GAIA

GAIA

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Με ειδικές κάρτες θα εφαρμοστεί η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση – Ποιοι και πόσο θα ρίξουν τις τιμές


Με ειδικές κάρτες θα εφαρμοστεί η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση – Ποιοι και πόσο θΕιδικό σήμα στα εστιατόρια και τις επιχειρήσεις εστίασης που θα μετακυλίσουν στις τιμές τη μείωση του ΦΠΑ θα απονέμουν οι οργανώσεις των επιχειρήσεων, συμφωνήθηκε... στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη με τη ΓΣΕΒΕΕ, του εστιάτορες και το ΣΕΤΕ.
Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί η πρόταση του ΣΕΤΕ για κλείσιμο εντός 24ώρου των επιχειρήσεων που δεν κόβουν αποδείξεις.
Πρόκειται για την εφαρμογή του γαλλικού μοντέλου, σύμφωνα με το οποίο οι οργανώσεις των επιχειρήσεων θα απονέμουν στις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να μετάσχουν στο σύστημα, ειδικό σήμα που θα βεβαιώνει ότι πέρασαν στις τιμές τη μείωση του ΦΠΑ.
Θα υπάρχει επίσης ειδικό σήμα, διαφορετικού χρώματος που θα απονέμεται στις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να μετακυλίσουν μερικώς τη μείωση του ΦΠΑ. Είναι το σύστημα που εφαρμόστηκε το 2009 στη Γαλλία οπότε έγινε ανάλογη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.
Οι λεπτομέρειες εφαρμογής του συστήματος θα συζητηθούν σε νέες συσκέψεις που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες και θα ακολουθήσει η υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στο υπουργείο Ανάπτυξης και τους φορείς. Οι επιχειρήσεις που θα μετάσχουν στο σύστημα θα καλούνται να υπογράψουν τη σχετική συμφωνία και θα προσκομίζουν στις κατά τόπους οργανώσεις στοιχεία από την ταμειακή μηχανή που θα αποδεικνύουν το επίπεδο των τιμών με το σημερινό, υψηλό ΦΠΑ. Επίσης θα πρέπει να διαθέτουν τιμοκαταλόγους με τον παλιό και το νέο ΦΠΑ.
«Να δείξουμε όλοι την απαιτούμενη εθνική και κοινωνική ευθύνη ώστε το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ να μονιμοποιηθεί», ζήτησε με δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης. «Δεν χρειάζονται μόνο καλές προθέσεις και διακηρύξεις, χρειάζονται πράξεις και αυτοδέσμευση όλων ότι εννοούμε αυτά που λέμε», πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης. «Η συμφωνία για μείωση του ΦΠΑ ήταν επιτυχία του πρωθυπουργού και επιτεύχθηκε χάρη στην επιμονή του. Τώρα η σκυτάλη περνάει σε όλους μας ώστε το μέτρο από προσωρινό να γίνει μόνιμο».
Ο υπουργός είπε ακόμη ότι θα γίνει διαφημιστική εκστρατεία ώστε να ευαισθητοποιηθούν όλοι, οι επαγγελματίες να εκδίδουν αποδείξεις, οι καταναλωτές να ζητούν και να καταγγελουν τις περιπτώσεις που δεν εκδίδονται αποδείξεις.
Ο γεν. γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι μελετάται πλέγμα ποινών και κινήτρων προκειμένου να κόβονται αποδείξεις και να μειωθεί η φοροδιαφυγή στον κλάδο που είναι, όπως είπε, υψηλή. Δεν απέκλεισε ακόμη και το ενδεχόμενο λουκέτου στις επιχειρήσεις που δεν κόβουν αποδείξεις ενώ τόνισε ότι μόνο αν εμφανισθεί ο τζίρος που είναι αφανής, η μείωση του ΦΠΑ θα αντισταθμιστεί από την αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Α. Ανδρεάδης είπε ότι το μέτρο πρέπει να είναι μόνιμο και όχι προσωρινό καθώς αυτήν την περίοδο κλείνουν οι συμφωνίες για τα τουριστικά πακέτα του 2014 και τάχθηκε υπέρ του λουκέτου για φοροδιαφυγή που αποτελεί όπως είπε πρόταση του Συνδέσμου.
Την ανάγκη το 2014 να μας βρει με χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ επεσήμανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γ. Καββαθάς. "Κερδίσαμε, είπε, μια μάχη με την τρόικα, η εστίαση έχει υποχρέωση να αποδειξει ότι η νίκη αυτή θα είναι μόνιμη". Υπέρ του συστήματος που πρότεινε το υπουργείο τάχθηκε και ο πρόεδρος των αλυσίδων εστίασης κ. Θ. Παπανικολάου τονίζοντας ότι ο κλάδος έχει δεσμευτεί για περαιτέρω μειώσεις στις τιμές.