Στις συνθήκες κράτησης του στις φυλακές Διαβατών, αναφέρεται, με ανάρτηση του στο προσωπικό του ιστολόγιο, ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια, για την υπόθεση της υπεξαίρεσης.
«Σε 20 τετρ. μέτρα 10 άτομα! 10 κρεβάτια, 5 ντουλαπάκια, 2 τραπεζάκια, 4 σκαμπό, 1 ψυγειάκι, 30 τσάντες, παράθυρα ψηλά να μη βλέπεις τον ορίζοντα, μία τουαλέτα για 10 άτομα…» αναφέρει
μεταξύ άλλων. Προσθέτει, ωστόσο, ότι οι πάντες είναι ευγενικοί και εξυπηρετικοί και τον κοιτούν με σεβασμό.
Επιφυλάσσομαι για το «οι πάντες είναι ευγενικοί και εξυπηρετικοί και κοιτούν με σεβασμό» και εάν ο ίδιος αυτός «σεβασμός» ισχύει και για όλους ανεξαιρέτως τους φυλακισμένους της χώρας
Θαρρώ ότι θα έπρεπε να εξεταστεί σοβαρά από τη Δικαιοσύνη η υπόθεση -να επιβάλλονται συχνότερα ποινές φυλάκισης, ει δυνατόν ισόβια, σε φαύλους πολιτικούς και· που αυτοί με τη σειρά τους θα κάνουν έργο ζωής τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης σε όλες τις φυλακές της χώρας.
Το παράδειγμα του αθώου κου Παπαγεωργόπουλου δείχνει το δρόμο και τη λύση, γεγονός που δεν σκέφτηκε κανείς, εδώ και δεκάδες χρόνια της ένδοξης πορείας του νεοελληνικού κράτους.
Μία εφικτή πρόταση για τους μελλοντικούς φυλακισμένους –σε ισόβια- πολιτικούς θα ήταν: Ανά δύο χρόνια να αλλάζουν σωφρονιστικό κατάστημα, να βλέπουν τις άθλιες συνθήκες στις οποίες ζουν θνητοί φυλακισμένοι, να τις καταγγέλλουν εγγράφως με Δελτίο Τύπου προς όλα τα ΜΜΕ, εκείνα με τη σειρά τους θα τα προβάλλουν με τους κατάλληλους πηχυαίους τίτλους στη κοινή γνώμη.
Διότι έως τώρα, ελάχιστη έως και μηδενική είναι η δημοσιότητα από τις εκατοντάδες καταγγελίες των απλών φυλακισμένων και των σωφρονιστικών υπαλλήλωνγια τις άθλιες συνθήκες κράτησης στις φυλακές.
Ας “γκουγκλίσει” κάποιος “άθλιες συνθήκες φυλακών” -θα καταλάβει.