GAIA

GAIA

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

«Σχέδιο σωτηρίας» του Δήμου Αγρινίου για τη διαχείριση μετά από μεγάλο σεισμό

Αναλυτικά το «σχέδιο σωτηρίας» του Δήμου Αγρινίου για τη διαχείριση μετά από μεγάλο σεισμό και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε οι πολίτες.
 katastrofikos-seismos-stin-kina
Οι σεισμοί εντάσσονται στην κατηγορία των φυσικών καταστροφών που δύνανται να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή και την περιουσία των ανθρώπων και να προκαλέσουν καταστροφές στην οικονομία και στις υποδομές και σε μια σεισμογενή χώρα, όπως η δική μας, όλοι οι δήμοι οφείλουν να έχουν έτοιμο και επικυροποιημένο «σχέδιο σωτηρίας», με συγκεκριμένες κατευθύνσεις για την ενεργοποίηση του μηχανισμού, στην απευκταία περίπτωση που χρειαστεί.
Σε μια τέτοια φυσική καταστροφή θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν καλά εκ των προτέρων τι θα κάνουν και πώς θα κινηθούν. Και οι υπηρεσίες και οι πολίτες. Ο Δήμος Αγρινίου στο πλαίσιο του σχεδιασμού και δράσεων Πολιτικής Προστασίας, έχει εγκαίρως προχωρήσει στη σύνταξη μνημονίου ενεργειών, ακριβώς για να καθορίσει με κάθε λεπτομέρεια τις απαιτούμενες ....
προπαρασκευαστικές ενέργειες που εξασφαλίζουν την ετοιμότητά του σε περίπτωση κάποιας καταστροφής από σεισμό. Το agrinioreport.com παρουσιάζει σήμερα το «σχέδιο σωτηρίας», που καλόν είναι όλοι να γνωρίζουμε, με την ευχή, βέβαια, να μην χρειαστεί ποτέ να εφαρμοστεί στην πράξη.
Πολύ συνοπτικά το εν λόγω μνημόνιο περιλαμβάνει:
  1. Κατάρτιση και τήρηση επικαιροποιημένου Μητρώου πολιτικών μηχανικών & αρχιτεκτόνων – υπαλλήλων του Δήμου Αγρινίου που διαθέτουν κατάλληλα επαγγελματικά προσόντα, προκειμένου να συνδράμουν το έργο της Υ.Α.Σ. /Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ. στον έλεγχο κτιρίων, εφόσον απαιτηθεί. Στον εν λόγω κατάλογο περιλαμβάνονται τα ονόματα (και τα λοιπά στοιχεία) 21 Π. Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων.
  2. Κατάλογο διαθέσιμων μηχανημάτων – οχημάτων – μεταφοράς προσωπικού του Δήμου Αγρινίου. Τα διαθέσιμα οχήματα του Δήμου είναι 6 επιβατικά, 1 λεωφορείο, 6 JCB, 1 Φορτωτής, 13 φορτηγά, 22 αγροτικά αυτοκίνητα, 1 υδροφόρα και 1 καδοπλυντήριο. Εκτός απ’ αυτά όμως έχει προβλεφθεί η «επιστράτευση» πολλών ιδιωτικών μηχανημάτων (γκρέϊντερ, μπουλντόζες κ.τ.λ.)
  3. Προσδιορισμό κτιρίου του Δήμου Αγρινίου για συντονισμό του απαραίτητου δυναμικού. Υπό κανονικές συνθήκες ο δήμαρχος θα συντονίζει απ’ το διοικητήριο της Χαρ. Τρικούπη.
  4. Προσδιορισμό χώρων προσωρινής εναπόθεσης μπαζών, μετά από σεισμό. Η εναπόθεση μπαζών που θα προέλθουν από πιθανή καταστροφή θα πραγματοποιείται σε οικοδομικούς μεταλλικούς κάδους, μέχρι τη δημιουργία ΧΥΤ αδρανών υλικών.
  5. Τηλέφωνα επικοινωνίας. Στο μνημόνιο καταγράφονται τα σταθερά και κινητά τηλέφωνα όλων όσοι θα έχουν ρόλο στην εφαρμογή του σχεδίου.
  6. Προσδιορισμό των κρίσιμων για την λειτουργία του Δήμου Αγρινίου υποδομών και εναλλακτικών λύσεων σε περίπτωση αδυναμίας λόγω σεισμού και των υπαίθριων χώρων συγκέντρωσης του πληθυσμού. Πρόκειται ασφαλώς για το μέρος εκείνο του μνημονίου που αφορά περισσότερο τους πολίτες. Σε περίπτωση σεισμού λοιπόν οι κάτοικοι της πόλης του Αγρινίου θα πρέπει να συγκεντρωθούν στα εξής σημεία:
-          Πλατεία Μελίνας Μερκούρη
-          Πλατεία Αγίου Κων/νου
-          Πλατεία Αη – Γιάννη Ρηγανά
-          Πάρκο
-          Προαύλιο Ι.Ν. Αγίας Τριάδας
-          Προαύλιο Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου
-          Προαύλιο Ι.Ν. Παλαιού Αγίου Χριστοφόρου
-          Προαύλιο Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής
-          Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο «ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΣΗΣ»
-          Γήπεδο Παναιτωλικού
-          Γήπεδο Αγίου Κων/νου
-          Γήπεδο Αη – Γιάννη Ρηγανά
-          Προαύλιος χώρου Παπαστρατείων Εκπαιδευτηρίων
-          Υπαίθριος χώρος στάθμευσης (σφαγεία).
Για τις τοπικές Ενότητες, ως χώροι καταυλισμού και ανάλογα με την έκταση της καταστροφής, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντίστοιχα και εφόσον διατίθενται, οι κάτωθι χώροι με την προϋπόθεση ότι δεν θα είναι κοντά σε κτίρια:
-          κεντρικές πλατείες,
-          προαύλια σχολείων,
-          προαύλια εκκλησιών,
-          ανοικτά γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ κ.λ.π.
-          γήπεδα ποδοσφαίρου.
Το ίδιο, λίγο – πολύ, ισχύει και για τις Δημοτικές Ενότητες (πρώην Δήμους), όπου, κατά περίσταση, οι κάτοικοι θα πρέπει να συγκεντρωθούν σε πλατείες, γήπεδα, αύλειους χώρους σχολείων και εκκλησιών, σε απόσταση πάντα από κτίρια. Ο χρόνος παραμονής σε αυτά τα σημεία είναι το ανώτατο δύο ημέρες. Υπάρχει βέβαια η σχετική πρόβλεψη για την τροφοδοσία – διανομή νερού, του φωτισμού ακόμη, την υγιεινή, όπως και το απαραίτητο σχέδιο για την μεταφορά πιθανών τραυματιών, τη δημιουργία καταυλισμών κ.τ.λ. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην ασφάλεια των διαδρομών εκκένωσης, αλλά και των ίδιων των χώρων καταφυγής.
Το μνημόνιο προβλέπει ακόμη τη μετεγκατάσταση γραφείων και προσωπικού των υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του πληθυσμού (πλησίον των χώρων καταφυγής – καταυλισμών), χώρους συγκέντρωσης των οχημάτων και μηχανημάτων, εναλλακτικές διαδρομές κ.τ.λ.
agrinioreport.com