GAIA
Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009
ΤΟ ΛΙΟΜΑΖΩΜΑ
Το να είσαι κατ΄επάγγελμα αγρότης το βρίσκω θαυμάσια δουλειά αν και δύσκολο στις μέρες μας. Η περιστασιακή όμως ενασχόληση με την αγροτική ζωή τα Σαββατοκύριακα είναι μια θλιβερή ιστορία..
Ή παπάς .. παπάς ή ζευγάς .. ζευγάς λέει η παροιμία και με βρίσκει απολύτως σύμφωνη. Είναι σπάνιο στην Αιτωλική γή μας, να βρεθεί άνθρωπος χωρίς το δικό του "λιοστάσι", έτσι ρε αδερφέ για το λαδάκι της χρονιάς.
Τι γίνεται όμως όταν είσαι στην πόλη με άλλες δουλειές και υποχρεώσεις, τρέχεις τις μοναδικές μέρες που έχεις για ανάπαυση, Σάββατα και Κυριακές πρώτα ο καιρός.
Άντε τώρα να συλλέξεις τον "ιερόν" καρπό τους..
Πεδιάδες, λόφοι, κοιλάδες και πλαγιές βουνών όμοια όλα και ταυτόχρονα τόσο διαφορετικά κάθε φορά είναι σκεπασμένα με το ευλογημένο αυτό δέντρο, ενώ κάθε τόσο μικρά και μεγάλα αμπέλια, κήποι και οπωροφόρα δέντρα με τις σκουροπράσινες αποχρώσεις τους προσθέτουν τις ζωηρές και χαρούμενες πινελιές τους στον γοητευτικό πίνακα του ήρεμου Αιτωλοακαρνάνικου τοπίου.Δεν είναι όμως μόνο η ομορφιά του τοπίου. Η πολύχρονη εμπειρία των ντόπιων διδάσκει ότι το ελαιόλαδο και το κρασί - σε μικρές ποσότητες το δεύτερο - ωφελούν την υγεία και μακραίνουν τη ζωή. Και τα δυο αυτά επιβεβαίωσε τα τελευταία χρόνια η επιστημονική έρευνα κατά τον πιο πανηγυρικό τρόπο!
Αποδεικνύεται ότι το ελαιόλαδο προστατεύει τον άνθρωπο από καρδιακές παθήσεις και διάφορες μορφές καρκίνου, από πολλές άλλες ασθένειες και παρατείνει τη νεανικότητα και τη ζωή. Ευεργετική επίδραση στη πρόληψη του καρκίνου, την οστεοπόρωση και άλλες παθήσεις έχει επίσης το κόκκινο κρασί.Η μεσογειακή δίαιτα που έχει σαν βάση το ελαιόλαδο και στοιχεία τα όσπρια, τα πολλά λαχανικά και τα φρούτα, τα άπαχα κρέατα, τυροκομικά και ψάρια και το λίγο κρασί αποδείχτηκε από τις έρευνες ότι είναι η αιτία της καλής υγείας και της μακροβιότητας των κατοίκων που είναι η μεγαλύτερη στο κόσμο και συνιστάται από τους ειδικούς επιστήμονες και διαιτολόγους.Κανένα άλλο δέντρο δεν ταυτίστηκε με κάποια περιοχή, όσο η ελιά με τη Μεσόγειο. Τη συναντούμε παντού. Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο που ο ιστορικός της Μεσογείου Φ. Μπροντέλ μιλά για τη Μεσόγειο ταυτίζοντας τα όριά της με τα όρια καλλιέργειας της ελιάς. Η Μεσόγειος αρχίζει από εκεί που φυτρώνουν οι πρώτες ελιές στο Βορρά και τελειώνει εκεί που αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα δάση με φοίνικες στην αφρικανική ήπειρο!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου