάρκων και περιοχών στις συμμετέχουσες περιοχές του προγράμματος και τη δικτύωση αυτών μέσω της ανάπτυξης τουριστικών μονοπατιών που σχετίζονται με περιβαλλοντική και πολιτισμική κληρονομιά, μέσω ενός συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης.
Στόχος θα είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού και η προαγωγή του φυσικού πλούτου των πάρκων μέσω της δημιουργίας θεματικών τουριστικών μονοπατιών, διοργάνωση εκδηλώσεων και ξεναγήσεων, σήμανση των μονοπατιών, μνημείων και διαδρομών, οργάνωση επισκέψεων σε τοπικές επιχειρήσεις και εκδηλώσεις για την προαγωγή των τοπικών προϊόντων.
Συνοπτικά, οι επιμέρους δράσεις του έργου περιλαμβάνουν:
• Ανάπτυξη τοπικών πιλοτικών δράσεων και δραστηριοτήτων όπως
ιππασία, καγιάκ, ποδηλασία κλπ
• Δημιουργία ψηφιακού μουσείου
• Δράσεις αδελφοποίησης μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδα (σχολεία και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης) –
• Προσδιορισμός των τοπικών φορέων που θα μπορούσαν να εμπλακούν στην παροχή των εκδρομών για την εξερεύνηση των περιοχών με πεζοπορία, μίνι ηλιακά λεωφορεία ή/ και ηλεκτρικά ηλιακά ποδήλατα.
3Όλα αυτά, επαναλαμβάνουμε, για την ανάδειξη της λίμνης ΤΣΙΒΛΟΥ με παρεμβάσεις ανάδειξης σήμανσης τουριστικών μονοπατιών, οργάνωση εκδηλώσεων, τουριστική ανάδειξη εξερεύνηση της περιοχής με πεζοπορία, με 100 ηλεκτρικά ηλιακά ποδήλατα.