GAIA

GAIA

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Θωρακίζεται η Μακρυνεία από τις φωτιές


Γράφει η ΡΑΝΙΑ ΤΣΟΠΑΝΑ
Πτυχιούχος Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΑΤΕΙ Καλαμάτας


Με τη πρωτοβουλία και τη συνεργασία του Γαβαλιώτη Αρχηγού του Π.Σ. Αντιστράτηγου Σωτήριου Γεωργακόπουλου και του Δημάρχου Αγρινίου κ. Παύλου Μοσχολιού, ιδρύεται το επόμενο διάστημα στη Γαβαλού, Εθελοντικός Πυροσβεστικός Σταθμός Β΄ Τάξης.
Ο Σταθμός θα έχει έδρα στην Τοπική Κοινότητα Γαβαλούς Δημοτικής Ενότητας Μακρυνείας του Δήμου Αγρινίου και θα λειτουργεί υπό την εποπτεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου, όπως προβλέπεται στις διατάξεις του Ν. 4029/2011 «Εθελοντισμός στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και στο Πυροσβεστικό Σώμα και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄ 245) οι οποίες αφορούν στην ίδρυση, προαγωγή Εθελοντικών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (Εθελοντικοί Πυροσβεστικοί Σταθμοί Α΄ και Β΄ Τάξης και Εθελοντικά Πυροσβεστικά Κλιμάκια), τις αρμοδιότητές τους και στο θεσμό του Εθελοντή Πυροσβέστη.
pyrosvestiki

Η ίδρυση του Σταθμού αλλάζει τα δεδομένα της πυρασφάλειας της περιοχής μας, της προστασίας του όρους Αρακύνθου και της ευρύτερης περιοχής της Μακρυνείας, καθώς θα συμβάλλει τα μέγιστα στο τομέα πρόληψης και καταστολής δασικών και αστικών πυρκαγιών και τυχόν άλλων φυσικών καταστροφών.  
Δομή και λειτουργία του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού
Ο Εθελοντικός Πυροσβεστικός Σταθμός θα υπάγεται Επιχειρησιακά και Διοικητικά ...
αποκλειστικά στο Πυροσβεστικό Σώμα και θα λειτουργεί σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο που ισχύει για τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες. Θα στελεχωθεί από 3 μόνιμους Πυροσβέστες, και 32 περίπου άνδρες εθελοντές Πυροσβέστες και 5 γυναίκες -κατοίκους από την περιοχή της Μακρυνείας- ηλικίας από 18 έως 35 ετών.
Η αντιπυρική προστασία της περιοχής μας θα ενισχυθεί και από δύο Πυροσβεστικά οχήματα που θα έχουν στη διάθεσή τους οι εθελοντές, με δεξαμενές νερού χωρητικότητας 2,5 τόνων και 1 τόνου αντίστοιχα, τα οποία κατόπιν ενεργειών του Αρχηγού του ΠΣ Αντιστράτηγου κ. Σωτήρη Γεωργακόπουλου, θα παραδοθούν τις επόμενες ημέρες, στο Δήμο Αγρινίου.
Ο εθελοντές που θα στελεχώσουν το Σταθμό εκπαιδεύτηκαν και πιστοποιήθηκαν στο αντικείμενο του πυροσβεστικού έργου που πρόκειται να αναλάβουν από Αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου. Το πρόγραμμα της βασικής εκπαίδευσης είχε διάρκεια 120 ώρες και περιελάμβανε θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση.
Προβλέπεται με τη δύναμη και τη θέληση των εθελοντών, ο Πυροσβεστικός Σταθμός να λειτουργεί επί 24 ώρου βάσεως, 365 ημέρες το χρόνο, προσφέροντας υπηρεσίες έκτακτων αναγκών και άμεσης βοήθειας κυρίως με τη μορφή επιφυλακής από το σπίτι ή την εργασία των εθελοντών.
Ο υπό ίδρυση Σταθμός θα καλύπτεται λειτουργικά από το Δήμο Αγρινίου. Για τις ανάγκες της λειτουργίας του, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγρινίου, έχουν παραχωρηθεί δύο αίθουσες στο κτίριο του πρώην Δημαρχείου Μακρυνείας στη Γαβαλού, ενώ τις επόμενες ημέρες θα παραληφθούν και οι πυροσβεστικές στολές των εθελοντών.
Οφέλη για τη Μακρυνεία από την ίδρυση του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού
Η ίδρυση του Σταθμού στην τοπική κοινωνία αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μακρυνείας:
  • Θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους της
  • Θα εξασφαλίσει άμεση επέμβαση καθώς οι εθελοντές δασοπυροσβέστες είναι πάντα έτοιμοι να προστατεύσουν το δάσος και το περιβάλλον, με όλες τους τις δυνάμεις
  • Θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του πνεύματος εθελοντισμού και της αλληλεγγύης μεταξύ των κατοίκων
 Σε κάθε περίπτωση όμως, για να υπάρξει αποτελεσματικότητα στην πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών θα πρέπει να εξασφαλιστεί:
  • Συντονισμός και συνεργασία όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας
  • Ενίσχυση των πόρων από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Δήμο μας για την ενίσχυση της πυρασφάλειας
  • Συνεχής επιμόρφωση του προσωπικού Πολιτικής Προστασίας
  • Ενίσχυση των περιπολιών κατά τη περίοδο υψηλής επικινδυνότητας
  • Ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής μας στον τομέα της πρόληψης των πυρκαγιών
Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Αρχηγό του ΠΣ Αντιστράτηγο Σωτήρη Γεωργακόπουλο και τον Δήμαρχο Αγρινίου κ. Παύλο Μοσχολιό που με τις παρεμβάσεις τους αυτές και τις συντονισμένες τους προσπάθειες κατέστη εφικτή η δημιουργία του
Σταθμού αυτού στη Μακρυνεία, καθώς και τους κατοίκους της Μακρυνείας, που με την ανιδιοτελή προσφορά τους και το πνεύμα εθελοντισμού που τους διαπνέει, ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα για τη στελέχωση του Σταθμού.