«Σε γενικότητες » αναφέρεται ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σύμφωνα με ανακοίνωση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Μαρίας Τριανταφύλλου χωρίς να απαντά στο «πώς θα επιτευχθεί με αυτή τη συγχώνευση ορθολογικότερη οικονομική διαχείριση από τη στιγμή που η Άρτα δεν διαθέτει καμία υποδομή για να υποδεχθεί το νεοσύστατο φορέα».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της βουλευτού έχει ως εξής:
«Συγχώνευση Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου.
Με αφορμή την απάντηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής σε πρόσφατη ερώτηση της, η βουλευτής Μαρίας Τριανταφύλλου έκανε την εξής δήλωση:
«Ο Φορέας Διαχείρισης (Φ.Δ) Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου τελικά συγχωνεύεται, σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο του ΥΠΕΚΑ, με τους Φορείς Διαχείρισης «Υγροτόπων Αμβρακικού και Στενών» και «Εκβολών Καλαμά και Αχέροντα» με έδρα την Άρτα.
Στην απάντηση του, σε σχετικό ερώτημα, ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αναφέρεται σε γενικότητες. Καταρχήν, δεν απαντάει καθόλου στο ερώτημα που τέθηκε, πώς θα επιτευχθεί με αυτή τη συγχώνευση ορθολογικότερη οικονομική διαχείριση από τη στιγμή που η Άρτα δεν διαθέτει καμία υποδομή για να υποδεχθεί το νεοσύστατο φορέα. Αντιθέτως, στο Μεσολόγγι υπάρχει νεόδμητο κτίριο, πλήρως εξοπλισμένο (στην είσοδο του Αιτωλικού), όπου στεγάζεται ο Φ.Δ. Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου.
Επιπλέον, δε θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι ο Φ.Δ. Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, όπως και οι υπόλοιποι Φ.Δ. δεν επιβαρύνουν το Δημόσιο, αφού χρηματοδοτούνται από Ευρωπαϊκά προγράμματα. Ποιο ποσό εξοικονομείται τελικά από τη συγχώνευση; Γιατί δεν αναφέρεται πουθενά στην απάντηση του Υπουργείου;
Ο κ. Υπουργός επισημαίνει πως για τη συγχώνευση που προκρίθηκε έχουν ληφθεί υπόψη οικολογικά και γεωγραφικά κριτήρια. Απορούμε ποια είναι αυτά, όταν μιλάμε για τόσο διαφορετικές περιοχές. Αναρωτιόμαστε πως δεν ελήφθη υπόψη το γεγονός ότι η Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες της Μεσογείου και επιπλέον ο συνδυασμός ύψιστου περιβαλλοντικού και παραγωγικού ενδιαφέροντος καθώς και η ιστορικότητα της περιοχής της κατοχυρώνουνε το brand name που τώρα το χάνει.
Είναι δυνατό η έδρα του Φ.Δ. να είναι η Άρτα και όχι το Μεσολόγγι, που είναι κυριολεκτικά μια «Πλωτή Πόλη»;
Γιατί τέτοια προχειρότητα και ζήλος για συγχωνεύσεις όταν είναι πρόδηλο πως οι Φ.Δ. Προστατευόμενων Περιοχών υποβαθμίζονται και αποδυναμώνεται ο ρόλος τους στην προστασία του περιβάλλοντος; Πώς είναι δυνατόν ένας τέτοιος Φ.Δ. που προτείνεται να είναι αποτελεσματικά ελεγκτικός όταν θα έχει στη δικαιοδοσία του μια τόσο μεγάλη και διαφορετική ταυτόχρονα γεωγραφική έκταση;
Απαντήσεις ουσιαστικές δεν πήραμε. Βέβαια, η κυβέρνηση περί άλλων τυρβάζει και το Περιβάλλον, όπως και η υγεία, η παιδεία, η ασφάλιση, η πρόνοια είναι άγνωστες λέξεις γι’ αυτή. Τώρα, το λόγο έχουν οι τοπικές κοινωνίες που έχουν υποστεί αφαίμαξη όχι μόνο των οικονομιών τους αλλά έχουν υποστεί λεηλασία στις δομές τους και στις όποιες δυνατότητες παραγωγικής πρωτοβουλίας.
Καλούμε τώρα τον αναπληρωτή Υπουργό που υπογράφει την απάντηση του ΥΠΕΚΑ και την αρμόδια Γενική Γραμματέα αρμόδια για την παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία να δώσουν στην δημοσιότητα τις απόψεις των υπηρεσιών του Υπουργείου τους ή άλλων επιστημονικών και περιβαλλοντικών φορέων πάνω στις οποίες επικαλούνται ότι στηρίχθηκαν οι σχετικές ρυθμίσεις καθώς και τυχόν άλλες εισηγήσεις. Σε διαφορετική περίπτωση είναι φανερό ότι για ορισμένους αυτοπροσδιοριζόμενους υπεύθυνους και ευαίσθητους για το περιβάλλον η συγκατοίκηση στην εξουσία ταυτίζεται με την αυθαιρεσία την αδιαφάνεια , την παραπλάνηση και τον καταστροφικό αυταρχισμό.
Φεύγοντας από την διακυβέρνηση της χώρας κάτω από την αγανάκτηση του Ελληνικού λαού και των ανθρώπων που τους ψήφισαν για τα τερατουργήματα της πολιτικής τους θα έχουν να υπερηφανεύονται και για την διάλυση και των Φορέων διαχείρισης και των αποτελεσμάτων της σκληρής δουλειάς που τους που τους υπηρετούν για χρόνια .
Έστω και τώρα ας κάνουν πίσω γιατί ούτε την δικαιολογία της τρόικα δεν έχουν.»