GAIA

GAIA

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Αγρίνιο: Δύο σταθμοί σωτηρίας

geg-asthenoforo2Δύο σταθμούς ΕΚΑΒ επιχειρείται να αποκτήσει το Αγρίνιο, και με την παραχώρηση χώρου στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, που θα ζητηθεί, να αποκτήσει και τρίτο και έτσι θα καλυφθούν οι ανάγκες της περιοχής.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχει υποβληθεί επίσημη πρόταση, ώστε να υπάρχουν δύο σταθμοί του ΕΚΑΒ στην πόλη του Αγρινίου. Ο ένας σταθμός, όπως προβλέπεται, θα εγκατασταθεί στο νέο νοσοκομείο Αγρινίου και ο δεύτερος να παραμείνει στο παλαιό νοσοκομείο που είναι σχεδόν στο κέντρο της πόλης. Αν εγκριθεί αυτή η πρόταση, τότε το Αγρίνιο θα μπορέσει να προσαρμοστεί στα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί και εφαρμόζονται στα μεγάλα αστικά κέντρα της υπόλοιπης Ελλάδας....

Η δημιουργία δύο σταθμών ΕΚΑΒ θα μπορέσει να «διαχωρίσει» την περιοχή ευθύνης του ΕΚΑΒ Αγρινίου σε τομείς. Πληθυσμιακά βέβαια, το Αγρίνιο έχει ανάγκη για την ύπαρξη τριών τομέων. Ο τομέας σημαίνει η ύπαρξη ασθενοφόρου και του αντίστοιχου πληρώματος σε συγκεκριμένη γεωγραφική έκταση. Μέχρι στιγμής κάποια επίσημη απάντηση δεν υπάρχει για την πρόταση. Ο μεν πρώτος τομέας, αυτός που όπως προβλέπεται θα δημιουργηθεί στο νέο νοσοκομείο, θα έχει περιοχή ευθύνης την Μακρυνεία και τα χωριά του πρώην δήμου Θεστιέων ενώ ο δεύτερος τομέας, εφόσον θα είναι στο παλιό νοσοκομείο, θα έχει ευθύνη για την πόλη του Αγρινίου.
Στόχος είναι να υπάρχει άμεση ανταπόκριση του ΕΚΑΒ σε κάθε περιστατικό. Παράλληλα θα ζητηθεί από την διοίκηση του νοσοκομείου Αγρινίου η παραχώρηση ενός δωματίου στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, που είναι πλησίον του κόμβου του Εθνικού Σταδίου, ώστε να εγκατασταθεί και εκεί το αρμόδιο κέντρο, ώστε να δημιουργηθεί άτυπα και τρίτος σταθμός ΕΚΑΒ που θα έχει ως περιοχή ευθύνης τον Αγ. Κων/νο και τις περιοχές προς τον δήμο Αμφιλοχίας.
Να επισημάνουμε πως η απόσταση του νέου νοσοκομείου από το κέντρο του Αγρινίου είναι σχεδόν επτά χιλιόμετρα. Το ΕΚΑΒ Αγρινίου διαθέτει 5 ασθενοφόρα και 36 άτομα που στελεχώνουν τα πληρώματα. Όπως και παλαιότερα έχουμε αναφέρει, όταν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ δεν έχουν άδειες τότε στην πόλη υπάρχουν τέσσερις βάρδιες, ενώ όταν υπάρχουν άδειες, οι βάρδιες είναι τρεις. Το πρόβλημα που υπάρχει, και γι’ αυτό είναι ανάγκη να εγκριθεί η πρόταση για δύο σταθμούς ΕΚΑΒ και να παραχωρηθεί χώρος στο ΚΕΚΥΚΑΜΕ για τον τρίτο σταθμό, είναι ότι οι βάρδιες αυτές, είτε είναι τέσσερις, είτε τρεις, καλούνται σε περιστατικά προς κάθε κατεύθυνση και πολλές φορές υπάρχει θέμα λόγω μεγάλων αποστάσεων και χρόνου για την κάλυψη των αποστάσεων αυτών.
Κων/νος Χονδρός
Εφημερίδα «Συνείδηση»