GAIA

GAIA

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

570 στρέμματα γυρίζουν πίσω στην Πάλαιρο

Δεν ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός δημιουργίας ομογενειακού χωριού -Ο δήμος διεκδικεί δικαστικά από τη ΔΕΠΟΣ την επιστροφή της έκτασης
Σε δικαστική διαδικασία βρίσκεται ο δήμος Ακτίου – Βόνιτσας, προκειμένου να περάσει και πάλι στα χέρια του, η έκταση των 570 περίπου στρεμμάτων στην Πάλαιρο, η οποία είχε παραχωρηθεί στη ΔΕΠΟΣ Α.Ε. το 1996 για τη δημιουργία του ομογενειακού χωριού.

palairosmarina
Η Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης είχε προγραμματίσει τη δημιουργία τριών ομογενειακών χωριών στην Ελλάδα, το ένα εκ των οποίων θα κατασκευαζόταν στην Πάλαιρο,...
όπου ο πρώην δήμος παραχώρησε ένα χώρο – φιλέτο για την περιοχή. Ξεκίνησαν οι μελέτες και οι αδειοδοτήσεις, όμως η γραφειοκρατία και οι γνωστές καθυστερήσεις, δεν άφησαν τα περιθώρια ολοκλήρωσης του έργου, με αποτέλεσμα η χώρα να εκτίθεται στους ομογενείς, οι οποίοι είχαν εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον για την απόκτηση ενός σπιτιού στην Πάλαιρο. Ο πρώην δήμος μέσα στην παραχώρηση είχε προβλέψει ότι αν δεν προχωρήσει η κατασκευή του χωριού, η έκταση θα επανέλθει στα χέρια του.
Πριν τρία περίπου χρόνια το δημοτικό συμβούλιο ξεκίνησε μια δικαστική διαδικασία για την επιστροφή της έκτασης στο δήμο, ώστε να δει από κει και πέρα πως θα την αξιοποιήσει, δεδομένου ότι βρίσκεται σε ένα από τα καλύτερα σημεία της Παλαίρου, όπου μπορεί να παρουσιαστεί και επενδυτικό ενδιαφέρον. Ενημέρωση για το που βρίσκεται αυτό το θέμα έκανε ο δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας Ν. Σολδάτος στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που έγινε στην Πάλαιρο, λέγοντας ότι το θέμα έχει φθάσει στο Εφετείο και ο δήμος βρίσκεται εν αναμονή και αυτής της απόφασης, καθώς στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε κερδίσει.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Αποστολάκης ζήτησε από την πλειοψηφία να καταθέσει το σχεδιασμό της σχετικά με την αξιοποίηση αυτού του χώρου, για να πάρει από το δήμαρχο την απάντηση ότι «δεν γίνεται να σχεδιάζεις σε κάτι που ακόμα δεν είναι δικό σου». Ο κ. Σολδάτος προτιμά να τελεσιδικήσουν τα δικαστήρια και στη συνέχεια να καταθέσει προτάσεις, προκειμένου να παρθούν και αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου για το ποια κατεύθυνση θα πάρει ο δήμος σχετικά με την αξιοποίηση. Απ΄ ότι φαίνεται πάντως, το μέλλον της Παλαίρου είναι ο τουρισμός, οπότε προς αυτό τον τομέα θα προσανατολιστεί και η αξιοποίηση του εν λόγω χώρου.
aixmi-news.gr