GAIA

GAIA

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Kατσιφάρας:”Αιματηρές οικονομίες και εξορθολογισμός δαπανών”


Η αιρετή Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, εν μέσω δυσκολιών και άσχημων συγκυριών στη δίνη της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει τη χώρα τα τελευταία χρόνια, κατόρθωσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μειώσει κατά μεγάλο ποσοστό τα έξοδά της, να επιταχύνει τις διαδικασίες απορρόφησης πόρων, ενισχύοντας την πραγματική οικονομία και κυρίως να προωθήσει τους στόχους και τις διεκδικήσεις της, για την ανάπτυξη και κυρίως της αναβάθμιση της ζωής των πολιτών της.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αυτό επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση του Περιφερειακού ...
Συμβουλίου σήμερα Πέμπτη στην αίθουσα του πρώην Εργοστασίου «Λαδόπουλος» στην Πάτρα, για τη συζήτηση του θέματος έγκρισης του Οικονομικού Απολογισμού έτους 2012 της Περιφέρειας.
«Κινηθήκαμε οριακά. Ουσιαστικά ήταν άθλος αυτό που καταφέραμε, έχοντας παράλληλα να αντιμετωπίσουμε τη μείωση των εισροών επενδυτικών Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), η οποία ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη είχαμε κάνει για την αντιμετώπιση τυχόν δυσμενών εξελίξεων και άγγιξε το 37%» υπογράμμισε ο κ. Κατσιφάρας συμπληρώνοντας: «Από τη στιγμή που αναλάβαμε την αιρετή Περιφέρεια, μπορέσαμε να μειώσουμε το λειτουργικό κόστος, τα φθάσαμε όλα στο όριο και υπήρξε ένα γενικότερο νοικοκύρεμα στην οικονομική διαχείριση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».
Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της εισήγησής του ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, από τη στιγμή που ανέλαβε το 2011 η αιρετή Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, παρουσιάστηκε κάθετη μείωση των δαπανών και των λειτουργικών εξόδων σε μεγάλο ποσοστό.
«Φανταστείτε να μην είχαμε λάβει τα 18,5 εκατομμύρια ευρώ των επενδυτικών προγραμμάτων που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δεν θα μπορούσαμε πλέον να μιλάμε καν για Τεχνικό Πρόγραμμα, ενώ ήδη έχουμε προχωρήσει και στην υλοποίηση του Δημοσίου Προγράμματος και του ΕΣΠΑ κατά ποσοστό 60%» πρόσθεσε ο κ. Κατσιφάρας και σημείωσε: «Το στελεχιακό δυναμικό και το προσωπικό της Περιφέρειάς μας δοκιμάστηκε σκληρά και η λειτουργία των Υπηρεσιών μας καθηλώθηκε από τις κινητοποιήσεις και τις αντιδράσεις στο φάσμα των ομαδικών απολύσεων. Η χρονιά που μας πέρασε ήταν για τους εργαζόμενούς μας μια χρονιά ανασφάλειας και φόβου, καθώς ξεκίνησε με το μέτρο της εφεδρείας και ολοκληρώθηκε με το μέτρο της διαθεσιμότητας. Ωστόσο, παρόλο το δυσμενές πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, αντισταθήκαμε και παλέψαμε και οι παρεμβάσεις που κάναμε σε όλους τους τομείς ευθύνης μας, απέδωσαν σημαντικά αποτελέσματα για τους πολίτες».
Και κατέληξε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας: «Το πιο σημαντικό είναι ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, από την αρχή της θητείας της, δεν έχει δημιουργήσει νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Κάνουμε σκληρή προσπάθεια να κρατήσουμε ζωντανή την Περιφέρειά μας και να έχουμε ένα καθαρό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ένα ‘ζωντανό’ ΕΣΠΑ, καθώς και τον θεσμό που υπηρετούμε να τον καταστήσουμε αξιόπιστο, υπεύθυνο και χρήσιμο για τους πολίτες και να τον κρατήσουμε όρθιο στα δύσκολα».