GAIA

GAIA

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

SOS...! Διαρκές περιβαλλοντολογικό έγκλημα στη Λίμνη Αμβρακία!

 

Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου διαμαρτύρεται έντονα για τις συνεχόμενες παράνομες και εκτεταμένες αμμοχαλικοληψίες, που απειλούν να διαταράξουν το οικοσύστημα της Λίμνης Αμβρακίας.

Κρανίου τόπος… τείνει να γίνει η πανέμορφη παραλίμνια περιοχή “Xαλιάς” στο “Πελαγάκι” της Λίμνης Αμβρακίας που ανήκει στην εδαφική αρμοδιότητα της Τοπικής Κοινότητας Κωνωπίνας του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας από συνεχόμενες και εκτεταμένες αμμοχαλικοληψίες...
ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ-ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

...από ασυνείδητους “άγνωστους δράστες”, οι οποίοι προσφεύγουν στην εύκολη και “δωρεάν λύση”, για την εξασφάλιση μεγάλων ποσοτήτων αδρανών υλικών από τον αιγιαλό, προκαλώντας προοδευτικά ανεπανόρθωτη και μη αναστρέψιμη καταστροφή στο περιβάλλον και στο οικοσύστημα της Λίμνης, που προστατεύεται από τη συνθήκη Natura 2000 με α/α καταχώρησης 152 και κωδικό GR2310007 SCI, με ότι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των συμπατριωτών μας.

Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, όπως και κατά το παρελθόν έτσι και τώρα με αίσθημα ευθύνης και ευαισθητοποιημένος με θέματα περιβάλλοντος απέστειλε επιστολή στον Δήμαρχο Ακτίου-Βόνιτας κ. Νίκο Σολδάτο καταγγέλλοντας τις παράνομες αυτές δραστηριότητες κάνοντας έκκληση στους τοπικούς και περιβαλλοντολογικούς φορείς να προστατέψουν ενεργά τα εξαιρετικής ομορφιάς τοπία διατηρώντας την αυθεντικότητά τους, από ασυνείδητους δράστες που κατακρεουργούν χωρίς έλεος τη φύση στο βωμό οικονομικών συμφερόντων!


ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΩΝΩΠΙΝΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΑΜΒΡΑΚΙΑ

Αθήνα, 27 Απριλίου 2011
ΠΡΟΣ
τον Δήμαρχο Ακτίου - Βόνιτσας
κ. Νίκο Σολδάτο
300 02 Βόνιτσα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ:
1) Αντιπεριφερειάρχη κ. Βασίλειο Αντωνόπουλο
2) Πρόεδρο & Μέλη Δημοτικού Συμβούλιου Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας
3) Πρόεδρο και Μέλη της Τοπικής Κοινότητας Κονοπίνας
4) κ. Διοικητή Αστυνομικού Τμήματος Κατούνας
5) Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου
6) Πολιτιστικό Σύλλογο Κατούνας
7) Σύλλογο Φίλων Βελανιδιάς και Περιβάλλοντος «Η Αμαδρυάδα».

Θέμα: « Διαρκές περιβαλλοντολογικό έγκλημα στη Λίμνη Αμβρακία ».-

Σχετ.: α) Το από 22 Απριλίου 2009 έγγραφο του κ. Μάκη Λούντζη προς την Νομαρχ. Αυτοδ/ση Αιτ/νίας
β) Το από 23 Απριλίου 2009 έγγραφό μας, προς τον Δήμαρχο του Δήμου Μεδεώνος.
γ) Η από 28 Απριλίου 2009 Έκθεση Αυτοψίας.
δ) Το υπ’ αριθμ. οικ. 1330/Κ64 Από 11 Μαϊου 2009 έγγραφο της Δ/νσης Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτ/νίας, προς τον Δήμο Μεδεώνος.-

Κύριε Δήμαρχε,

Σας γνωρίζουμε ότι, στη Λίμνη Αμβρακία και στη παραλίμνια περιοχή εδαφικής αρμοδιότητας της Τοπικής Κοινότητας Κονοπίνας, του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας και συγκεκριμένα στον αιγιαλό «Χαλιάς», διαπιστώθηκε κατά τη πρόσφατη επίσκεψή μελών του Συλλόγου μας, εκσκαφές αμμοχαλικοληψίας με πρόσφατα αποτυπωμένα ίχνη του σκαπτικού οχήματος που έκανε εξόρυξη, με καταστροφή του μοναδικού –ίσως- γιαλού λίμνης με χαλίκι στην πατρίδα μας και σοβαρή αλλοίωση του περιβάλλοντος.

Ενημερωτικά σας γνωρίζουμε ότι, κατά το πρόσφατο παρελθόν (Απρίλιος 2009), ο συγκεκριμένος αιγιαλός της Λίμνης, είχε υποστεί εκ νέου εκτεταμένες αμμοχαλικοληψίες από “άγνωστους δράστες”, οι οποίοι προσέφυγαν στην εύκολη και “δωρεάν λύση”, για την εξασφάλιση μεγάλων ποσοτήτων αδρανών υλικών από τον αιγιαλό, προκαλώντας προοδευτικά ανεπανόρθωτη και μη αναστρέψιμη καταστροφή στο περιβάλλον και στο οικοσύστημα της Λίμνης.

- Ύστερα από καταγγελίες του Συλλόγου μας, αλλά και ευαισθητοποιημένων πολιτών, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας, απέστειλε κλιμάκιο για επιτόπια αυτοψία απαρτιζόμενο από τον Τ.Ε. Εργοδηγό κ. Μπλαχούρα Νίκο και τον Τ.Ε. Τοπογράφο Μηχανικό κ. Αγιώτη Δημήτρη, παρουσία της απελθούσης Δημοτικής Αρχής, στην οποία συνεστήθει εγγράφως να φράξει την είσοδο για τα οχήματα στον αιγιαλό, να καθαρίσει την παραλία από απορριφθέντα σκουπίδια και να τοποθετήσει ενημερωτική πινακίδα που θα επισημαίνει την απαγόρευση της αμμοληψίας κλπ, ενέργειες που ΔΥΣΤΥΧΩΣ δεν έχουν εισέτι υλοποιηθεί.

Κύριε Δήμαρχε, επειδή, η Λίμνη Αμβρακία λόγω του ειδικού οικολογικού ενδιαφέροντός της, υπόκειται και προστατεύεται από τη συνθήκη Natura 2000 με α/α καταχώρησης 152 και κωδικό GR2310007 SCI, και επειδή εγκυμονεί ο κίνδυνος διατάραξης του οικοσυστήματος της περιοχής, παρακαλούμε όπως εξετάσετε-ερευνήσετε το θέμα και ενεργήσετε άμεσα, για την πρόληψη των αυθαιρεσιών που υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον και την ποιότητα ζωής των συμπατριωτών μας.

- Επισυνάπτονται για την πληρέστερη ενημέρωσή σας τα ανωτέρω σχετικά με φωτογραφίες τραβηγμένες την 23/4/2011 και παρακαλούμε για τις δικές σας περαιτέρω ενέργειες.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Με εκτίμηση

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΑΜΜΟΛΗΨΙΕΣ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΑΜΒΡΑΚΙΑ

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ. ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΑΡΕΛΘΟΝ (ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009), Ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΑΙΓΙΑΛΟΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ, ΕΙΧΕ ΥΠΟΣΤΕΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΑΜΜΟΧΑΛΙΚΟΛΗΨΙΕΣ!!